Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jestem ciekawa, więc pytam

Czy litera "r" konieczna jest w nazwie miesiąca ślubu?

Polecane posty

Witam. Mam pytanie do młodych panien i nie tylko. Czy ma dla Was znaczenie fakt, że w nazwie miesiąca, w którym bierzecie ślub jest bądź nie ma literki "r"? Pytam, ponieważ te miesiące są najczęściej rezerwowane z dużym wyprzedzeniem z powodu... ni właśnie z jakiego powodu? Słyszałam, że "r" musi być, żeby ogólnie małżeństwo było szczęśliwe i trwałe. Ponadto niby w maju nie powinno się brać ślubu, bo to po pierwsze miesiąc Maryjny, choć nie wiem, co to ma do ślubu, a po drugie to miesiąc zakochanych i przelotnych miłostek, a nie trwałych uczuć. Listopad znowu to miesiąc zaduszny no i oczywiście bez szanownej litery "r". Moje zdanie w tej kwestii jest takie, że to całe zamieszanie i tak nie ma znaczenia :) rozwodów jest mnóstwo, ale za nic nie uwierzę, że one wszystkie są małżeństw zawartych w miesiącach bez "r" lub w maju czy listopadzie. Kiedyś bardzo ulegałam tym zabobonom/tradycji/zwyczajom (niepotrzebne skreślić), ale dziś myślę, że miesiąc tak naprawdę jest nieistotny, ponieważ czy związek przetrwa, czy nie, zależy tylko od ludzi. Osobiście marzę o czerwcu, ale to dlatego, że to taki piękny miesiąc, ciepło i sam wydźwięk tej nazwy jest wspaniały. Nie pogardziłabym też majem :) ale powiem szczerze, że jeśli chciałabym brać ślub i nie musiałabym zbierać długo na niego pieniędzy, to chyba brałabym pod uwagę przedział kwiecień-wrzesień, ale tylko ze względu na pogodę. A jakie jest Wasz zdanie?

Gość ludu moj ludu
hehehe, ja mam slub w kwietniu i olewam konwenanse :D

Gość olatola1
zabobon, jeden z wielu z resztą. Podejrzewam że dla większości myślących ludzi nie ma to znaczenia. A to że terminy z miesiącami z "R" są bardziej oblegane to tylko dlatego że -czerwiec, sierpień - ładna pogoda, wakacje, a wbrew pozorom w lipcu też jest mnóstwo ślubów tylko nikt o tym nie mówi -wrzesień, październik - złota jesień, szansa że będzie ładnie -grudzień - ślub w Boże Narodzenie a reszta miesięcy to bury listopad, zimny styczeń i luty (generalnie mało osób robi ślub zimą, a jak już to najczęściej w święta), luty-kwiecień to wielki post i pozostaje maj -tutaj masz rację że faktycznie tych ślubów jakoś mało.

Gość panna_anna_
przepraszam, ale ile Ty masz lat, ze w ogole zaprzatasz tym sobie glowe?;)

Hmm, właśnie jak moi znajomi w styczniu podjęli decyzję o ślubie, który chcieli wziąć w wakacje, to jak znaleźli odpowiednią salę, to lipiec cały był wolny, a czerwiec i sierpień zarezerwowany już od dłuższego czasu. Dla mnie lipiec jest też o tyle dobry, że łatwo wszystko załatwić. Nie trzeba rezerwować 2 lata przed :)

25 :) I myślę właśnie o swoim ślubie. A co za tym idzie napływa do mnie dużo sygnałów na temat najbardziej odpowiedniej daty :p wiadomo, każdy lubi dodać swoje 3 grosze :p Poza tym cóż jest złego w poznaniu opinii innych ludzi? Po to wymyślono forum.

Gość ja sie nie przejmowalam
mialam cywiilny w lipcu, koscielny w listopadzie i ok

Gość olatola1
hehe,a ja w tym roku idę na 3 wesela w lipcu :) i uważam że to fantastyczny miesiąc.

Gość poli27-prawie 28
ja miałam ślub w kwietniu i jesteśmy już prawie 8 lat szczęśliwym małżeństwem....moi rodzice tez mieli w kwietniu i są szczęśliwym małżeństwem już 32 lata ...więc jesli małżeństwo ma być szczęśliwe to będzie....poza tym słyszalam ze ta litera ''r'' nie sprzyja szczęściu a potomstwu,tylko ludzie sami ''przekształcili'' to na szczescie

Gość tak bez tego ani rusz
jeśli nie ma "r" to na pewno pech i rozwód (literka "r" własnie temu zapobiega) najlepiej brac ślub w czerwcu, sierpniu, październiku i grudniu w drugiej kolejności jest wrzesień i marzec w trzeciej kolejności (ale tylko wtedy kiedy partner jest Anglikiem lub Niemcem) w styczniu, lutym, kwietniu i listopadzie ABSOLUTNIE NIE BIERZE SIĘ ŚLUBÓW w maju i lipcu!! pozdrawiam!

Gość poli27-prawie 28
hmmm i co mogę doradzić to nie bierz slubu w lecie...gdy sa upały nikomu nie chce sie tańczyć ani jesc...no i nikt nie jest zadowolony gdy mu makijaz spływa,no chyba ze robisz wesele w restauracji czy sali gdzie jest klima...wtedy z kościoła szybciutko do restauracji...gorzej z twoją sesją plenerową....

Mam nadzieję, że ostatni post to czysty sarkazm :D

No właśnie ostatnio coś się ku wiośnie właśnie chylę :)

Post o sarkazmie był skierowany do "tak bez tego ani rusz".

Gość tak bez tego ani rusz
ależ skąd, ja na przykład biore ślub w kwietniu, ale wychodze za Niemca.

Gość nie musi być
myslę, że takie terminy to tylko z praktyczności są zajmowane a nie z powodu ,,r". ja mam we wrześniu ale dlatego, że liczymy na jeszcze ciepłą pogodę ale nie upał. więc wrzesień - październik - ładna jesień, jeszcze temperatury w miarę, czerwiec - bardzo popularny od zawsze bo ładna pogoda, jeszcze nie ma upałów, sierpień - ciepło ale też już rzadko upały. lipiec wolny zapewne ze względu na temperatury - byłam w 2010 w lipcu na weselu i masakra była. maj to piękny miesiąc ale my się nie zdecydowaliśmy bo jeszcze chłodno może być i niektóre produkty (owoce i przede wszystkim warzywa) są droższe niż jesienią. listopad to raczej ze zmarłymi się kojarzy, grudzień to adwent i zimno, więc jedynie w święta, styczeń i luty też zimno. marzec to przeważnie adwent. każdy ma jakieś swoje kryteria wyboru.

Hmm, to w adwencie nie wypada brać ślubu? Rozumiem, że w wielki post odpada, ale mnie się adwent raczej z czasem radosnego oczekiwania kojarzy.

Gość kdfd
no tak, jest taki zabobon ale to dotyczy miesięcy we wszystkich jezykach, więc jesli w listopadzie nie ma 'r', ale jest za to w slowie november tzn, ze listopad jest dobrym miesiacem. o ile dobrze kolajarze, to w słowie maj nie ma 'r' w żadnych jezyku, nawet łacienie Ja biorę w kwietniu, a za bobony mam gdzieś. wszystkie.

Gość nie musi być
tak to jest ale przykazanie kościelne mówi, że w czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać i chodzi tu o adwent i wielki post. chociaż teraz chyba w tych nowych przykazaniach tego nie ma. ale przynajmniej w naszych stronach nie ma ślubów w poście i adwencie.

Najlepiej to chyba po prostu zapytać księdza, czy udzieliłby ślubu w adwencie. Jeśli nie, to szkoda, bo grudzień też ma swój urok :) pod warunkiem, że jest śnieżnobiały, a nie pluchowaty :D

Gość nie musi być
jasne, ze grudzień jest fajny ale jak jest biało :) jednak tego nie przewidzisz. co do adwentu to najlepiej zapytać księdza. ja sobie ręki uciąć nie dam, że nie mozna :)

Gość w grudniu między 25 a 31
jak najbardziej udzieli ślubu. przed 24 - zapomnij - jest adwent. to samo z Wielkim Postem przed Wielkanoca. w tym roku zaczyna się po 5 marca i pierwsze śłuby udzielane będą 24.04. oczywiście mowa o kościelnych, bo cywilnych to nie dotyczy :)

Aha :) tak sobie tu tylko dyskutujemy na ten temat. Po świętach bym chyba nie chciała. Goście zapewne byliby pod kreską po świątecznych wydatkach i mogliby narzekać na termin. Jak by nie patrzeć, to jednak dla nich też wydatek, jakieś ubrania, może fryzjer, dla niektórych dojazd i nocleg :) o prezencie już nie wspomnę :D

Gość jakaś takaś
słuchajcie, ale w tej chwili to adwent nie jest przeciwskazaniem do ślubu. Zmieniły się parę lat temu przykazania kościelne i teraz tylko piątki oraz czas wielkiego postu są okresami wstrzymywania się od zabaw. Adwent to czas radosny :)

Gość j_ulka
ja będę brała ślub w LIPCU i nie interesuje mnie że nie ma tam R. kolejny zabobon ślubny, ludzie to we wszystko uwierzą

Gość werrr
niezbędne b jestes pierrrrrrrdolnięta

Czy litera "r" konieczna jest w nazwie miesiąca ślubu?" koniecznie bez tego ani rusz Koniecznie musisz też wypuścić z rąk gołębie które poda ci kominiarz zaraz po ceremonii ślubnej Bez tego żadne małżeństwo nie masz szans przetrwania ;)

Do dwóch wypowiadających się wyżej: nie macie nic mądrego do powiedzenia, to jazda stąd. Najlepiej do podstawówki uczyć się czytania ze zrozumieniem.

Do dwóch wypowiadających się wyżej: nie macie nic mądrego do powiedzenia, to jazda stąd." Ale hola hola chwileczkę panno przeciez piszesz w pierwszym poście cytuję "A jakie jest Wasz zdanie?" no to ci napisałem a ty wyskakujesz z tekstem że skoro nic mądrego nie mamy do powiedzenia to jazda stąd ? Na jakiej podstawie sklasyfikowałaś moją wypowiedż że jest nie mądra? bo co inna jest niż oczekiwałaś czy może dlatego że nie jest taka jak twoj a a skoro tak jest to automatycznie jest nie mądra ? wytłumaczysz mi ? zapraszasz do dyskusji ale tylko tych co piszą "po twojemu?"

Po pierwsze nie jestem dla Ciebie żadną panną. Po drugie piszesz sarkastycznie i wyśmiewasz przez to sam fakt, że pytam inne osoby o zdanie. A są ludzie, którzy naprawdę w to wierzą. Po trzecie nie powiedziałam, że piszesz nie po mojemu. Czytaj ze zrozumieniem, choćby ten fragment pierwszego mojego posta: "Moje zdanie w tej kwestii jest takie, że to całe zamieszanie i tak nie ma znaczenia rozwodów jest mnóstwo, ale za nic nie uwierzę, że one wszystkie są małżeństw zawartych w miesiącach bez "r" lub w maju czy listopadzie".