Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce studiowac drugi kieruenk

JEST TU PRAWNIK LUB OSOBA ,KTORA ZNA SIE NA USTAWACH?

Polecane posty

Bardzo prosze o pomoc kompetentną osobe. Chodzi o ustawe dot. reformy szkolnictwa wyzszego. Od pazdziernika chce zaczac studia licencjackie na drugim kierunku,mam juz licencjat,ktory skonczyłam dziennie,potem miałam rok przerwy i obecnie jestem na I roku magisterki,ale juz zaocznie. Oto fragmenty ustawy: Art. 28. 1. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w ycie niniejszej ustawy studiują według programów opracowanych na podstawie dotychczasowych przepisów do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów. 2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w ycie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012: 1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej ni jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat, o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów; 2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na dotychczasowych zasadach do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów. w art. 99: a) w ust. 1 po pkt 1 dodaje się pkt 1a w brzmieniu: „1a) kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, w przypadku podjęcia przez nich studiów na drugim lub kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej;, b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a i 1b w brzmieniu: „1a. Do studentów studiów stacjonarnych, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, nie zalicza się: 1) studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego; 2) najlepszych studentów, o których mowa w art. 170a ust. 3; 3) studentów studiujących na kierunkach, o których mowa w art. 170b ust. 1. 1b. W przypadku podjęcia studiów równocześnie na kilku kierunkach studiów pobiera się opłaty za drugi wskazany przez studenta oraz kady kolejny kierunek studiów., Czy podejmujac nauke w tym roku ak. nie bd objęta jeszcze ta ustawa,jesli wejdzie ona w zycie planowo,tj. 1 pazdziernika tego roku?Co oznacza sformułowanie "przyjęty na studia przed dniem wejscia w zycie niniejszej ustawy".Biorac to dosłowanie,mogłoby to oznaczac zarowno 29 wrzesnia.Widomym jest,ze składajac papiery na uczelnie w pierwszym terminie rekrutacji,decyzje o przyjeciu na studia otrzymam gdzie w lipcu-sieprniu. prosze o rade:)

podnosze:) zalezy mi bardzo na odpowiedzi:)

Gość oszolomom religijnym
wklej link do calego projektu ustawy. tak chaotycznie powklejalas ze nie wiadomo co obowiazuje a co bedzie zmienione. tak zdanie ze bedzie obowiazywala od dnia 1 pazdzierniak oznacza ze jesli ktos rozpoczal wczesniej to go nie obejmie. rozpoczal nie znaczy zostal przyjety. studia rozpoczyna sie od 1 pazdziernika. ustawe musza przeglosowac poslowie, senatorowie ew. w przypadku ich veta musza ponownie poslownie, prezydent musi podpisac i musi byc zachowane vacatio legis wiec na razie nie panikuj.

Dobra,zaraz wkleje cała ustawe,tzn.link.Nie panikuje,ale wszytsko wskazuje,ze ustawa wejdzie w zycie w tym roku.sejm ja przeglosował...wiem,ze jeszcze musi trafic do senatu itd,ale w tym kraju wiadomo jak jest, Jednak w ustawie pisze wyraznie oraz w roku 2011/2012. tu jest link http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/10/85/10858/20100910_projekt_ustawy_szkolnictwo_wyzsze.pdf

jesli jest przyjecie na studia a nie rozpoczecie to nie obejmie tych ktorzy zostana przyjeci na rok 2011-12 bo znaczaca wiekszos cbedzie przyjeta przed rozpoczeciem. ustawe czyta sie od poczatku a nie wyrywkowo. najpierw czytasz artykul a pozniej podpunkty nie mozna wyciagac wnioskow na podstawie 1a,b czy zet bo byc moze wczesniejsze reguluja te kwestie. im "dalej" tym uregulowania sa bardziej szczegolowe i odnosza sie tylko do tego do czego jest albo odwolanie albo do artykulu ktorego dotycza.

oszołom religijny czyli jesli w tym roku złoze papiery to ustawa mnie nie objemnie na pewno?mam taka nadzieje,wczesniej nie miałam niestety mozliwosci studiowac mojego wymarzonego kierunku,teraz kiedy mam taka mozliwosc nasz wspaniały rzad wyskakuje z czyms takim...nie stac by mnie bylo na płatne studia,ucze sie dobrze,ale nie wiem czy dałabym rade miec srednia 4,5 czy 5 na pierwszym roku,szczegolnie,ze bd miec do pisania jeszcze prace magisterska,a kierunek, na ktory sie wybieram teraz to kierunek medyczny,wiec łatwo nie bedzie.To nie sprawiedliwe,aby za darmo mogli studiowac tylko piatkowicze,przeciez miedzy 5,a 3 jest jeszcze 4 czy 4,5 i wcale te osoby nie zaliczja po kilka razy.

to sa zmiany do ustawy juz obowiazujacej a tej obowiazujacej nie znam ale nawet tych zmian jest tyle ze sorry ale nie chce mi sie tyle tego czytac. skupilbym sie na artykule 39 i przepisach ktore cie interesuja a pozniej dopiero na zmianach. kolejna kwestia jesli jestes leniwa to poczekaj uchwala ustawe to w tv i gazetach bedzie pelno wyjasnien co i kogo dotyczy dla tych ktorzy sami nie wywnioskuja z ustawy. bez paniki. zreszta jeszcze wszystko moze sie zmienic w tym roku sa wybory przeprowadza sondaz ze wiekszosci sie zmiany nie podobaja to sami sie z tego wycofaja nie ma sensu analizowac czegos co moze sie piec razy zmienic.

oszołom wiem,ze ta sa zmiany do juz obowiazujace,ale wlasnie mnie te zmiany dotycza.czyli myle sie,ze z tych art. mozna wywnioskowac,ze jesli ta nowelizacja wejdzie w zycie 1 pazdz. to zmiany mnie nie obejma?myslisz,ze jest szansa,ze jednak jeszcze tym roku nie wejda w zycie?wczoraj odbylo sie II czyt. tej nowelizacji w sejmie,posłowie przyjeli zmiany,wiec teraz niestety powinno juz isc gładko??

oczywiscie miało byc oszolomom;p

teraz przeczytalem to co wkleilas jeszcze raz i tak z cala pewnoscia studenci przyjeci przed 1 pazdziernika beda mieli "po staremu". dotyczy to wszystkich przyjetych na rok 11/12 oraz przyjetych tez na inny rok akademicki pod warunkeim ze przyjecie nastapilo przed 1 pazdziernika. dlatego chyba jest rozbicie na tych przyjetych i tych na roku 11/12. cos co cie moze zainteresowac to to ze musisz ukonczyc studia zgodnie z planem studiow co na medycynie nie bedzie latwe.jesli to nie bedzie ukonczone zgodnie z planem to nie wiem bo nie wiem czy bedzie platny okres na ktory ulegna przedluzeniu czy jakos inaczej w innych artykulach to jest uregulowane. i najwazniejsze nie jestem prawnikiem ale tu nie ma watpliwosci co do pierwszego bo jasno jest to uregulowane.

oszolomem nie jestem to wzielo sie z "oszolomom religijnym dziekujemy" :D

po namysle - w intencji ustawodawcy bylo chyba to aby te zmiany nie objely tez tych przyjetych po 1 pazdziernika pod warunkiem ze beda przyjeci na rok 11/12 co w uczleniach prywatnych jest mozliwe. co nie zmienia tez tego ze jak kogos przyjma na rok zaczynajacy sie od lutego 2012 przed pierwszym pazdziernika to tez ma po staremu ale to intencja ustawodawcy pewnie nie bylo :D

domysliłam sie z tymi oszłomami,tylko w pospiechu na poczatku zle przeczytałam:) Uscislajac,nie ide na kierunek lekarski,tylko na pielegniarstwo. Mam zamiar zrobic tylko licencjat,poniewaz mgr bede miec(mam nadzieje),z kierunku,ktory mozna by z pielgniarstwem fajnie polaczyc. Mam wiec nadzieje,ze uda mi sie te studia skonczyc w terminie,choc na pierwszym roku,z uwagi na magisterke nie bedzie łatwo.Najwazniejsze jednak jest dla mnie to czy bede musiała placic.Skoro ustawa mnie nie obejmie,to za kolejne semestry tez nie bd musiała płacic,bo prawno nie działa wstecz, prawda?

tez tak mysle,to jest mozliwe nawet na panstwowych uczelniach,chocby wlasnie na pielgniarstwie,gdzie czesto jest mało chetnych.W tym roku ak.był ktorys kolejny nabor na panstwowej uczelni po 1 pazdziernika,bo byly jeszcze własnie wolne miejsca. Huuurrra bede mogła spelnic swoje marznie:) a tylko z pielegniarstwem wiaze swoja zawodowa przyszłosc:)))

Obysmy sie tylko nie mysli i dobrze rozumieli te zapisy...

jesli zapis jest taki jak zacytowalas to z cala pewnoscia sie nie mylimy. powodzenia w robieniu zastrzykow :D

Gość chce studiowac drugi kierunek
Cytat jest cytatem i niech tak pozostanie;) nie dziekuje,aby nie zapeszac:))

Znalazlam jeszcze taka wypowiedz w necie: Co jednak z planami wprowadzenia drugiego płatnego kierunku studiów (wspomniany art. 170a)? Planowany termin wejścia ustawy w życie to październik 2011 r. Autor listu, główny specjalista Departamentu Strategii Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego Wojciech Augustowski stawia sprawę jasno: Należy (...) pamiętać, że proponowane przepisy, po zakończeniu procedury legislacyjnej, będą obowiązywać studentów, którzy będą poddani procedurze rekrutacji na studia już w czasie obowiązywania nowych przepisów. Jest to odwołanie to zasady 'prawo nie działa wstecz'. Oznacza to, że limit punktów ECTS będzie naliczany dopiero po wejściu w życie przepisów znowelizowanej ustawy. Tak więc 1 października roku akademickiego 2011/2012 rozpocznie się nowa rzeczywistość, ale poprzedzająca go rekrutacja odbędzie się jeszcze na obecnych zasadach pozwalających studiować na tylu kierunkach studiów, ile jesteśmy w stanie opanować. Wydaje się więc, że ten rok to ostatnia szansa dla tych, którzy albo dotąd o tym nie myśleli, albo nie odważyli się na rozpoczęcie drugiego kierunku studiów. Studentko, studencie - wykorzystaj swoją szansę!

to jest inny artykul niz poruszane wyzej wiec odnosi sie do czegos innego do czego nie wiem ale podejrzewam ze do liczby punktow jakie musi uzyskac student na pierwszym kierunku aby moc studiowac drugi bezplatnie. za dwa lata moga zrobic wszystkie studia platne wiec nie ma sie co martwic na zapas :D wiec ucz sie powoli robic te zastrzyki i nie przejmuj tym co bedzie :D

Odnosi sie do punktów ECTS,ale tym samym takze do nieodpłatnosci drugiego kierunku. Masz racje,nie ma co sie zamartwiac i denerwowac na zapas,bo w tym kraju wszytsko jest mozliwe....

Gość Fanka.Filipa
nie będzie Cię dotyczyc ta ustawa(jeśli wejdzie w życie). Na uczelni w której pracowałam w Biurze Rekrutacji, w dniu w którym złożył kandydat komplet dokumentów wystawiałyśmy decyzję o przyjęciu na studia. Co prawda status studenta mieli od 1.10 ale przyjęci byli od dnia złożenia kompletu dokumentów.

Gość ytjujuj
prezydent podpisal?