Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła zona ale już matka

ile alkoholu na wesele

Polecane posty

mam pytanie związane z ilością alkoholu . Na weselu będzie około 50 osób - myśle o postawieniu wódki (dalej nie wiem jakiej marki), wina oraz whisky. Nie wiem jakie ilości tych trunków powinnam zakupić. Dodam że te 50 osób to same osoby dorosłe i pijące. Też się zastanawiam czy bardzo źle będzie wygladać jeśli gościom na zakończenie imprezy nie dam ani wódki ani ciasta wolała bym im w podziękowaniu dać coś innego ale jeszcze nie wiem co , moze mi ktoś podpowie. Oczywiście nie mam majatku i myśle o drobnostkach bo całą impreze fundujemy sami z partnerem.

jest już kilka takich tematów na forum-->poszukaj;) ja osobiście nie wiem ile bo tym się faceci u nas zajmują;)

Gość ivvvvv
Proponuję ok. 0,5 litra na osobę o ile piją przeciętnie (jedni więcej, drudzy mniej) lub 0,75 na osobę jeśli wesele jest z poprawinami

a ile wina półsłodkiego i półwytrawnego oraz whyski

przelicznik wódki 0,5l na osobę wydaje się ok, chociaż lepiej liczyć zawsze więcej niż mniej.:) Z drugiej strony - jeśli stawiasz równiez na inne alkohole, typu wino, to w zupełnosci powinno wystarczyć. Osobiście proponowałabym wybrać wina półwytrawne, wytrawne, ponieważ dobrze sprawdzą się przy ciepłych mięsnych daniach.:) Polecam np wina włoskie http://winezja.pl/oferty-specjalne/wesela/wina-na-wesele tu mają szeroką i ciekwą ofertę... może coś wybierzesz... i wydaje mi się że możnaby liczyć butelkę na 3-4 osoby, ale to też zależy od tego, czy Twoi goście preferują takie trunki;) pozdrawiam!