Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszczakk

Ciężki orzech do zgryzienia - ciąża i L4! Skomplikowane!

Polecane posty

Gość myszczakk

Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Mam dość skomplikowaną sytuację. Byłabym wdzięczna za wszelkie porady:) 1. Jestem w 6 tygodniu ciąży 2. Prowadzę wł. działalnosć gosp. od 2008 r. (opłacam najniższe stawki ZUS) społ, zdr, FŚ 3. Zameldowanie w woj. podlaskim 4. Chcę się zatrudnić u narzeczonego, prowadzącego wł. jednoosobową dział. gosp. w innym województwie (obecnie u niego przebywam; mieszkanie i siedziba firmy to jeden i ten sam lokal) 5. Jest zagrożenie przejścia na zwolnienie lek. w trakcie ciąży (obciazenie genetyczne) i koniecznosci pobierania składek z ZUS. Pytania i wątpliwośći: Czy jest mozliwe zatrudnienie ciężarnej? Czy zmuszona byłabym do zmiany miejsca zameldowania? Czy ZUS-owi przeszkadza, że w chwili kontroli przebywałabym w swoim miejscu pracy? Czy musiałabym zawiesić swoją działalnosć/zlikwidować ją? Będę wdzieczna za odpowiedzi na moje pytania :)

Gość kasiunia
myszczakk Ile narzeczony ma lat?

Gość myszczakk
30

Tak by the way, to skoro prowadzisz działalność od 2008 roku, to już płącisz normalne stawki zus, bo te najmniejsze są tylko na dwa lata. To nawet jak prowadziłabyś od grudnia 2008, to już teraz przeszłabyś na duży zus. Oczywiście można zatrudnić ciężarną i wtedy jak najbardziej należy się zasiłek i chorobowy i macierzyński, ale słyszałam o przypadkach, że Zus podważa takie zatrudnienia jako fikcyjne. Oczywiście nie musisz się przemeldowywać, ani mieszkać w miejscu zameldowania (w moim miejscu zameldowania od lat mieszkają lokatorzy i nikomu to nie przeszkadza). Działalności nie musisz zawieszać. W sumie ryzykujesz tylko tym,. że w razie czego nie wypłaca Ci świadczeń, jeżeli by chcieli podważać , ale wydaje mi się, że ryzyko jest małe.

Gość z moją córką
Ja miałam dokładnie taką samą sytuację - własna działalność i zatrudnienie u rodziny :) Płacisz pewnie tylko składkę zdrowotną, społecznej nie płacisz, bo już ją opłaca pracodawca, prawda? W związku z tym L4 możesz wziąć tylko na pracodawcę i z tego tytułu pobierzesz zasiłek chorobowy z ZUSu. Teoretycznie ZUS może Cię sprawdzić czy siedzisz w domu (baaaardzo rzadko to się zdarza), ale wystarczy na L4, że lekarz nie zaznaczy że musisz leżeć, więc mogą Ci podskoczyć :) Z drugiej strony lepiej żeby Cię nie zastali w miejscu gdzie wykonujesz działalność gospodarczą. A i nie możesz wystawić żadnej faktury (chyba, że masz pracownika, to pracownik może wystawić). Jedynym wyjątkiem jest gdy wyprzedajesz firmę, bo zamykasz działalność (jeśli faktycznie brak Twojej pracy = brak dochodów firmy to lepiej przemyśleć zawieszenie lub zamknięcie działalności, bo po cholerę płacić składkę zdrowotną). A jeśli już masz wbite, że musisz leżeć, to mój tata ma najlepszy (sprawdzony!) sposób - jeśli wezwą Cię do wytłumaczenia czemu Cię w domu nie było, to się mówi, że się było, że sie dzwonek do drzwi słyszało, ale lekarz kazał kategorycznie leżeć więc nie mogłaś otworzyć drzwi, a w domu nie było nikogo innego żeby te drzwi otworzyć. Ale się rozpisałam :)

Gość myszczakk
Dzięki Dziewczyny! Jesteście nieocenione! Mam jeszcze pytanie: jeśli narzeczony zatrudni mnie od tego m-ca, to jakie składki będzie musiał odprowadzać? Czy ja muszę zgłaszać do ZUS-u iż dobrowolnie rezygnuję z opłaty składek we własnej działalności? Jak to jest?

Gość z moją córką
Co do narzeczonego to nie wiem - najlepiej jak pójdzie do ZUSu i się dowie (nie wiem czy z nowym rokiem nie zmieniły się składki dla pracowników). Natomiast Ty jeśli nie zawieszasz/nie zamykasz działalności to musisz w ZUSie wyrejestrować się ze wszystkich składek i zarejestrować się ponownie tylko do składki zdrowotnej. Jeśli zawieszasz/zamykasz firmę to musisz iść do Urzędu Miasta do jednostki gdzie zgłaszałaś firmę do EDG i złożyć wniosek o zawieszenie/zamknięcie działalności i wtedy z urzędu idą wnioski do ZUSu i US i już w tych urzędach nie trzeba nic zgłaszać. W każdym razie tak jest w moim mieście. Na wszelki wypadek lepiej się zapytać w Urzędzie Miasta.

Gość myszczakk
Prawdopodobnie będę chciała zachować działalność i jej nie likwidować ani nie zawieszać, ale chciałabym także otrzymywać w razie zwolnienia, pensję z firmy mojego narzeczonego. Tylko nie wiem, czy powinnam zgłosić to do ZUS-u

Gość z moją córką
To musisz tylko do ZUSu złożyć wniosek o wyrejestrowanie ze składek i zarejestrowanie ponowne do składki zdrowotnej. Najlepiej powiedz pani w zusie, że masz firmę ale również podjęłaś pracę na umowę o pracę i niech Ci da odpowiednie wnioski (raczej nie wspominaj o ciąży). No i pamiętaj, że nie możesz osobiście wystawiać faktur.

Gość niniennnennnenne
wiec tak jesteś w ciąży prowadziśz własna działalnosc podwinduj sobie zarobki -wiem trzeba zapłacic podatek ale to się opłaci !!!! nie wczytywałam sie jesteś w zwiazku małżenskim??

Gość niniennnennnenne
najniższe składki przysługują tylko jak się rozpoczyna działalnosc wiec od 2008 to już powinnas przejśc na normlnna stawke ,a tak po zatym płaclabym podatek 23 % od super zarobków i bym nie kombinowała a że nie jestes żonó tylko sma to oprócz macieżyńskiego to na wychowawczy sie załapiesz i tu jest o co walczyc bo to już dwa lata :) ps jak macie dzialalnosć to wam ksiegow nie podpowiada co i jak ja mam ksiegowa z ja je wie wszystko ;)

Gość niniennnennnenne
ja mam ksiegową naprawde super pisz jak coś to sie popytam -temat dodje do ulubionych ----bo nienawidze zusu !!!!!!!! i ile sie da to trzeba wykorzystać!!!!!

Gość z moją córką
Podwindowanie zarobków we własnej działalności jest bez sensu bo i tak z tego nie dostanie zasiłku. Już lepiej podwindować u narzeczonego, ale istnieje ryzyko, że ZUS podważy takie zatrudnienie/zasiłek.

Gość myszczakk
Bardzo mi pomagacie. Co do działalnosci to przynosi ona bardzo małe dochody ale zawsze coś. U narzeczonego byłabym zatrudniona na dobrych warunkach. Przez ten okres nie wystawiałabym faktur z własnej działalności. Z waszych wypowiedzi wynika, aby podjąć ryzyko i spróbować się zatrudnić w ciąży. Acha, czytałam, ze ZUS wypłaca średnią z ostatnich miesięcy. A jeśli dostanę zwolnienie np. w 2 lub 3 m-cu? Czy dostanę pełne wynagrodzenie?

Witam Chciałbym odświeżyć temat i jak się to zakończyło z jakich świadczeń skorzystaliście?? i czy pojawiły się jakieś inne problemy nieoczekiwane