Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karinkaaaa91

tabletki anty!!!! pomocy !!!!!

Polecane posty

Gość karinkaaaa91

witam! biore tabletki anty od 6 miesiecy... w tym miesiacu musialam zrobic przerwe, bo w sb mam studniowke i akurat okres trafiłby mi w ten dzien. Dzis jest 8 dzien od przerwy i mialm zazyc tabletke ale wypadlo mi z glowy kupno tabsów :/ czy moge wziac wzesniejszego opakowania tabletke? róznia sie one czyms? czy jutro dopiero mam zazyc z nowego opakowania?

koncz ebrac tabletki 21 dzien. robie przerwe na okres a 8 dnia znowu zaczynam nastepne opakowanie. Przerwe zrobilam wczesniej, nie dokonczylam opakowania.. okres wystapil i 8 dnia znow mam przyjac tabletke. dzis jest 8 dzien, ale nie mam tabletek. dlatego pytam czy te tabletki ze starego opakowania czyms sie roznia i czy moge je wziac?

Albo nie zrozumialam, albo glupia jestes:D, KAZDA TABLETKA PRZECIEZ JEST TAKA SAMA! MYSLALAS ZE ONE SIE CZYMS ROZNIA?:P A tak w ogole, ja nigdy nie zapomnialam, i kupuje w tygodniu a nie na ostatnia chwile..

Gość ddfff
jak nie dokonczylas opakowania jestes niezabezpieczona.. trzeba bylo nie robic przerwy i wziac jedno opakowanie za drugim bez przeryw.. czytaj ulotki.. nie mozna tak robic :O

Gość ddfff
wogole jak mozna nie dokonczyc opakowania bo ma sie taki kaprys...? tabletki nie dzialaja wtedy jak zwykle..

Gość ddfff
jakbys wziela 21 tabletek z tamtego pozniej od razu nastepne opakowanie okres przesunal by ci sie na nastepny miesiac i bylabys zabezpieczona..

Gość nietuzinkowa mylisz sie
sa rozne piguly: nie tylko jednofazowe, ale i wielofazowe. Te drugie roznia sie skladem. Dla odroznienia sa w roznych kolorach. I jest wazne, w jaki dzien, ktora przyjmujesz...

nie wiem, glupia jestem wiem, ale tylko to mi przyszlo na mysl.. zeby okres byl szybciej :/ to jak moge wziac tabletke ze starego opakowania? ja biore tabletki nie po to aby sie zabezpieczyc, bo i tak i tak mimo ze mam tabletki to kocham sie stosujac jeszcze prezerwatywe. ja mialam ostatnio problemy dlatego biore tabletki.. juz danwo mialam przestac, ale lekarz powiedzial ze jesli chce to moge kontynuowac jako zabezpieczenie.

jezeli autorka ma piguly dwuskladnikowe jednofazowe kazda ma taki sam sklad.

Gość ddfff
tak mozesz wziac.... a okres mialas normalnie?? tzn wczesniej jak chcialas

tak. Zawsze koncze opakowanie w poniedzialek i za tydzien we wtorek zaczynam nowe opakowanie. teraz skonczylam we wczesniejszy poniedzialek i w piatek dostalam okres ;) tak jak zawsze. No i dzis mialam wziac tabletke, ale zapomnialam wykupic ;/

Gość syska łyska
nietuzinkowa - w tabletkach yaz na przykład każda ma inny skład, dlatego scisle okresla się dzien cyklu, w którym bierze się którą tabletkę. ale np w diane 35 juz różnicy nie ma wiec zanim sie wypowiesz zdobądź pełną wiedzę

ok ;) dziekuję ;) no ja nie wiem jakie mam.. biore novynette, moze ktos sie orientuje. No ale ok, jutro wykupie tabsy i wezme ;)

wiem wiem ;) my z partnerem i tak jeszcze zabezpieczamy sie prezerwatywa :P chyba z enie ma, to znow stosunek przerywany. Partner jeszcze sie nie przekonał wiec nie bede go zmuszac :)

Gość mijka-
jak można przyjmowac jakiekolwiek farmaceutyki i nie mieć na ich temat zielonego pojęcia? :O Tez nie wiem po cholerę robiłaś przerwę wczesniej... Czytałaś w ogóle ulotkę? Ja jeśli mam wyjazd czy ważne wydarzenie to po prostu biorę drugie opakowanie bez przerwy. Nie wiem co Ty wykombinowałas...

Gość gtyrytu
NIE JESTES ZABEZPIECZONA!!! zeby tabletki jednoskladnikowe (jakimi SA novynette) dzialaly tak,jak powinny, trzeba wziac minimum 17 tabletek z blistra. napisals,ze tabletki bralas o tydzien krocej,czyli 17 nie polknelas... NIE jestes zabezpieczona. mysle,ze najlepiej przerwac, poczekac do nastepnego okresu i wtedy rozpoczac od nowa przyjmowanie tabletek. nie bedzie to na pewno korzystne dla organizmu,ale i tak juz wszystko rozregulwoalas, wiec... a i jeszcze jedno. wspomnialas,ze dzis jest 8 dzien ''przerwy'',a tabsow nie masz. zapamietaj sobie kolejna rzecz- przerwa nie moze trwac dluzej niz 8 dni. NIE MOZE. a Ty chcialas kupic tabsy 9 dnia... ale nawet gdybys dzis lyknela pierwsza tabletke, to i tak one nie beda dzialac ze wzgeldu na zbyt krotkie przyjmowanie tabletek z poprzedniego blistra.

Gość pata taj
gtyrytu a skad takie wiesci, ze trzeba wziac 17 tabletek by dzialaly?? normalnie dziaja juz od poczatku cyklu gdy sie je zaczelo brac 1.dnia miesiaczki a gdy 2.-5. dnia to dzialaja po tygodniu nie pisz glupot jak sie kompletnie nie znasz!!

Gość gtyrytu
pata taj - idac Twoim tokiem myslenia wystarczy wziac np 1 albo 5, albo 12 tabletek i mozna robic przerwe, a potem 8 dnia znowu pierwsza? po to jest 21 tabletek,zeby 21 tabletek zazyc. a minimum dajace zabezpieczenie w danym cyklu to 17. skad wiem? jestem lekarzem i kobieta,ktora tabletki przyjmuje nie od dzis. zreszta jak nie wierzysz, sprawdz sobie jakakolwiek strone spaecjalistyczna badz jakiekolwiek forum. tam masz obszernie wytlumaczona kwestie 17 tabletek... a potem sie dziwia. ze zachodza w ciaze biorac tabletki ;]

Gość pata taj
nie no - chodzilo mi o to ze mozna bezpiecznie uprawiac seks bez ryzyka zajscia w ciaze - juz od poczatku cyklu z tabletkami (bo niby dlaczego akurat po 17? a nie 16 czy 18?) a tabletki powinno sie brac zgodnie z instrukcja by nie rozpierniczac sobie cyklu (wtedy kto wie jakie niespodzianki moga nas spotkac)

Gość ciuciurumcium
jak zrobiłas wiecej niz 7 dni przerwy to jestes niezabezpieczona

gtyryty, pani doktor :) czy mam rozumiec, ze zeby przesunac krwawienie o dzien, czy dwa moge spokojnie ominac ostatnie pigulki z blistra, zrobic 7 dniowa przerwe, a potem zaczac kolejne opakowanie i caly czas jestem zabezpieczona? Przyjmuje Yasmin

Gość gtyrytu
w ulotce opisane jest,co robic w przypoadku pominiecia tabletki w 1,2,3 tygodniu. bo tak wlasnie organizm potraktowal wczesniejsza przerwe. w przypadku pominiecia w 3 tygodniu powinna przyjac jak najszybciej zapomniana tabletek i potem nie robic przerwy, albo przerwac przyjmowanie i zrobic przerwe do 7 dni, nie 8. teoretycznie od 14-15 tabletki powinno sie byc zabezpieczonym,ale ja daje maly margines bezpiezpieczenstwa do 17 dni i wtedy przerwa 8 dniowa.

Gość pata taj
zle rozumiesz, dlaczego chcesz sobie rozpierdalac cykl?? masz dwa wyjscia- albo bierzesz tabsy bez przerwy albo bierzesz 21 i robisz 7 dni przerwy odradzam takie kombinowanie - efekt moze byc taki, ze zalozysz na kafe topik " bralam tabletki a jestem w ciazy"

Gość pata taj
gtyryty czyli dalej twierdzisz, ze dopiero kolo 17 tabletki z blistra jest sie zabezpieczonym? kurde - skad Ty masz takie niusy ? mnie kazdy lekarz mowil, ze jak wezme 1. dnia okresu to juz owulacji nie bedzie i ciazy tez nie bedzie - wiec cos Ty sobie wymyslilas za teorie?

Gość gtyrytu
przerwa 7 dniowa, a 8 nowa tabletka ;d a nie jak napisalam 8 dniowa. juz sie zakrecilam,bo caly czas siedzi mi w glowie ta chec przyjecia przez autorke tabletki jutro, po 8 dniowej przerwie nietuzinkowa mylisz sie - tak,mozesz skrocic, zroic 7 dni prrzewy i zaczac kolejne opakowanie. yasmin sa jednoskladnikowe.

ja nie mysle o pominieciu, ale o celowym skroceniu cyklu w 3 tygodniu. Zastanawialam sie, czy tak mozna.. Kiedys juz raz wzielam kolejne opakowanie bez tygodniowego odstawienia (chcialam sie kapac w morzu), ale nie sluzy mi takie cos...plamilam az do nastepnej przerwy....

aaaaa! Dzieki :) sadzilam, ze wczesniejszy post jest do mnie:)

Gość pata taj
nie polecam takiego skracania i manipulowania hormonami na wlasna reke :)

Gość gtyrytu
patataj nie rozumiesz mnie ;) oczywiscie jestes zabezpieczona od 1 tabletki,ale jezlei zrobisz sobie 7 dniowa przerwe jak autorka np 13 dnia, potem 8 dnia znow zaczniesz kolejne opakowanie, to niestety zabezpieczona nie jestes. organizm potraktuje ta sytuacje,jako "zapomniana tabletke" w 2 tygodniu. w czasie przerwy moze dojsc do owulacji, a zaczynajac nowe opakowanie wszystko sie zdazyc moze... czyli jeszcze raz - jestes zabezpieczona od 1 tabletki przyjetej pierwszego dnia miesiaczki (gdy zaczynasz brac) i zeby zabezpieczenie bylo podtrzymywane przez kolejne cykle, oprocz tego,ze musisz zazwyac je o okreslonej porze itd, to musisz przyjac okreslone minimum z danego blistra. zajrzyj do swojej ulotki i zobacz,co ona radzi, w przyapdku pominiecia tabletki w 3 tygodniu. to najbezpieczniejszy tydzien i mozna zrobic wczesniejsza przerwe.