Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baskabas

renowacja mebli - problem z ogromna, brzydka szafa!

Polecane posty

Gość baskabas

witam, mam problem z ogromna szafa, ktora stoi i szpeci pokoj w mieszkaniu, do ktorego lada dzien bede sie wprowadzac. mieszkanie bede tylko wynajmowac, wiec usuniecie tego obrzydlistwa niestety nie wchodzi w gre. zreszta byloby to dosc trudne, poniewaz owa szafa to prawdopodobnie cos a'la komandor z lat 60 :O zajmuje cala sciane - od jednego konca do drugiego i od sufitu do podlogi. taka zabudowana. kolor - brunatny, wisnia - cos pomiedzy. pokoj sam w sobie nie jest zbyt duzy, na szczescie dosc jasny. parkiet rowniez jest jasny (kolor brzozowy) i zadbany. nie wiem co zrobic z ta szafa - myslalam o tym, zeby ja pomalowac, ale nie wiem czy cos z tego wyjdzie i czy w ogole farba chwyci... macie jakies pomysly?

Gość Joela
Oklej fototapetą lub jakąś tapetą samoprzylepną .Na allegro jest tego sporo a wzór dopasujesz do stylu wnętrza .Wystarczy tylko wykonać to dokładnie a efekt jest powalający .Malowanie to kłopot ,bo trzeba szlifować ,matowić i malować wałkiem i drzwi musiałabyś wyjąć i malować w poziomie,żeby nie było zacieków .Są fototapety nawet specjalne na drzwi z efektem przestrzennym .

Gość Joela
A jeszcze wymyśliłam tańszy sposób .Kupujesz białą tapetę w jakiś wytłaczany wzór -taką specjalną do malowania ,naklejasz ją starannie na dobry klej i malujesz farbą w kolorze ściany .Wtedy szafa wtopi się w ścianę a jak piszesz jest wielka więc nie będzie raziła w oczy

Gość baskabas
dzieki za odzew! :) problem jest taki, ze ta szafa nie jest gladka, tylko zrobiona z takich jakby klepek...nie wiem jak to wyjasnic.. to stara szafa cos w tym stylu http://www.furniturenation.co.uk/hand-made-pine-furniture/hand-made-pine-furniture-images/hand-made-pine-furniture-windsor-pine-triple-wardrobe-5-drawers-close3.JPG tak wiec naklejanie niewiele pomoze, bo nie bedzie sie trzymac po prostu :( tez o tym myslalam, ale to nie wypali...

Gość to ja to ja to ja
Dałaś link do pięknej sosnowej szafy. Jeżeli chcesz ją malować, to wcześniej uzgodnij to z właścicielami, bo niektórzy nie życzą sobie, by im psuto piękne meble jakimiś farbami.

Gość baskabas
dalam linka do pieknej szafy, ktora gdybym miala, to bym skakala pod sufit, bo faktycznie ta na zdjeciu jest piekna. chodzilo mi o to, zeby pokazac w jaki sposob wykonane sa drzwi - czyli nie gladka powierzchnia, na ktorej mozna cos nakleic, tylko jakies klepki, wypuklosci i wglebienia, ktore umozliwiaja jedynie pomalowanie, zabejcowanie, starcie czy cokolwiek. szafa w mieszkaniu jest paskudna, nie jestem pewna, czy to nawet surowe drewno, a nie jakas sklejka. niestety nie mam zdjecia tej "mojej" szafy. a o tym, ze takie rzeczy, jak malowanie mebli, scian czy czegokolwiek trzeba konsultowac z wlascicielem, wiem doskonale - to nie pierwsze mieszkanie, ktore wynajmuje (niestety). tak wiec - bardzo proszę - DO RZECZY. :) co dwie glowy, to nie jedna, a moze ktos rzuci fajnym pomyslem, albo moze chociaz dowiem sie, czy takie ciemne drewno da sie zabejcowac biala bejca i na ile to jest kryjace i jakiego efektu sie spodziewac.

Gość Chyba tylko pomalowac
Farba akrylowa do mebli. Można zrobić pezecierki lub ozdobic decoupagem. Nic innego mi do głowy nie przychodzi..

Gość jenk
z cienkich listewek zrób ramki na każde drzwi ,(jak do obrazków) .przyklej do nich od spodu kawałki grubej tkaniny i wszystko naklej na szafę.Ktoś pisał o Ikei -tańszy sposób to zamocowanie na całej długości sciany karnisza -linki i zawieszenie zasłonki ,jednolitej lub każdej części w innym kolorze (brąz -beż takie pasy

Gość baskabas
bardzo(!!) wam dziekuje :) faktycznie, pomysl z relingami jest super, prawdopodobnie wykorzystam taka opcje - odpada mnostwo pracy i efekt moze byc fajny :) no i widze, ze te panele maja 3 metry dlugosci, wiec od sufitu do podlogi spokojnie wystarczy. dzieki dzieki dzieki! babaruda - 🌻

Gość gość
:)najlepiej to sie tym nie przejmowac i na zakupy se fajne jakies isc i moze wtedy wszystko sie ulozy no tak no 222 www.youtube.com/watch?v=2DUpkLLyS0Y

Gość gość
jeżeli chcesz zmienić wygląd dobrej jakości szafy - wystarczy zmieć elementy, które CI się nie podobają, bądź okleić całość. Tego typu dodatki znajdziesz w www.rudex.cze.pl . sprawdźcie jak dużo jest oklein do wyboru.

Gość gość
Renowacja mebli to fajna sprawa dla ludzi których rajcuję stare meble – antyki…. Ja uwielbiam to robić a w szeczgółności podoba mi się renowacja starych przęseł. Na targach z urzywanymi meblami można czasem spotkać stare piękne krzesła w których siedzisko jest zniszczone. Nic prostszego je naprawić. Ja zawsze kupuję trochę skóry , włókniny obiciowej w tym sklepie http://mtk.com.pl/

Gość milo mi nie bylo
ja też lubię się bawić w odnawianie staroci. raz na jakiś czas wybieram się poszwędać po mieście i nie uwierzylibyście może nawet jakie perełki ludzie dają na wystawki koło śmietników. a wystarczy dosłownie niewiele wyobraźni żeby zamienić je w coś zupełnie odlotoqwego. ja większość maluję bejcą jak ta http://sklep.vidaron.pl/lakierobejca-ochronno-dekoracyjna.html bo wybieram kolor ale ona nie kryje całkiem tylko widać słoje drewna. pozdrawiam was!

Gość gość
Ja kiedyś sama podjelam się takiej renowacji .... dobrze jest tz wiedziec jak to sie robi i miec pojęcie jakich materiałów do tego użyć. J anp kupiłam wszystko w tym sklepie http://mtk.com.pl/.

Gość remember_me
Jeżeli chodzi o renowację mebli, ja akurat mogę polecić ekipę Bohema Design z Bydgoszczy. Warto zerknąć sobie na ich stronkę: http://bohemadesign.pl/meble-designerskie/ Projektanci z Bohema Design odnawiają stare meble w taki sposób, aby designem pasowały również do nieco nowocześniejszych wnętrz. Korzystają z wielu naprawdę ciekawych koncepcji, co zresztą widać po ich realizacjach w zamieszczonej na stronce galerii :). Te meble mają duszę i wyjątkowy charakter. Sama bym tego nie robiła, bo mebel można niestety "popsuć" przez nieumiejętne jego potraktowanie.

Gość gość
Takie stare meble, jak się je trochę podrasuje to naprawdę mogą być unikaty. Widziałam, jak mój znajomy sam przerobił taką ogromną, brzydką szafę, wystraczyło kupić trochę materiałów konserwatorskich w http://edan.krakow.pl/ i poświęcić swój czas. Wyszedł mu naprawdę unikat!

Gość gość
Renowacja mebli to fajna zabawa.... ja uwielbiam to robić. Lubie chodzić po targach za starociami gdzie można wypatrzyć bardzo ładne i oryginalne meble. Ostatnio kupiłam dwa krzesła z targu w stylu kolonialnym ale miały dość zjechane siedziska. Kupiłam piankę do wypełnienia z firmy www.jag.pl + plus trochę obicia z eko skóry. Bardzo ładnie to wyszło i mam super piękne meble.

Gość Tapciekek24
Ja sam podjąłem się takiej renowacji, potrzebne materiały zakupiłem na http://www.tapicerskie.com.pl/ a poradniki z internetu wystarczyły