Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komplementkomplex

czy kapsaicyną można się poparzyć?

Polecane posty

Gość komplementkomplex

Hej! Posmarowałam się takim balsamem z kapsaicyną. Bardzo mnie piekło... Czy można poparzyć się takim czymś? Czy mogą wyskoczyć bąble? I konsekwencje będą jak po prawdziwym poparzeniu? Może mi ktoś to wytłumaczyć? Pozdrawiam

Gość raczej nie ale uważaj
bo słyszałem że jak się całe ciało grubo posmaruje taką maścią to podobno receptory wariują w niektórych przypadkach powodują nawet śmierć

Gość komplementkomplex
ludzie, bo się poparzę na śmierć! :)

Gość komplementkomplex
Mam taki balsam - z drogerii - i niby tylko na uda. Ale bardzo intensywne ciepło czułam. Teraz zaaplikuję mniej. Ale chyba nie muszę się martwić, że źle dobrali stężenie? Chyba by tego nie produkowali wtedy.. ?

Gość anotek
kapsaicyna oszukuje nasz mózg, aktywując receptory komórek nerwowych. Tych samych, które reagują na oparzenia i są odpowiedzialne za towarzyszące im odczucia bólu i gorąca.

Gość komplementkomplex
@anotek - ale czy może dojść do tego, że pojawią się bąble jak po oparzeniu takim prawdziwym?

Gość anotek
no napisałem wyżej że kaspaicyna tylko podrażnia receptory . Odbierają one mylne sygnały. Do mózgu dochodzi informacja że co jest nie tak, lecz fizycznie nie powodują żadnych poparzeń. Kapsaicyna jest zawarta w papryczkach chilli i jak zjesz taką papryczkę to masz poparzony przełyk? Nie występują żadne objawy poparzeń.

Gość komplementkomplex
Anotek - dziękuję za odpowiedź.

Gość anotek
proszę:)

Gość gość
No nie wiem ja kiedyś wyciągałem nasiona z ostrej papryki i zapomniałem umyć rąk na drugi dzień jak się obudziłem miałem poparzone palce i polik