Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Frontside

Spadek czy darowizna?

Polecane posty

Gość Frontside

Witam mam kilka pytań do osób w temacie, jak w tytule, co bardziej się opłaca, spadek czy darowizna? Czy oba są tak samo opodatkowane? Czy przy darowiźnie trzeba płacić zachowek? Nie bardzo nam się powodzi, czy jest możliwość obniżenia sumy zachowka biorąc pod uwagę złą sytuację finansową? Proszę o poradę.

Gość Frontside
Jedna zw stron zrzekła się przyjęcia zachowku, jakie musi dopełnić formalności żeby zrzeczenie było prawnie zatwierdzone?

Gość Fili Fili
Nie można się zrzec zachowku :( mam podobną sytuację. Nie baw się w darowizny. Lepeij niech ten ktoś jakąś nieruchomośc ci sprzeda nawet umownie lub zal plecami ale mniej na to powtwierdzenie, że to kupiłaś. Wtedy nie ma zachowku a przy darowiźnie musisz go wypłącić.

lepiej darownizna niz spadek, bo jak spadek to jeszcze przez 10 lat moga ci to inni odebrac, darowizne nie odbiora,a najlepiej kupno, bedzie pewne ze kupilas i jest twoje, cene wpisz realna bo skarbowka sie doczepi jak bedzie za mala cena,

Gość Frontside
A zachowek jak jest obliczany? Od wartości nieruchomości ile to procent?

Gość Frontside
Jak to kupić? Kupić od dziadka dom żeby nie było wogóle testamentu? Wybaczcie moją głupotę, ale kopletnie zielona jestem :(

Gość Frontside
.

Gość Frontside
Pozatym przyjmijmy, że zdecydowaliśmy się na darowiznę, trzeba potem płacić podatek od wzbogadzenia?

Gość Frontside
up