Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość areli

6 miesiecy - jadłospis - Prosze o Pomoc

Polecane posty

Gość areli

Kochane mam dylemat jakie mam podawac posiłki 6 miesiecznemu dziecku. Karmie mlekiem Enfamil 2. Który jadłospis wydaje wam sie odpowiedniejszy? 1. PROPOZYCJA Śniadanie 8:00 Pyszne śniadanko Bobovita - owsianka mleczna 150 ml II Śniadanie 10:30 - 11:00 Jogurcik malucha bobovita lub owoc: jabło, banan Obiadek ze słoiczka (mały) + herbatka lub soczek 13:30 - 14:00 Podwieczorek: 16:30 - 17:00 Deserek ze słoiczka Kolacja 19:00 - 19:30 Mleko 180 - 210 ml Noc ( o rożnych godzinach wstaje czasem ok. 1 czasem 4 ) - Mleko 180 ml 2. PROPOZYCJA Śniadanie Mleko 150- 180 ml II Śniadanie Jogurcik, lub owoce z kleikiem na mleku Enfaimil 2 Obiadek: Ze słoiczka (mały) + piecie herbatka lub soczek Podwieczorek: Deserek ze słoiczka lub Owoce&zboża Hipp Kolacja: Mleko 180ml - 210ml ( CHYBA ZE LEPIEJ KASZKE NA NOC NP. HIPP SMACZNY SEN LUB BOBOVITY SMACZNY SEN) Noc: Mleko 180ml PROSZE DORADZCIE KTÓRY Z JADŁOSPISU WYDAJE WAM SIE SENSOWNIEJSZY I JEST ODPWOEDNI DLA 6 MIESIECZNEGO MALUCHA. DODAM ZE WAZY 8500 I MA 70 CM :)

Jak dla mnie tylko chemią dzieciaka karmisz, słoiczki,mm, kaszki...sama może czasem coś ugotuj

Gość areli
Jak to cos naturalne? Chodzi ci o przygotowanie np. obiadku - zupki nie ze słoiczka? Jak bedzie sezon to owszem - marchewka, ziemniaczki , jabłuszka z własnego ogródka - uwazam ze to co znajduje sie w sklepach/marketach to sama chemia - i wiecej wartosci odzywczych ma słoiczek....

Gość areli
A tak na marginesie to macie moze strone gdzie znajde dobre przepisy na potrawy dla dzieci? Chyba ze jakąś ksiązkę polecacie?

Gość aniulka1309
Drugi jadłospis wydaje mi się odpowiedni. Sama mam synka który za tydzień zaczyna 6miesiąc i na noc daję mu kaszkę, dzięki czemu śpi do 6-7 rano.

Gość areli
kochana ale dajesz mu kaszke lyzeczka czy z butelki

Gość areli
Jeśli chodzi o gotowanie, to tak naprawdę nie wiesz gdzie rosła ta marchewka, czy pietruszka kupiona na bazarze lub w sklepie . Może rosła przy trasie szybkiego ruchu i jest nasaczona bliżej nieokreslonym świństwem. To samo dotyczy mięska. A słoiczki mają odpowiednie atesty. Przyjdzie wiosna/lato na pewno bede dawała marchew, jabłko itd - z własnego ogródka lub od babci.

Gość areli
moze ktos sie jeszcze wyoqiw/doradzi na temat jadłospisu....

Gość aniulka1309
daję mu kaszkę z butelki 160 ml. a co do gotowania zupek się zupełnie z Tobą zgadzam!

Gość areli
Ja właśnie daje mu kaszki łyżeczką - aoweczorami kapiel na niego tak wpływa ze zaraz jest spiacy i nie ma siły/checi na jedzenie z miseczki. Wiec chyba zostane przy mleku z dodatkiem kleiku ryzowego....

Gość oleksandra....
drugi -przystępniejszy. też daje mleko z kleikiem w butli na noc. 150ml wody i 2 miarki kleiku. kaszki nie daje. za słodka. moje dziecko nie lubi. łyzeczka je na sniadanie. wieczorem chyba by głodna poszła spać, bo jest zmeczona i jedzenie łyzeczka jej nie interesuje. a gluten wprowadziłaś? moze na 2sniadanie kaszka manna na wodzie z owocami? choc w 6 ms to chyba za wczesnie, tu sie dopiero wprowadza.. ogolnie jest ok. tylko serio zamiast kaszek dawałabym kleik kukurydziany (np z bananem rozgniecionym) lub ryzowy - z tartym jabłkiem lub musem,

Gość oleksandra....
alem bystra.... nie doczytałam,ze owoce dajesz z kleikiem. zatem ok. a na noc moze byc kaszka zbożowa.

Gość areli
Gluten zaczełam wprowadzac od połowy 5 miesiaca. Tzn. podaje kaszki które zawieraja właśnie gluten. Czy to wystarczy? Czy trzeba podawać go codziennie? Czemu zamiast kaszek proponujesz kleiki??

Gość oleksandra...
kaszki sa slodzone.tylko dlatego ich nie polecam.dzecku cukier jest zbyteczny.zrobilam kiedys sinlac to dopiero ulepek. Gluten warto podawac codziennie.ja gotowalam manne i dawalam do obiadu.skorka chleba w reke tez wystarczy.kaszki zbozowe takze zalatwiaja sprawe.

Gość zimna cola
jadłospis mjego synka wygląda tak 10 kleik ryżowy, badz owoc 13- obiadek, zupka(sama gotuje) 17-jogurt zwykły danonek 19kaszka z warzywami 22 mleko modyfikowane miedzy posilkami picie Ma 6 miesiecy

Gość areli
NA SNIADANIE MAŁY NIE LUBI JEDNAK DOSTAWAC MLEKA. PO CAŁEJ NOCY ZJADA ZALEDWIE 40 ML A JESLI PODAJE MLECZNA OWSIANKE TO CAŁA MISECZKE 150 ML Z WIELKIM APETYTEM I POTEM JEST ZADOWOLONY A NIE MARUDNY. MAM PYTANIE JESLI UZYWAM JEDNEGO DNIA KASZKI BOBOVITY NA MLEKU TO CZY NASTEPNEGO MOGE PODAC NP. INNY SMAK ALE HIPPA? OBI TE KASZKI SA NA MLEKU MODYFIKOWANYM - BOBOVITY NA BEBIKU CHYBA A HIPPA NA HIPPA. CZY MOZNA TAK MIESZAC? SAMA PODAJE MLEKO ENFAMIL 2.

Dziwny ten schemat z "oseska" nic nie piszą np o cielęcinie, a słoiczki hippa w tym miesiącu można podawać z cielęciną. Moje dziecko skończyło 6 miesiecy i karmienie wygląda tak: -6.30 mleko-150ml 9.30- kaszka bobovita -12-zupka-sama gotuję -15 obiadek-sama gotuję np ziemniak z brokułami z kaszką manna - 17 owoc - 19.30 mleko z 2 łyżeczkami kleiku lub kaszki 180ml 23-kaszka -3-mleko W dzień jeszcze wodę z soczkiem daje. Niby karmie dużo, ale w nocy ciągle budzi sie głodny:( Jak go oduczyć? Co o tym sądzicie

Gość areli
Z tego co piszesz to rzeczywiscie mały sporo je i powinien najadac sie tym i nie budzic sie w nocy. Moze poprostu w nocy podaj mu smoczek i pogłaszcz po główce..... czy daj poprostu przegotowanej wody. Mój synek czesto nie dojada w dzien i na kolacje wiec tez mam problem z nocnym karmieniem. Metody smoczek czy woda u mnie nie działają.... musi byc butla.

Gość areli
Korekta do jadospisu: 3 Propozycja Śniadanie: 7:30 Pyszne sniadanko Bobovity kaszka manna lub mleczna owsianka ( mały nie chce w ogole mleka z rana - po nocy wypija nie całe 40 ml i potem jest marudny) II Śniadanie: 10:00 Kleik kukurydziany robiony na mleku Enfamil 2 z dodatkiem owocu/owoców lub jogurcik w kartoniku - ewentualnie w słoiczku lub starty banan , jabłko. (chyba że tutaj spróbować samo mleko - jak myślicie? ) Obiadek: 12:30 - 13:00 ( zalezy co było na II sniadanko) Zupka lub potrawa z mieskiem, rybką. + soczek/ herbatka/ przecier-nektar Podwieczorek: 15:30 - 16:00 ( zalezy ile mały zjadł na obiadek) Deserek lub Owoce&zboża Kolacja: 19:00 - 19:30 Kaszka na mleku Enfamil 2 - Nestle Zdrowy Brzuszek - Dobry sen lub Mleko z dodatkiem kleiku, kaszki ryzowej. Noc: Mleko Enfamil 2 Co o tym sadzicie??? Czy nie zamało produktów mlecznych- mleka???? Jesli macie dobry sprawdzony schemat zywienia to prosze napiszcie - moze poprawie cos w swoim. Czekam na uwagi i sugestie.

Gość areli
Oczywiscie miedzy posiłkamu picie - nie tylko w porze obiadku

Gość majti
Co sądzicie o tym Sniadanie: Mleko modyfikowane lub inna mleczna mieszanka ( kaszka, owsianka, kaszka manna ) II Sniadanie Mleko modyfikowane lub inna mleczna mieszanka ( tutaj z dodatkiem jakis owoców) ( w zaleznosci co było na I sniadanko) Obiad: Zupka lub "obiadek" + soczek/herbatka/przecier + owoc/deserek Podwieczorek: Mleko modyfikowane lub inna mleczna mieszanka Kolacja: Mleczna mieszanka na dobranoc Karmienie nocne: Mleko modyfikowane

Ktoś tu pisał że Sinlac to ulepek... Kaszka Sinlac jest dla dzieci z niedoborem wagi albo alergią na białko mleka i/lub gluten i daje się ją po konsultacji z lekarzem.

Gość MAJTI
Ktos moze zerknie na schematy zywnosciowe naszych szkrabów

Gość .ziz
Napiszcie schemat jaki maja wasze 6 miesiaczki

Gość marta__________
Mój synek kończy 6 miesiecy 7 lutego . Nasz "zaplanowany" schemat wygląda następująco: Nasze mleko modyfikowane to Enfamil 2 Śniadanko Dzień zaczynamy od kaszek ryżowych lub ryżowo-kukurydzianych robionych na Enfamil 2 (Synek nie chce jeść mleka z rana - moze dlatego ze dostaje późną nocą gdy się przebudzi) 150 ml II Śniadanko Mleko Enfamil 2 ok. 120 ml + 3g kaszki mannej Obiadek: Zupka albo obiadek - ze słoiczka / w sezonie z własnego ogródka będziemy gotować sami :) do tego: - nektar-przecier z owoców/warzyw (marchewka) Deserek - chyba ze po obiadku jest dłuższa drzemka to wtedy bez deserku :) Ok. 45 min po obiadku Coś zupełnie na słodziutko: do wyboru: owocowe deserki, musy lub starte jabłuszko (od babci z ogródka) Podwieczorek: Na pewno Coś MLECZNEGO a co zależy jak zjedzony był obiadek czy lepiej czy gorzej no i czy był deserek do wyboru: - mleko Enfamil 120- 150ml - kaszka do picia Nestle np. bananowa, mleczno-ryżowa, z jabłkiem i marchewką 120ml-130ml - Misiowy jogurcik nestle - Jogurcik Malucha bobovity - Hipp z serii Owoce&Jogurt - Bobovita z serii Mleko&Owoce - Starte jabłuszko z bananem / marchewką - Owoce na kleiku ryżowym/kukurydzianym na mleku Enfamil Kolacja: Mleko Enfamil 180ml - czasem nawet 210ml z dodatkami do wyboru: - kleik ryzowy - kleik kukurydziany - kaszka ryzowa Karmienie nocne: Mleko Enfamil 150ml - 180 ml Mały jest długim łobuziakiem i waży 8,5 kg :) I JAK WAM SIĘ WIDZI MÓJ JADŁOSPIS??????? PROSZE O OPINIE/SUGESTIE. pzdr Marta

Gość marta__________
pzdr marta