Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ostra zima

co się dzieje z ubiorami z filmów?

Polecane posty

Gość ostra zima

film się konczy i co? gdzie te ciuchy idą? aktorzy je dostają? są szyte na ich miarę..

Gość ostra zima
bo z chęcią przygarnęłabym przepocone wdzianko Jacka Sparrowa :classic_cool:

Gość kaczywąs
z tego co pamiętam to jest archiwum strojów uszytych dla potrzeb filmu lub sztuki teatralnej i czasem TVP ogłasza, że takie stroje mogą wyporzyczyć oczywiście odpłatnie , a przy ul. Woronicza 17 w Warszawie piwnice mają ogromne, więc raczej mają wszystko pod kontrolą

Gość ostra zima
właśnie oto mi chodzi kaczy wąs:) suknie, sukienki itp. Ale w teatrze ciągle się coś gra i stroje królów księżniczek są na chodzie..ciągle. A w filmie? Nie biorą raczej do drugiego filmu sukienki. No chyba, że wypożyczają ciuchy od firm odzieżowych na czas filmu. Aby było taniej;) A potem co? Biednym dają?

Gość ostra zima
I bez głupich podszywów. Ale to mnie zaciekawiło. Bo czasem w 1 filmie jest z 20 sukienek, koszul itp. Opery, teatry to co innego. Ubiór dalej jest na inną sztukę.

Gość a te kiecki z seriali
brzudula, majka, prosto w serce.. widac, że to nie ich. A więc firma im daje, wypożycza? czy film musi to kupic. A jak kupi co z tym robi? sprzedaje na allegro? Bo jak wypozycza..i oddaje firmie..a ta firma to sprzedaje ludziom..to nie fair

w polskich filmach szczegolnie tych nowych to kroluje sponsor reserved z tego co wiem

Gość ostra zima
co tam wdzianko:D Jacka małego i dużego :classic_cool: mam w domu, dziecko;) Co mi tam po jakimś wdzianku:) ale pytam, bo nikt o tym nie mówił, a mnie to ciekawi co z tymi ubiorami- spodnie,, spódnice, sukienki, bluzki, jak film historyczny to suknie itp kapelusze

Gość ostra zima
on im to sam daje? Acha i aktorki jak ich rozmiar np 36 to biorą do domu;)? Bo to ich ciuchy... w takim razie koszule z blow jack powinien wziąć ze sobą, pasowały mu:D

hmmm z filmow histroycznych to pewnie przerabiaja z jednego na drugi... u mnie w miescie jak krecili jakas scenke do filmu to wypozyczali z naszych sklepow ubrania i po nakreceniu po prostu je nam oddawali ...

Gość ostra zima
tak myślałam.bo kto by tyle ciuchów kupił, a potem gdzie to magazynować? ponadto historyczne można przerobić na inny film/sztukę A w serialu? Co róż inna kreacja. Nawet takie seriale tasiemce.. najładniej ubierają się te z telenowel. Ubiór, makijaż. Jest tam tak kolorowe, pięknie. Oni pewnie też to szyją, pożyczają. Bo sukienki sa np mało spotykane czasem.

Gość kaczywąs
to chyba wygląda tak: sponsorzy bankowi i producenci dali kasę na zrobienie filmu, liczą na zyski, musi być zrobiona scenografia i uszyte stroje, film kosztuje powiedzmy 20 mln. zł. , czyli ktoś zapłacił i posiada prawa do filmu , film zarobił na siebie i banki na tym zarobiły i sponsorzy również, więc nie muszą na siłę sprzedawać scenografii i strojów do filmu, to jest ich własność , co z tym zrobią to ich sprawa tak to widzę

Gość ostra zima
też to tak rozumiemy Biedny film to i budżet mały wiec grają w swoich ciuchach..albo mają 3 stroje na cały film. Bogaty film bogaty budżet to i ciuchów więcej, są inne itp. A co z tym robią? Dają biednym? Biorą rodzinie:)? np pani kostiumolog? czy dają asystentom, aktorom? magazynowanie niehistorycznych ciuchów jest chyba zbędne..

na wieksze produkcje, tasiemce na pewno dostaja wzamian za reklame, czasem widac ze kilka razy sie ubiera aktora w to samo... ale na pewno tez wypozyczaja a potem zwracaja, przynajmniej u nas tak bylo, bez senu by dawac im ubrania na jedna scene jak oni przeciez tego nie zniszcza wszystkiego... zreszta potem wiele takich ubran przekazuje sie na outlety i ludzie to kupuja za grosze na kg :)

Gość tryfg
czasem aktorzy ubieraja sie w swoje wlasne ciuchy, czasem jest kilka zestawów i zmieniaja, to widać, trzeba tylko uważnie patrzxeć

Gość tryfg
i takie ciuchy czasem są właśnością stacji i są używane do 2 seriali na przykład

Gość gość
a da sie gdzies wypożyczyc takie ciuchy?

Gość gość
Z tego co sie orientuje to są takie miejsca, np. tutaj http://www.hero-collection.com.pl/ mozna mundury filmowe wypożyczyc :) wtedy bierze sie to tylko na film i oddaje potem i nie ma problemu z ciuchami. Ale nie wiem jak rzecz ma się z takimi ciuchami bardziej codziennymi.

Gość gość
trafiają do lumpów