Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marina34955

polskie prawo jazdy

Polecane posty

Gość marina34955

witajcie. Mam do Was pytanie - czy polskie prawo jazdy trzeba jakoś wymieniać/rejestrować w UK? Prawo jazdy mam od 12 lat, 4 lata temu miałam wymieniane. Może dziwne pytanie ale naprawdę nie mam pojęcia.

Gość marina34955
dziękuje za odpowiedź :) zaciekawiła mnie ta sprawa bo wyjeżdżam za miesiąc od UK. Myślałam, że nie trzeba wymieniac ale w innym temacie gdzie ktos pytał o to co załatwić po przyjeździe ktoś inny tej osobie napisał: "po przybyciu jeszcze musisz zalozyc konto w banku i wymienic prawo jazdy (koszt ok.40f )". Dlatego mnie to zastanowiło jak to jest z prawem jazdy :)

Mi sie wydaje ze musisz je wymienic na brytyjskie po roku pobytu tutaj, ale nie jestem pewna, ja moje wymienilam jakies 7 lat temu, gdzies czytalam ze po roku trzeba zdawac tutaj znow test zeby miec brytyjskie, nie wiem moze sie cos zmienilo ja nie zdawalam tu testu, po prostu wyslalam moje polskie chyba z jakas forma i przyslali mi brytyjskie , moze zadzwon do DVLA 09040490580

Gość nie muszisz wymieniac wcale
dzwoniłam w tej sprawie do DVLA kilka dni temu

Gość marina34955
no to super, że jednak nie trzeba wymieniać, jedna formalność mniej :) :)

w takim razie gdzie sa zapisywane punkty jesli nie ma papierowej czesci prawa jazdy ??

ja mam taka papierowa brytyjska czesc prawa jazdy wyrobiona na podstawie mojego polskiego prawa jazdy. tez sie cieszylam bo ludzie gadali ze podobno na polskie prawo jazdy nie moga ci naliczyc punktow ale to sciema - niestety moga bo po sobie wiem.

No ale jak ktos ma tylko polskie prawo jazdy to nie ma papierowej czesci wiec gdzie zapisuja te punkty ??

Gość nie muszisz wymieniac wcale
nie dostajesz punktów wcale:) dzwoniłam żeby sie dowiedzieć bo sama dostałam mandat.Będzie tylko kara do zapłacenia.

Do zdesperowanej.. co prawda ja w Eire siedze, ale moj maz mial podobny problem. Zgubil prawo jazdy, wiec udalismy sie do Ambasady polskiej, zglosilismy zagubienie, a oni wystosowali pismo do TaxOffice o wydanie Irlandziego. Z polski tylko sciagnelismy odpis z Wydzialu |Komunikacji :)

"baddel No ale jak ktos ma tylko polskie prawo jazdy to nie ma papierowej czesci wiec gdzie zapisuja te punkty ?? " tak jak pisalam, dostalam mandat, kazali mi wypelnic formularz, wyslac polskie prawo jazdy, oddali mi polskie prawo jazdy z brytyjska papierowa czescia prawa jazdy i mi tam wpisali punkty, wiec jednak mozna dostac punkty. no wlasnie ja zalatwiam brytyksie prawo jazdy, tylko zaswiadczenie z polski mi potrzebne ze posiadam polskie prawo jazdy.

my napisalismy upowaznienie bratu meza do odebrania odpisu w Wydziale Komunikacji i wysłaliśmy poczta