Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daga151

zespol downa

Polecane posty

Gość daga151

witajcie Cchialabym zapytac kogos uslyszec slowa otuchy lub cokolwiek...Jestem w 14 tyg ciazy mam 26 lat razem z partnerem bardzo sie cieszymy, chodzimy co miesiac do ginekologa biore witaminy dbam o ciaze niepale niepije nawet łyka alkoholu natomias meczy mnie od samego poczatku pewna mysl ze moje dziecko bedzie miala zespol downa ...i to nie bez powodu tak mysle.Moj partner (w przyszlosci maz) ma dziecko ,dziecko te to dziewczynka z zespolem downa boje sie bardzo ze ja tez moge miec takie dzieciatko.Mielismy lekarzowi powiedziec o tym ale niewiem czemu byc moze strach niepozwolil mi o tym powiedziec lekarzowi,strach przed badaniami prenatalnymi ,niewiem poprostu nic mu niepowiedzialam.Lekarz do ktorego chodze robi co 4 tyg usg bo chodze prywatnie jak dotad mialam juz 3 usg wszystko jest w porzadku .czy lekarz moze przeoczyc jakies nieprawidlowosci niewiiedzac o tym ze partner mial chore dziecko? prosze o odpowiedz moze ktos byl w takiej sytuacji?

Gość nananannanana
zrób genetyczne usg tam ci wyjdzie

Gość a psik
3 usg? Wątpie aby niczego nie zauważył jeśli z dzieciątkiem byłoby coś nie tak. Nie martw się:)

Gość 9837298
I co sie stało z tym dzieckiem, partner sie nim nie zajmuje?

Gość blablablaaaaaaaa
daga z tego co sie orientuje to zespolu downa nie dziedziczy se genetycznie, to ze dziecko sie z nim rodzi to wina zle polaczonych chromosomow czy cos takiego.Wiec wydaje mi sie ze nie powinnas sie sugerowac tym ze twoj parnter ma juz takie dziecko i dobierac sobie do glowy. A wogole to twoj lekarz powinien Ci zrobic badanie przeziernosci karkowej,ktore moze wykryc te chorobe.Z tego co pamietam to wlasnie do 15 czy 16 tyg sie je robi.

Gość daga151
on byl w zwiazku z ta kobieta,chial zajmowac sie dzieckiem, byc z nimi ale to z jej winy sie rozstali...ale ja nie o tym chialam pisac lecz o problemie ktory mnie a raczej nas nurtuje a zarazem niejestesmy na tyle odwazni aby powiedziec o tym lekarzowi ,moj partner mowi ze bedzie wszystko ok ze dowiadywal sie ze drugie dziecko rzadko keidy rodzi sie chore ale i tak kiedy tylko jestem sama gnebi mnie ta mysl,dodam ze u niego w rofzinie (brat siostra,kuzyni itp niezdazylo sie podobne wady genetyczne u niej tez)

Gość aga 1981
napewno w 12-13 tyg miałas pomiary kości nosowej i udowej oraz przyziernosci karkowej jak nie ma odchylen to jest wszystko ok

Gość zespol downa nie jest
dziedziczny ale prawdopodobienstwo wzrasta jesli ktos z rodziny go ma, tak jak w waszym wypadku, jednakze wiele rodzin ma jedno dziecko z zespolewm downa, a reszta dzieci rodzi sie zdrowa, wiec to nic nie znaczy :)

Gość tak,
po pierwsze ZDto nie choroba, po drógie mało prawdopodobne by kolejne dziecko urodziło się z ZD, po trzecie powiedz o tym jak najszybciej lekarzowi, po trzwarte, to nie koniec świata--------zajrzyj tutaj:http://www.zakatek21.pl/forum/index.php ...i jeszcze jedno, jeśli zechcesz kiedyś pogadać-mój nr gg18680105

Gość daga151
do aga1981 Tak byalam tydzien temu na wizycie .lekarz robil usg dzieciatko pieknie fikalo ,pytalam lekarza o plec a on wlasnie wspomnial ze teraz dla niego wazniejsze jest sprawdzic kosc udowa ,mowil cos o zaoladku nozkach raczkach, nic niewspominal o kosci nosowej(moze sprawdzal niemowiac mi nic o tym) ,na koncu powiedzial ze wszystko ok dzieciatko mialo 49 mm.Mimo tego i tak sie martwie

Gość 9837298
on byl w zwiazku z ta kobieta,chial zajmowac sie dzieckiem, byc z nimi ale to z jej winy sie rozstali no jaaasne.... :(

Gość tak,
qrcze, i jeszcze byki strzelam, matka dzieciom ;)

Gość aga 1981
powinnas dostac wynik badania tam masz normy sprawdz napewno miałs robione te pomiary

w usg już da sie wykryć z. downa. Ale jeśli chce poczuć większą pewność, to powiedz to ginowi, a on zleci test potrójny(z Twojej krwi) poczytaj w necie. Badania prenatalne inwazyjne robi się w ostateczności, kiedy w usg i teście potrójnym wychodzi wysokie ryzyko z z.downem, ale kiedy nadal nie ma pewności. I oczywiście nie musisz się na to zgadzić

Gość aga 1981
znajdz skrót NT!!!!!!!!!!NT nie powinno przekraczać 2,5 mm

a poza tym samo badanie prenatalne inwazyjne(amniopunkcja) wcale nie jest taka ryzykowna jak mówią. U mnie w pobliskiej placówce, działającej od ok 15 lat, nigdy nie było powikłania. A statystycznie powikłania po amnipunkcji sa rzędy 0,5%. I wykonuję się je w ostateczności.

Gość daga151
niedostalam wynikow , zdjecia usg zapomnial wydrukowac bo mu o tym przypomnialam przeprosil i powiedzial ze nastepnym razem.

aga 1981 NT(przezierność karkowa) to jeden z wskaźników, nawet jak jest powiększona ta odległość to nie znaczy że dziecko jest chore na downa, aby to stwierdzić bierze się pod uwage wiele czynników.

Jesteś w 14 tyg a dziecko miało tylko 49 mm? czy na pewno jesteś w 14 tyg?

Gość aga 1981
to sprawdz jak dostaniesz...ale pewnie lekarz by zasugerował odchylenia

Gość aga 1981
mozesz powiedziec lekarzowi o Twoich wątpliwościach i wystąpieniu takiej wady ze strony męza, byc moze będziesz miała możliwośc zrobienia badań genetycznych bezpłatnie

http://www.zespol-downa.website.pl/ zajrzyj tutaj.. Z tego, co mnie na studiach jeszcze uczyli to tak... głównymi czynnikami ryzyka urodzenia dziecka z Zespołem Downa są: wiek matki powyżej 35 lat, palenie tytoniu, picie kawy, infekcje. Ryzyko urodzenia dziecka z Zespołem Downa wzrasta wraz z wiekiem, np. : 1:2000 u kobiety 25letniej 1:300 u kobiety 35 letniej 1:20 u kobiety 45 letniej Jeżeli kobieta z zespołem Downa zajdzie w ciążę, to istnieje 50% ryzyko, że urodzi dziecko z tą sama choroba... Oczywiście mozesz zrobić badania genetyczne, w sumie znajdujesz się w grupie ryzyka.. Tylko pytanie: po co ci one? Jeżeli choroba się juz pojawiła, to jej nie cofniesz..

Gość daga151
tzn bylam wtedy dokladnie 11tydzien i 5 dni w ciazy liczac od ostatniej miesiaczki,napisalam ze teraz 14 tydzien pisze w zaokragleniu

Gość aga 1981
no to chyba za wczesnie było na takie pomiary min 12 tydz-ale pełny najlepiej 12-14!!!!!!!!!!! trudno jest mi odpowiedziec...a teraz kiedy masz wizytę?? w którym tyg bedziesz?? moze teraz bedzie lekarz robił pomiary

Gość tak,
Edyciak-ZD to NIE JEST CHOROBA

Gość treee..........
Kosc nosowa i przeziernosc karkowa to PODSTAWOWE pomiary jakie wykonuje sie w 12 tygodniu ciazy... jesli Twoj lekarz tego nie dopilnowal to masz do czynienia z konowalem. Popatrz na wynik USG z 12 tygodnia... sprawdz pomiary i porownaj z normami.... ten wynik jet NAJBARDZIEJ WIRYGODNY Powodzenia !!

mając świadomość, że on ma chore dziecko nie pytasz lekarza czy wszystko w porządku, nie wiesz co to jest NT, przecież kazda przewrażlwiona osoba, wiedziałaby o co chodzi, oczywiscie, że trzeba powiedzieć lekarzowi o tym, w 11 tyg jeszcze za wczesnie było na badanie pod tym kontem ale teraz w 14 już możesz zrobić usg genetyczne, idz na samo usg prywatnie i będziesz spokojna, tylko to da ci otuche niż gdybanie czy może być chore czy nie, przecież włosy ci ze zmartwień do końca ciązy wypadną, jesli zależy ci na zdrowiu maluszka lekarz musi byc poinformowany o większym ryzyku, zd wynika z nieprawidłowości chromosonalnych, nie znaczy, że u was muszą te nieprawidłowości wystąpić, ale to się nie gdyba tylko robi badania, to jak się odzywiasz i stosujesz uzywki nie ma wpływu na genetyczne zmiany...dziwię się jesteś w 14 tyg a tak mało wiesz na ten temat, każda to pochłaniałaby książki przez te 14 tyg żeby wiedzieć więcej, wybacz ale to dziwne dla mnie skoro tak bardzo się martwisz ci ci zalezy

Gość daga151
do aga1981 na wizyte ide 21 lutego wiec z moich obliczen bedzie to 15 tydz 5dni /Lekarz zawsze wpisuje w komputer dzien ostatniej miesiaczki i zawsze podaje mi okragly tydzien wiec na przyszlej wizycie powie mi ze to 16 tydzien.mam nadzieje ze wszystko jest dobrze po to chodze do lekarza prywatnie wiec mysle ze mnie niezawiedzie ;-(

Przy najblizszej wizycie powiedz lekarzowi, że twój narzeczony ma juz chore dziecko.. To jest bardzo ważna informacja. w tym stadium ciąży mozna juz wykonać np. próbe kosmka kosmówki, ktora może sporo rozwiązać.. Ale najpierw sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy pokochasz to dziecko takie jakim jest.. Bo nie rozumiem po co ci to wiedzieć w tym momencie.. Poza tym jest bardzo małe ryzyko, że twoje dziecko będzie chore.. A czemu tamta kobieta urodziła dziecko z zespołem downa?