Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedobór w żywieniu

czego może mi brakować???

Polecane posty

Gość niedobór w żywieniu

mam takie uczucie,jakby miały mi sie ruszać zęby,a jak zagryzam to jakby miały sie skruszyć..to nie boli tylko to jest takie dziwne uczucie....poza tym ręce mi sie jeszcze trzęsą... i kości chrupią...

Gość niedobór w żywieniu
??????????????????????????/

Do zdrowych kości najważniejsze są związki :wapnia,fosforu,cynku,magnezu:classic_cool:.Dlatego powino się w razie czego łykać odżywki:classic_cool:.Z tym że fosforowe sztuczne niezbyt się nadają i musza być naturalne:O.

Gość piesekleszek
to może być niedobór czegokolwiek - chociażby niedobór witaminy c (naturalnej, nie syntetycznej), malo krzemu (jest w kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej) itd "Dzięki 15 letnim badaniom dr. Emanuela Cheraskina i jego kolegów z uniwersytetu w Alabamie odkryto, że spożycie związków kojarzonych z dobrym zdrowiem było 10-15 krotnie większe niż zalecane normy RDA. Na tej podstawie ustalili tak zwane sugerowane optymalne normy żywieniowe dla witamin (w skrócie od angielskiego -SONA) Badanie wykazało, że normy SONA, są bardziej optymalne niż systemu RDA co zostało potwierdzone innymi licznymi badaniami przeprowadzonymi na terenie USA oraz Wlk. Brytanii. Dla przykładu podaję, że ochronne działanie wit. C na przeziębienia jest w dawce 1000 mg/dobę, czyli dwudziestokrotnie większe niż sugerowane w systemie RDA Nie jest to jednak regułą, W kilku wypadkach dawkowanie poszczególnych składników w obu systemach jest podobne. " http://www.janus.net.pl/rda_sona.htm nie ma co sie skupiać na pojedynczych składnikach, trzeba o wszystko zadbać - w jedzeniu przede wszystkim. tabletki zawierają wiele podstawowych dobrze poznanych witamin i minerałów ale są one wyjęte z równowagi którą zapewnia jedynie pożywienie, poza tymi podstawowymi jest jeszcze wiele innych no i też wiele pochodnych ważnych. pora więc zacząć jeść prawdziwe jedzenie a nie trociny wypchane cukrem i aromatami, omijać w sklepie polki z podróbkami zywnosciowymi ktore lubią mieć nawet na opakowaniach napis 'zdrowe' - a to nie ma nic wspolnego z jedzeniem, bardziej z papierem toaletowym w dalszej kolejnosci - suplemntować luki jakimiś porządnymi suplementami, nie ma co oszczędzać. lepiej wydac te 40zl niz 5zl na cos co nie dziala... jak mineraly to lepiej chelatowane. ale przede wszystkim zywnosc [jak najmniej skazona bo wiadomo ze syf wszedzie ale warto ograniczyc] by nie bylo zadnego brakujacego ogniwa