Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misjasknera

pytanie o fundusz alimentacyjny

Polecane posty

Gość misjasknera

żeby ubiegać się o alimenty z F.A. trzeba nie przekraczać dochodu na osobę 725 moje pytanie: czy w skład tego dochodu wchodzi pensja brutto czy netto? może ktos sie orientuje byłabym wdzieczna za odpowiedz.

Gość misjasknera
?

Gość misjasknera
?

Gość misjasknera
?

Gość czytałam dokładnie.....
netto

Gość misjasknera
nikt nie wie?

no przecież napisałam, że netto.

Gość misjasknera
hm dzieki za odp. na pewno? jestes pewna?

Gość misjasknera
ok dzieki napisalas po minucie po mnie wiec nie bylo jeszcze twojej odpowiedzi gdy pisałam ponownie

widziałam, nie ma problemu... jestem pewna :)

tak dla ścisłości dla tego typu instytucji netto oznacza odliczenie od brutto podatku i składki ZUS-owskiej jeżeli natomiast masz na przykład pożyczkę z zakładowej kasy i Twoje netto dodatkowo jest potrącone o wysokość raty, to dla nich nie ma już znaczenia trochę nieskładnie napisałam, ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi

Gość misjasknera
dzieki!! czyli nie oplaca mi się isc do pracy bo pewnie dostanę najnizsza pensję ale i tak strace 5 stów z funduszu i jeszcze 350 za złobek a potem 600 za przedszkole.teraz jakbym poszla do pracy a mala do zlobka to zostałoby mi 630 zł. a tak siedze w domu i mam 500 z funduszu. to tylko 130 zł wiecej to ise nie opłaca.

Gość misjasknera
wiem o co ci chodzi.pytalam bo rozwazam pojscie do pracy. dzieki.:)

a dlaczego nie masz rodzinnego ?

powinnaś jeszcze wystąpić o zasiłek rodzinny i dodatek dla matki samotnie wychowującej dziecko jeżeli będziesz potrzebowała pomocy, to chętnie podpowiem co i gdzie załatwić

Gość misjasknera
rodzinne tez mam ale rodzinne na 1,5 roczne dziecko wynosi smieszne grosze. zasiłek dla matki samotnej-dowiadywałam się w MOPsie powiedzieli ze jesli ojciec zyje to nie jestem samotna matką (niewazne ze się ukrywa nie daje znaku zycia i nie interesuje się dzieckiem) widocznie według nich pewnie ukradkiem mnie odwiedza,ukradkiem daje kasę albo ukradkiem zyjemy ze sobą,no na to wychodzi,powiedzieli ze o taki zasiłek moze sie starac tylko matka której ojciec dziecka jest nieznany lub nie zyje. ale dzieki za pomoc oczywiscie jesli bede czegos potrzebowac to zapytam bardzo dziekuje:)

Nie według nich (urzędników). Według ustawy. Jeżeli masz zasądzone alimenty to nie możesz pobierać tzw. samotnego wychowywania. Pod uwagę przy ustalaniu prawa do FA, bierze się dochody za rok 2009r. - zaświadczenie z urzedu skarbowego. Jeżeli teraz podejmiesz pracę to zaświadczenie o dochodzie netto za pierwszy pełny przepracowany miesiąc. I nie rób z pracowników wariatów - oni muszą się opierać na obowiązujących przepisach. Pozdrowienia.

Gość balbinka5
mam pytanie:dostaje alimenty na dzieci z f-szu alimentacyjnego.Dowiedziałam się,że komornik będzie mógł ściągnąć zaległe alimenty(sprzed przywrócenia f-szu) od byłego męża i będzie to ok. 12 000 zł .Co będzie dalej z bierzącym f-szem, czy kwota ta będzie uznana za dochód? Może ktoś miał taką sytuację i wie jak to wygląda formalnie ?

Gość zniecierpliwiony
Fundusz alimentacyjny tak jak instytucję alimentów należy zlikwidować . Istnienie takich instytucji jest przyzwoleniem na cwaniactwo i nieróbstwo.Ta kombinacja powoduje, że utrzymują ci ,którzy tych dzieci nie powołali do życia.Później też pretensje .....dają śmieszne pieniądze . A skąd one tam mają być i skąd się biorą.A nierobów i tylko chcących coraz więcej.

Balbinka jak komornik tą kase ściągnie, co się rzadko zdarza to będzie ją przekazywał na spłatę FA, a nie da jej Tobie! bo tak chyba myślałaś?? albo się ma FA albo dłużnik regularnie Tobie płaci!