Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madziarek7

czy ktoras z was brala duphaston??

Polecane posty

Biore ten lek 3 cykl.Za pierwszym razem brak miesiaczki byl przez 12 dni , za drugim po 5 dniach a teraz 15 dni i nic. Boli mnie wszystko od 2 tyg tak jak bym miala dostac a tu nadal nic. Miesiac temu jak bylam u gina powiedziala mi ze jak sie spoznia do 10 dni to nie ma czym sie martwic ale to juz ponad 2 tyg. Ciaza jest wykluczona. Czy mialayscie cos takiego?? Mam PCO i biore jeszcze metformax.

Gość ja przyjmuje
bromergon,ale to to samo co duphaston.Okres mam regularnie co 28dni (czasem przy przeziebieniu czy sytuacji mocno stresowej 30 dni). Mam zdiagnozowane PCO oraz hiperinsulinizm (przyjmuje Siofor 500-to jest to samo co metformax,bo na bazie metforminy).Do tego mam limfocytarne zapalenie tarczycy

Gość zbadaj tarczyce
a o oc hcodzi z tym limfocytarnym? jakie objawy jak do tego doszło? Ja brałam duphaston jak miałam cycte wielkosci mandarynki na jajniku.Teraz mam brac bromergon na hiperprolaktynemie.Jak to duphaston i bromergon to tosamo?

Gość ja przyjmuje
Mam nadzieję,że nie wprowadziłam żadnej z Was w błąd,ale gdzieś czytałam,że bromergon,duphaston i norprolac mają podobny skład,a różnica jest w cenie-ten pierwszy jest chyba najtańszy.Ale przeglądnijcie sobie info o tych lekach,bo pewna na 100% nie jestem.Ja dobrze czuję się po bromergonie,dlatego nie analizowałam innych:) Ja bromergon przyjmuję na bardzo wysoką prolaktynę (po obciążeniu norma 11 razy większa)-mam hiperprolaktynemię czynnościową. Limfocytarne zapalenie tarczycy (inaczej autoimmunologiczne zapalenie tarczycy,choroba Hashimoto). Co świadczy o "posiadaniu" tej choroby? Wklejam informację medyczną: Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy nie ma typowych objawów. Obserwowany jest jednak obniżony poziom hormonów tarczycowych. Badania laboratoryjne wykonywane w celu ustalenia diagnozy to: * oznaczenie poziomu TSH (podwyższony) * miano przeciwciał przeciwtarczycowych (znacznie podwyższone, kilka tysięcy powyżej 35, norma: 0-35) * wolne hormony tarczycowe fT3 i fT4 (obniżone) * obserwowany jest także wysoki poziom cholesterolu To tak dokładnie opisane:) A jak ja to odczuwam? -marznę bardzo szybko,nawet przy wyższych temperaturach; -choć nie jadłam (bo robiłam głodówkę nie wiedząc o chorobie) tyłam na potęgę!; -skórę miałam suchą jak papier,można było po niej pisać; -ciągłe zmiany nastroju; -ciągła senność i zmęczenie; -trudności z zasypianiem; -niekontrolowane wybuchy złości; Ja to tak odczuwałam,ale u mnie powychodziły również inne problemy,więc u innego chorego mogą nie występować wszystkie wymienione przeze mnie objawy..Grunt to dobry endokrynolog:)

Gość ja przyjmuje
I krótka charakterystyka Hashimoto:) Niestety, przyczyny tej choroby są nieznane. Należy ona do obszernego "worka" schorzeń nazywanych autoimmunologicznymi. W tej grupie chorób organizm zwraca się przeciw samemu sobie. Dlatego określamy je także chorobami z autoagresji. Układ immunologiczny normalnie nastawiony na zwalczanie obcych "intruzów" (bakterii, wirusów) ulega tutaj rozregulowaniu i "atakuje" własne komórki. W zależności od tego, jakie tkanki i narządy ulegają temu niezrozumiałemu aktowi autoagresji, mamy do czynienia z różnymi zespołami objawów, zgrupowanych w jednostki chorobowe. W tym przypadku "atak", przeprowadzany za pomocą przeciwciał, dotyczy tyreoglobuliny (białka wiążącego hormony tarczycy) oraz peroksydazy tarczycowej (jednego z ważniejszych enzymów tego gruczołu). Rzadziej pojawiają się przeciwciała przeciwko innym składnikom komórek tarczycy. Z takim "atakiem" związane jest powstanie zapalenia i ostatecznie powolny zanik miąższu tarczycy. Jednak nie u wszystkich dojdzie do zniszczeń. U niektórych osób choroba jest wykrywana najzupełniej przypadkowo, kiedy po wieloletnim przebiegu nie wyrządziła większych szkód organizmowi. Występowanie choroby Hashimoto jest związane z innymi chorobami autoimmunologicznymi: układowym toczniem rumieniowatym, reumatoidalnym zapaleniem stawów, niedokrwistością złośliwą czy cukrzycą. Jest to kolejnym, pośrednim dowodem na "autoagresyjny" charakter tego schorzenia. Istnieją również przesłanki wskazujące na predyspozycje genetyczne do rozwoju choroby Hashimoto. Jeśli występowała również wśród członków najbliższej rodziny, to ryzyko zachorowania na nią jest zwiększone.

Gość zbadaj tarczyce
-ja przyjmuje, nie sądziłam że ktos odpisze, a tu taka niespodzianka-dziękuje slicznie :* No objawy to ja mam podobne ,u mnie wykryto guzki na tarczycy i przyjmuje letrox 25.Nie jestem pewna co do leczenia ,gdzieś wyczytałam że te hormony nie daja efektu i chyba to fakt bo nic się nie zmienia.W marcu mam biopsje .Kiedys okulistka stwierzdiła że moge mieć jakieś schorzenie oczu od tarczyce ,ale moja endokrynolożka olała sprawe,chyba skusze się na badanie przeciwciał.Tez cierpie na hiperprolaktynemie czynnosciową,czasem biore bromergon ale czesto źle się czuje po nim.Pomyslałam że skoro hiperprolaktynemia jest od stresu ,to i może autoimunologiczne schorzenia tez.Skoro nawet jet rodzaj nerwicy który ma związek z chorobami organizmu(oczywiści8e też to mam :P )pozdrawiam serdecznei jeśli jeszcze to Przeczytasz

Gość nienienienienienienie
Bromergon to nie to samo co duphaston bo ja przyjmuje jednoczesnie te oba leki. I wlasnie teraz czekam dosc dlugo na okres po duphastonie poniewaz zazwyczaj dostawalam tak max. 4 dni po odstawieniu tabletek i dzis wlasnie mija mi 4 dzien i nic. Czy opoznienia mogą być wywołane stresem lub wysoką gorączką?