Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rewers

Skoki rozwojowe Waszych dzieci

Polecane posty

Gość Rewers

Hej, interesuje mnie kwestia tylko tego czy Wasze dzieci rzeczywiście zauważalnie przechodziły wszystkie po kolei skoki , w jakim obecnie są wieku i czy skoki pojawiały się jak w zegarku względem tego co się czyta w mądrych książkach :)

U nas były skoki tak jak w schemacie, ale nie towarzyszyło temu marudzenie. Ale umiejętności nabierała wg schematu.

U mojej córki najszybciej rozwinęła się mowa ( 1,5 roczku mówiła pełnymi zdaniami oraz głoski "sz" "cz" ok 2 lat "ż" 2l i 7 m-cy "r"). Rozwój motoryczny: dosyć szybko zaczęła chodzić ( 10 m-cy) co wcale mnie nie zachwyciło :/ ale sporo też raczkowała, więc jest dobrze. W wieku 2,5lat nie dostawiała już nóżki do nóżki schodząc ze schodów ( chyba, że były bardzo wysokie jak w kamienicach). Co do rozwoju motoryki małej. Chwyt pęsetowy dosyć szybko ( nie pamiętam ile miała). Po bazgrotach ominęła okres głowonogów od razu przechodząc do głowotułowiów- co mnie bardzo zaskoczyło, bo postęp w tym kierunku był niemalże z dnia na dzień a okres bazgrotów trwał dosyć długo. W kwietniu skończy 5 lat. Jest niesamowicie rozwinięta i dojrzała co mnie cieszy ze względy na porypany pomysł naszego rządu związany z pójściem 6ciolatków do szkoły -.- Ma bardzo dobrą pamięć, bogate słownictwo i szeroką wiedze ogólną. Stara się pisać literki i chce się ich uczyć ( z nauką liter dopadło ją jak miała 3 lata) jednak do tej pory uważałam to za zbędne w tym wieku i starałam się zajmować ją czymś innym. Przede wszystkim nie chciałam, by nauczyła się czytania globalnego no i się udało ;)

Gość Rewers
Jak Wasze dzieci przechodziły skoki?