Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gawra

podatek od służebności mieszkania

Polecane posty

Gość gawra

jaki zapłace podatek jeśli brat wypisał mi mieszkanie

Gość gawra
ratunku bo karze mi sie zgłosić skarbowka i bardzo się boję

Gość co znaczy wypisał mieszkanie
?

Gość gawra
to znaczy wypisała służebnośc mieszkania dożywotnia i nie miało być żadnego podatku tak mówił notariusz a teraz po 2 latach skarbówka mówi że mam zapłacić jakis podatek

masz akt notarialny?

Gość co to jest służebność
mieszkania? Pierwszy raz coś takiego słyszę. I na dokładkę to się wypisuje? Napisz jakoś po polsku, bo to chyba jakaś gwara

Gość baltick
ale jaki podatek - ? podatków jest mnóstwo

Mylisz pojecia. Służebność osobowa może ciazyć na hipotece i jest to rodzaj zoobowiązania wzgledem innych osób np.lokatorów, bylych właścicieli. Co to znaczy wypisał? Jesli brat zyje i notarialnie przepisał Ci mieszkanie (czyli podarował) to jest to darowizna od członka rodziny nie podlegajaca opodatkowaniu. Jeśli brat umarł i mieszkanie otrzymałas/es w spadku po nim, bo Ci je przepisał w testamencie (lub przypadło Ci bo brat nie miał zstepnych jako bliskiej rodzinie) to od spadku musisz zapłacic podatek na ogolnych zasadach.

Ach... Brat Cię wpisał w hipotece jako osobę dozywotnio przypisana do mieszkania, tak? No jest cos takiego i to własnie jest służebność osobowa. Nie zrozumiałam z postu., musiałam sie zastanowic o co kaman :) Tak jest to opodatkowane, ale nie pamiętam ile.

Gość gawra
mam akt notarialny w kturym mam zapisane dożywotną mozliwośc bezpłatnej możliwości mieszkania ponosząc opłaty za prąd wodę i td Dostałam pismo że wartośc prawna służebności ustanowiona na moją rzecz wynosi 72000 i mam sie zglosić

zanim zgłosisz się do skarbówki zasięgnij jakiejś prawnej porady fachowca, zapłacisz 50 zł a może uda ci się uniknąć wywalenia kasy w błoto czyli do US :P

Gość spokojna59
Witam Mam podobny problem dotyczący służebności majątkowej i związanym z nim podatkiem ,o którym nie wiedziałam, a teraz muszę go zapłacić. Nie rozumiem całej sprawy i chciałbym prosić o poradę i informacje w tej sprawie. Spróbuję przedstawić problem: W 2008 roku rozwiodłam się a w 2009 roku były mąż zapisał mi bezpłatną służebność mieszkania dożywotnio. Mieszkamy w domu o powierzchni 164 m2, na działce 720 m w tym moja część to 34 m2. Poza tym nie posiadam żadnej własności ani żadnych oszczędności. Obecnie pracuję za 1200zł i z tego się utrzymuje. Urząd skarbowy wszczął wobec mnie postępowanie podatkowe i na dzień dzisiejszy wiem, że przyjdzie mi zapłacić podatek min. 25 tyś. zł. Czekam na decyzję. Co mam robić w tej sytuacji?