Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pika pika pika czuuu

olej palmowy - czerwony

Polecane posty

Gość pika pika pika czuuu

czy ktos z was używa? Ja lubie czasem go zastapićnim zwykły olej podczas gotowania, daje potrawie ciekawy, specyficzny smak:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uzywam ale
do włosów :D troche smierdzi, nie wiem jak po rozgrzaniu bo nie używałam, ale Afryka i Azja smaży na tym ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babuszka matrioszka
Podobnie jak inne oleje roślinne, olej palmowy jest wolny od cholesterolu. Olej palmowy jest częstym składnikiem kuchni w południowo-wschodniej Azji i tropikalnych lasach Afryki. Coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle spożywczo-handlowym w innych częściach świata z powodu wysokiej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy. Nierafinowany olej palmowy jest lepszy od rafinowanego ponieważ zawiera między innymi: betakaroten, koenzym Q10, witaminę A i E. Czerwony olej palmowy jest doskonałym źródłem karotenu. Ma wysoką zawartość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji 1:1(zrównoważony skład kwasów tłuszczowych), aq to oznacza, że w stosunku do zalecanego spożycia tłuszczu zawiera 30% mniej kalorii. Dlatego olej palmowy w przemyśle spożywczym jest mieszany z innymi olejami w celu zmniejszenia ilości tłuszczów, a tym samym spełnienia wymogów spożywczych. Jest również stosowany do produkcji żywności dietetycznej, jest naturalnym tłuszczem piekarniczym. Frytki smażone na oleju palmowym smakują jeszcze bardziej niż na oleju słonecznikowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pika pika pika czuuu
ja bardzo lubie ten olej, czesto robie np, sos - pomidorowy, plus miesko, i szpinak, i robie go oczywiście na oleju palmowym A gdzie go kupujecie? Ja niegdy nie uzywałam go w celach kosmetycznych a kulinarnych właśnie, i bardzo go lubie. Frytek nigdy na nim nie smażylam musze poszukac przepisów z kuchni afrykańskiej i azjatyckiej, właśnie z użyciem tego oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sxdvgbnjmn
Ma właściwości nawilżające, oraz wygładzające, odżywia skórę bardzo suchą, dojrzałą i popękaną. Polecany jest do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza z tendencjami do przesuszenia.Doskonale natłuszcza i uelastycznia. Masaż z zastosowaniem tego oleju przynosi skórze wiele wspaniałych korzyści pielęgnacyjno-relaksujących. Działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, łagodząco, przyśpiesza regenerację tkanek. Olej palmowy (tłuszcz palmowy)-olej otrzymywany poprzez tłoczenie nasion olejowca gwinejskiego ( Elaeis guineensis ) . Nasiona są bardzo twarde co utrudnia uzyskiwanie oleju, najpierw są suszone, później mielone, tłoczone i w końcowej fazie rafinowane. Olej o temparaturze pokojowej ma wygląd twardego, żółto-brązowego tłuszczu i charakterystyczny zapach. Po rafinacji staje się twardą, białą do żółtawą masą o neutralnym, przyjemnym smaku. Skład: rafinowany olej palmowy zawiera ok. 51 % kwasu laurynowego, 17% kwasu mirystynowego, 13% kwasu olejowego, 8% kwasu palmitynowego, 2% kwasu stearynowego, 2% kwasu linolowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pika pika pika czuuu
ok już przekleiliscie co sie dało z wikipedii? topik jest o czyms innym - o spozywczym uzyciu oleju palmowego. Tyle Jak mnie wkurzaja ludzie co pisza cokolwiek znajda na necie i mysla ze dobrze robia Wiec.. Czy jest tutaj ktos kto uzywa tego w kuchni? Mysłałam ze dostane jakiś przepis A co do pytania, ja mieszkam w UK i kupuje ten olej w wyznaczonych sklepach, nie wiem czy mozna dostac go w polsce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olej czerowny, przepisy
tak sie sklada ze znam pare przepisow, tez niemeiszkam w pl wiec nie wiem gdzie kupic taki olej Przepisy pochodza z kuchni afrykanskiej, czesto w ich jadlospise kroluja sosy. Sos ze szpinakiem skladniki olej czerwony, palmowy cebula - ile chcesz wolowina lub ryba puszka sosu pomidorowego szpinak, ostra paryka lub chili przyprawy Jesli masz wolowine, najpierw ja poddus, przyprawiona zeby zmiekla Wlej do garnka olej, z tym ze sporo tego oleju. W tym caly urok potrawy. Spokojnie mozesz szklanke wlac wrzuc pokrojona cebule , niech sie podsmazy. Ja w blenderze miele pozostala cebule plus papryczke, nie masz blendera nie musisz tego robic. wystarczy wsypac z lyzeczke chili Po zmieleniu w blenderze i podpieczeniu cebuli wlewam zawartosc blendera do oleju. Niech sie to podgotuje razem. Nastepnie oddaje puszke pomidorow, i gotuje, az olej "wyjdzie na wierzch" i sos bedize gotowy. PRzyprawiam, itp. Dodaje podduszona, miekka wolowine, bez wody oczywiscie, samo mieso. Najlepeij pod koniec gotowania doprowadzic wode do wyparowania z rondla w ktorym dusisz mieso. I gotujesz... Po jakich 10 minutach dodajesz szpinak, sporo, sos ma byc "zielony" od szpinaku. Gotujesz, doprawiasz i podajesz np z ryzem. pychota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hola holla
ten topik nie jest twoim prywatnym topikiem. Jesli ktos napisal ze mozna go uzywac w celach kosmetycznych to czemu sie burzysz? moze innych to zainteresuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pika pika pika czuuu
topik znajduje sie w dziale gotowanie, dom, ogrod a nie w kosmetycznym Tak ze piszcie na temat ludzie Przepis powyzej interesujacy...musze wyprobowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka123
Ja dodaje olej z czerwonej palmy do dań mięsnych pod koniec smażenia. Przepisy znalazłam na stronie: www.czerwonapalma.siteor.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lapkapulapka
Nie używam, bo po prostu uważam, że do wszystkiego w kuchni najlepszy jest olej rzepakowy - jest najtańszy, a przy okazji najzdrowszy (ma najlepszy skład tłuszczowy) i osobiście podoba mi się to, że jest neutralny w smaku. Szkoda mi pieniędzy na zastępowanie go czymś gorszym ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zenek_D
Porządne oleje, zwłaszcza palmowy do głębokiego smażenia frytek oferują na stronie www.zielonarestauracja.pl . Mam z tą firmą kontakt już od lat i jeszcze mnie nie zawiedli. Cały czas dbają o dobrą cenę i dobrą jakość. Fajnie, że uruchomili też skup starych olejów, bo myślę, że nie tylko mi się taka opcja przydaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja stosuje olejek palmowy do wlosów. Fajnie nawilża i natłuszcza :) Tutaj http://olejek-palmowy.pl możecie sobie o nim więcej poczytać. Tylko pamiętajcie, żeby nie nie pobrudzić skóry czy ubrań, bo ciężko schodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×