Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bumbumshoko

Differin czerwone plamy

Polecane posty

Od ok. 3 miesięcy stosuje differin zauważyłam pod kośćmi policzkowymi pełno czerowych plam po stanach zapalnych, które ciężko zatuszować, stosuje filtr 50, nie wiem czy to przebarwienia czy świeże blizny, są płaskie, nie widać ani wgłębień, ani narośli, czy stosując dalej differin złuszcze te plamy czy zacząć używać coś na nie?

Odstaw Differin (albo stosuj 2-3 razy w tygodniu) i kup krem Cicabio żeby załagodzić podrażnienia (na to to wygląda). Jak skóra się zaleczy możesz powoli wracać do codziennego stosowania Differinu.

Differin odstawiłam niedawno na miesiąc a plamy jak były tak są, podczas stosowania nie miałam żadnych podrażnień, na dzień używałam humektan teraz cetaphil, może nie jasno napisałam, ale te plamki nie są duże, nie jest to podrażnienie tylko czerwone ślady po stanach zapalnych.

Kurczę, nie widząc ciężko cokolwiek doradzić :( To jest po Differinie tylko, czy Differin "wyciągnął" na wierzch starsze ślady potrądzikowe? A może po prostu problem naczynkowy?

No to dla mnie to wygląda jak blizny po zaleczonych wypryskach (one nie muszą tworzyć dołków), D. odsłaniając kolejne warstwy naskórka po prostu je "odkopał", głębsze złuszczanie powinno pomóc, tylko raczej kwasami (stosowałaś już jakieś?) i w gabinecie (nie daj się nabrać na kawitację zamiast tego). W domu też się powinno udać (kwasami lub retinoidami, tylko Differin na to jest za słaby IMHO, musiałabyś pójść w mocniejszy kaliber), ale potrwa to dłużej. Oczywiście skonsultuj to z dobrym kosmetologiem albo dermatologiem dla pewności, zobaczyć i dotknąć to co innego niż diagnostyka przez net :)

Stosowałam glyco a 12% ale wtedy nie miałam tych plam. Raczej byłam zadowolona nie podrażnił mnie jakoś mocno.

Sądzisz, że glyco a da rade tym blizną? Teraz nie mam glyco więc dopiero za miesiąc będę mogła zacząć się smarować :(

Ciężko powiedzieć, u mnie wcale jakoś wybitnie nie złuszcza. Ale jeśli nie robił Ci nic złego to spokojnie możesz spróbować :) Na zaskórniki może Triacneal - połączenie łagodnego retinoidu z kwasem - pomoże, a nie spowoduje takich problemów jak Adapalen. Jeśli nie czytałaś jeszcze to zajrzyj tutaj, jest parę innych sposobów (antyoksydanty, odpowiednia dieta - nie wiem, czy stosujesz), które mogą pomóc w zwalczaniu trądziku i zaskórników: http://www.laboratoriumurody.pl/forum/tradzik-zwyczajny-porcja-teorii,t1069.html http://mazidla.com/biblioteka-mazide/279-skora-tusta-opis-i-prawidowa-pielgnacja.html

Mnie jakoś też właśnie wybytnie nie złuszczył... i obawiam się, że może być za słaby, mam w domu próbkę ruboril (na naczynka) narazie tym będę smarować bo leży odłogiem a może i trochę pomoże w tych blinzach. Z trądzikiem to ja już problemu raczej nie mam poza sporadycznymi niespodziankami, bardziej zaskórniki, i te blizny mnie dobijają.

Na zaskórniki spróbuj ten Triacneal i LHA (serum ze Zrób sobie Krem), trochę powinno pomóc (pamiętaj, że tego dziadostwa praktycznie nie da się całkowicie pozbyć niestety...)

Wypróbuję, dzięki za radę, avene dobrze na mnie działa. Myślę, że skończe ten differin bo całą tubkę nową mam. Raczej nie powinien zaszkodzić (?) może trochę złuszczy jeszcze te blizny. Kurde ze zrób sobie krem to te przepisy mają takie nagmatwane. Ale zamówię, może wiesz ile te wszystkie składniki kosztują?

O! Na prawdę spodziewałam się czegoś skomplikowanego! I jeszcze tanie :D Dziękuję mrowa 🌻