Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inffinitii

Mostek-pytanie

Polecane posty

Gość inffinitii

Brakuje mi zębów 4,5,6,7,czy dentysta będzie mógł założyc mostek oparty tylko na 3 i 8 ?? z góry dziękuję za odpowiedz.

Gość inffinitii
podnoszę

Gość upupupupupupuppupupu
upuppupupupuppupupu

Gość stały bywalec u stomatologa
Nie. "Ósemka" nie może być filarem mostu. W tej sytuacji konieczna jest proteza częściowa, najlepiej zatrzaskowa łukowa. Pozdrawiam

Gość inffinitii
a dlaczego ósemka nie może być filarem mostu ??

Gość inffinitii
Czy ta proteza zatrzaskowa łukowa jest na ''stałe ''zamocowana czy ja te się wyjmuje ?? :(

Gość stały bywalec u stomatologa
Nie powinna być filarem mostu, z uwagi na kształt i trwałość. Jeżeli (a to stwierdzi Twój stomatolog-protetyk) Twoja ósemka jest zdrowa i - co najważniejsze - usadowiona prawidłowo to: po pierwsze musi zostać odpowiednio oszlifowana; po drugie - prawie "na bank" przeleczona kanałowo i wzmocniona wkładem korzeniowo-koronowym... zapytasz - dlaczego przeleczona, skoro jest zdrowa? ano dlatego, że podczas szlifowania mogą wystąpić niespodzianki i często lepiej postąpić w ten właśnie sposób... ale moim zdaniem to taka droga okrężna... lepiej już tą ósemkę usunąć i wstawić odpowiedni implant pod most lub jak wspomniałem (wersja najpewniejsza, choć nie najtańsza) proteza szkieletowa zatrzaskowa. Zresztą lekarz chyba przedstawił Ci wszystkie możliwości... Pozdrawiam