Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamproblemzmatmą

hej

Polecane posty

Gość mamproblemzmatmą

wiem że na tej stronie porusza się trochę inne tematy, ale nie uznałam, że to forum jest najlepsze. Mam problem z zdaniami z matmy czy ktoś mi pomoże ? Zadanie 1 Antykwariusz kupił dwie książki za 80zł i na ich sprzedazy zyskal 27zł. Na droższej książce zyskał 30%, a na tańszej 40%. Ile kosztowała każda z tych książek Zadanie 2 Ile litrów wody należy dolać do 2 l dziesięcioprocentowego roztworu soli aby otrzymać roztwór sześcioprocentowy? Zakładamy, że gęstość roztworu jest równa gęstości wody Zadania 3 Karolina, Dominika i Natalia zbierają płyty. Karolina ma trzy razy więcej płyt niż Dominika, a Dominika ma 6 razy mniej płyt niż Natalia. Ile razy więcej płyt ma Natalia od Karoliny > Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc !

Gość Dużo ciekawych informacji
temat tego groźnego zjawiska można uzyskać w bardzo prosty sposób czyli wpisując w wyszukiwarce google hasło "FANSÓFKA" i wcisnąć przycisk szukaj i już można przeglądać informacje na temat fansófki !!!! wcisnąć: "powtórzyć szukanie we wszystkich stronach" i wyskoczy od zajjeebbania stron na temat FANSÓFKI.

Gość mamproblemzmatmą
hmm.. chyba nie tego szukałam

Gość Arnold Boczek
ad 3. Karolina - 9 szt. Dominika - 3 szt. Natalia - 18 szt. Natalia ma 2 razy wiecej plyt od Karoliny. Trudne to bylo? Reszty mi sie liczyc nie chce, bo dawno skonczylem lekcje matematyki ;)

Gość mamproblemzmatmą
ze dwa razy to ja wiem ale muszę to jakoś przedstawić i nie mam pojęcia jak ? może i sa banalne ale ja niestety mam problem z matmą bo musiałam się skupić na sporcie i u mojej pani nic nie rozumiem

Gość mamproblemzmatmą
Bardzo prosze jeszcze raz o pomoc

Gość taaaaaaaaq
Ty nie prosisz o pomoc, ale o zrobienie zadań.

Gość stara przemądrzała
W 1 zadaniu: cena droższej książki - x tańszej 80 - x można ułożyć równanie ilustrujące sprzedaż książek: po jednej stronie x + 30% x + (80 - x) + 40%(80 - x) = 80 + 27 % zamieniasz oczywiście na ułamek dziesiętny. Rozwiąż sam sam (a). Mnie wyszło, że droższa książka kosztowała 50 zł, tańsza 30 zł. Może jest jakiś prostszy sposób, ale mnie zawsze przychodzą do głowy tylko równania;)

Gość mamproblemzmatmą
stara przemądrzała dzięi : )