Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kadasz

szczurki

Polecane posty

Gość kadasz

czy ma ktoś z was szczura?? :) zastanawiam się nad kupnem i słyszałam dużo pozytywnych komentarzy, ale i negatywnych (szczególnie jeśli chodzi o higienę). co mi poradzicie?

Gość eltitto
Ja miałam 3 szczurki. 2 samce i 1 samiczka (ale ona była wzięta od koleżanki kiedy była chora i tamta nie wiedziała jak się nią opiekować)

Gość eltitto
o konkretnie chciałabyś wiedzieć o szczurkach? chętnie odpowiem :) A nie! Przepraszam zapomniałam o 1 szczurze. Miałam 4. Pierwszy 'mieszkał' sam. Jak zdechł były 2 które trzymałam razem a później doszła ta samiczka trzymana osobno.

Gość ja mam szczurki
to bardzo czyste zwierzatka, bardzo przyjazne, spokojne i inteligentne. Jezeli chodzi o higiene to ja zmienilam sciolke i mylam akwarium ( bo trzymalam je w akwarium a nie w klatce bo czesto gryza klatke i niszcza sobie zeby wiec lepiej je trzymac w akwarium przykrytym taka plytka z dziurkami ) tak raz na 3-4 dni to zalezy ile masz tych szczurow, jak ebdziesz miala jednego to nie ebdziesz tak czesto musiala myc akwarium a wymiana sciolki to naprawde kilka minut.

Gość kadasz
a czego używacie na ściółkę? ogólnie słyszałam, że samce są niehigieniczne i brzydko pachną w przeciwieństwie do samiczek, które za to nie lubią się przytulać z właścicielem. czy to prawda?

Gość kadasz
daj spokój :/ jesc ich nie zamierzam

"to bardzo czyste zwierzatka" jak każde zwierzę - jak będzie miało dobre warunku, to będzie czyste jak wsadzisz je do terrarium z gnijącymi resztkami, to szczur się dostosuje tak ogólnie, to nieśmiałe są - wstydzają się obcych :)

Gość kadasz
a jesli chodzi o kapiele? :))

Gość kadasz
a zwykłym mydlem czy kupujesz jakies specyfiki?

Gość kadasz
aa i podobno ze szczury czesto choruja...

Gość kadasz
up

Gość eltitto
co znaczy często? Nie zauważyłam by moje były jakieś chorowite ale jak już zachorowały to niestety śmiertelnie. Pamiętaj, że szczurom musisz poświęcać czas bo inaczej będą dzikie. Co do zapachu to chyba niekoniecznie. Jeśli dbasz o zwierzaki to raczej nie będzie żadnego przykrego zapachu.

Gość kadasz
a jakie zabawy lubiły twoje szczury? :)

Gość eltitto
moja szczurki lubiły ogólnie ruch ale zwykle kręciły się koło mnie. Szczególnie ten pierwszy bo był sam i w ogóle był bystry. Uczył się chodzić po mnie ze wskazanego miejsca w drugie, to samo na podłodze. Poza tym tory przeszkód ;) Cała masa innych rzeczy ale oczywiście przede wszystkim kontakt z Tobą. Wtedy uczy się reagować na Ciebie itd