Gość ja z dziecinstwa m pamiętam Napisano Kwiecień 2, 2011 że w latach 80-tych w Polsce w sklepach było sprzedawane coś pod nazwą "oliwa" i stosowane bylo w wielu domach, miedzy innymi u mnie, ale czy poza nazwa mialo to cos wspolnego z oliwa z oliwek -pojecia nie mam:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość misoledad Napisano Kwiecień 2, 2011 Moja babcia dawala mi na przekaske oliwe z oliwek tak odrobine na spodeczku i kawalek chleba do tego.To byla polowa lat siedemdziesiatych,Warszawa.Twierdzila,ze dzieci potrzebuja zdrowego tluszczu zeby sie dobrze komorki mozgowe rozwijaly(do tej pory to pamietam)Pyszny smak tej oliwy tez. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość memebe Napisano Kwiecień 3, 2011 Bo to prawda co twoja babcia mowila.Mozg potrzebuje dobrego tluszczu zeby sie rozwijac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość akfo Napisano Kwiecień 3, 2011 Oliwa z oliwek była jak najbardziej dostepna , była w puszkach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 3, 2011 a jutro i pojutrze na obiad będę miała gulasz, który niniejszym idę przyrządzać :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 3, 2011 własnie nie robię jeszcze, bo młody rozłożył się w kuchni z tostami, czyli zajął 2,5 metra stołu :) a będę robić z karkówki i szynki, bo akurat takie mam mięsa (jedno wczoraj odkroiłam z dużej karkówki, którą upiekłam i komuś zaniosłam) a drugie rozmroziłam podsmaże na oleju cebulę i czosnek, dorzucę mięso, suszoną włoszczyznę, przyprawy, w tym sól, liść laurowy i ziele angielskie, zaleję wodą, przykryję i zapomnę na godzinkę, nakręcając jajko-minutnik :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 3, 2011 o, sądząc po ruchach w kuchni i zapachach, tosty gotowe, znikam zatem:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa do gulaszu jest dobra Napisano Kwiecień 3, 2011 papryka w kostkę :) Nie za dużo żeby nie wyszedł paprykowy gulasz ale dosłownie odrobinę, taki jest pyszniejszy wedlug mnie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sdfghjkl Napisano Kwiecień 3, 2011 Ewka ile mniej/więcej kupujesz miesa na gulasz na Wasza trójke? I w ogóle ile ilościowo miesa naraz zjecie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 3, 2011 karkówkę zaniosłam teściowi (a raczej M. zaniósł), bo teściowa w szpitalu leży po poważnej operacji, więc obiad u niego był z rzeczy od nas - karkówki, sosu z pieczarek, surówki, ziemniaki sobie sami ugotowali a mięsa do gulaszu na 3 osoby na dwa dni mam tak ok 1,5 kg, może troche mniej - nie ważyłam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewa a jakie suszone warzywa Napisano Kwiecień 3, 2011 dodajesz do tego gulaszu?Sama suszysz czy kupujesz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 3, 2011 kupuję gotową mieszankę warzyw suszonych (marchew, pietruszka, seler) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Kwiecień 4, 2011 Witam. A u mnie dziś barszczyk czerwony i tortelini z grzybkami... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kaliope393 Napisano Kwiecień 4, 2011 krupnik ,naleśniki ze szpinakiem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 4, 2011 u mnie też z soboty zostały ze 4 naleśniki jeszcze chyba, że młody wciągnął na śniadanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 4, 2011 a jutro wyciągnę rybę i usmażę albo upiekę, jeszcze nie wiem (filety z mintaja) właśnei zadzowniła koleżanka, ze nici z ćwiartki, bo już sprzedana a miałam ochotę na zdrowe, świeże mięso no nic, może jeszcze ktoś z pracy będzie mordował i sie załapię Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 4, 2011 ćwiartka to ćwierć świni, czyli wzdłuż na pół i połowa tego, przednia albo tylna no własnie, wiejskie jajka i ćwiatrka to sa plusy pracy na wsi ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 4, 2011 akurat kaszanki nie bardzo jadam, ale mięso z domowej świni ma zupełnie inny smak niż z hodowli fermowej... smak, zapach i kolor - to zupełnie co innego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 6, 2011 a dzisiaj filety z mintaja - pieczone w szkle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66 Napisano Kwiecień 6, 2011 U mnie też ryba pieczona w folii (tilapia) + ziemniaki pieczone i surówka z kapusty z papryką ,porą, i marchewką.Mój syn ma minę jakbym go chciała udusić - nienawidzi ryb!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość A ja dzis eskalopki Napisano Kwiecień 6, 2011 Z ogorem kiszonym I ziemniakami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość porem nie pora na Boga Napisano Kwiecień 6, 2011 ten por a nie ta pora Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość makowa panienka 62 Napisano Kwiecień 6, 2011 porem nie pora na Boga - to mamusia nie uczyła,że nie wzywa się imienia Pana Boga na daremno!!!!! Nie wiem , czy zauważyłaś, że my tu się przepisami wymieniamy a nie wyszukujemy zasady gramatyczne!!!!!Przemądrzała damulko.A jakbyś miała ciut kultury, to byś wiedziała,że chamstwem jest zwracanie komuś w ten sposób uwagi.Ucz swoje dzieci i męża!!!!!!!!!!!!!!!! Jak jeszcze z Tobą wytrzymują . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdacze Napisano Kwiecień 6, 2011 no kobieta chciala przypomniec jak sie poprawnie mowi na to warzywo, a ty od razu ze to chamstwo :D wez daj na luz :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wez sobie cos na obnizenie Napisano Kwiecień 6, 2011 cisnienia makowo panienko bo z toba maz i dzieci nie wytrzymaja jesli do nich sie tak zachowujesz.Akurat z tym porem to racja.Jak ja strzele cos w tym stylu to wole byc poprawiona niz dalej mowic czy pisac z bledami.Margolka chyba nie placze w kacie po tym poscie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66 Napisano Kwiecień 6, 2011 Dajcie kobietki spokój, zwyczajnie się pomyliłam , ale przecież z głupiej omyłki nie musi się wywiązywać taka burza!!!! Miałyśmy podzielić się przepisami i opiniami o nich i róbmy to!!!!! Pozdrawiam Was wszystkie !!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 8, 2011 dzisiaj była pizza - młody miał smaka i zrobił zaraz będę ją wcinać jeszcze na kolację, bo takie plaki wycudował, że na 2 dni będzie ;) już mi sie usta usta kończą ściągać ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mi mała 320 Napisano Kwiecień 9, 2011 a ja się jeszcze nie pochwaliłam, że kupiliśmy mieszkanie w krakowie;) no to się chwalę na obiad dziś była zupa-krem brokułowa na szybko, z grzankami czosnkowymi, i na drugie sałatka z fetą ziołową, papryką, pomidorami winnymi, sałatą i czerwoną cebulą + chleb orzechowy, zdrowo i lekko jutro muszę lubemu coś cięższego zapodać zatem, a że nie chce mi się iść na zakupy bo planuję wielkie porządki wiosenne, to oprócz dzisiejszej zupy będzie chyba ryż z podsmażoną kiełbaską wiejską, pomidorami, czosnkiem i cebulą Ewa- kupiłam tą wegetę Natur (6 zł), przywiozłam sobie z Polski - niby skład ok, ale jak dla mnie smakuje praktycznie jak zwykła wegeta:( nie ma jednak jak świeże, skrojone warzywa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Kwiecień 9, 2011 mi mala :) tez sie napalilam na ta vegete natur, ale na jakims innym topiku analizowali sklad i wyszlo, ze zamiast glutamianu sodu jest wyciag z drozdzy, ktory daje dokladnie taki sam efekt ;) czyli jak go kijem ... no ale moze troche zdrowsza jest, no i byle bez przesady. gratulacje z okazji mieszkania :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość marzenka sliczna Napisano Kwiecień 9, 2011 lubicie oranżadki w proszku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach