Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potrek

jak ubierac niwmowle

Polecane posty

Gość Potrek

Witam. Z racji tego e jestem młodym tata mam kilka pytań odnośnie ubioru maluszka a mianowicie; (temp. w mieszkaniu 21-22C): Żona ubiera maluszka w ten sposób: body na to pajacyk , mały owinięty pieluszką a następnie zawiniety w rąbek. oczywiście obowiązkowo na główce czapeczka ( dodam że malec ma bardzo geste włoski o długości ok. 5 cm.) no i oczywiście na to wszystko kocyk. j uwazam że malec w tym jest ugotowany ale jakakolwiek próba dyskusji z żona konczy sie awanturą. proszę o jak najwiecej opini moze tak ja przegadam. tu nie chodzi przeciez o zdrowie moje tylko naszego synka...

Za grubo jest ubran y maluszek przy takiej temperaturze wystarczy w rożku ... to zależy ile dziecko ma .. Powiedz żonie że takie przegrzewanie malca wcale dobrze nie wpływa na jego, może dostać potówki , a jak na podwórko wyjdzie to pierwszy podmuch wiatru i będzie chore dziecko

Gość Potrek
mały ma tydzien

Gość ulalaauu
ja robilam dokladnie tka samo. to chyba z troski o dziecko hehe..ale moj maz zawsze wiedzial lepiej niz ja czy malej za zimno czy za cieplo. jestem rozsadna koitka i sluchalam meza grzecznie;) na twoim miejscu bym poorostu rozebrala dzidzie. jest tez twoja pamietaj!!

Gość 4444444444444
za grubo !!!!!!!!!!!!!!!! sam pajacyk wystarczy body +szpioszki lekki kocyk i nic wiecej

Powiedz żonie jak zawija go w rożek to nie w kocyk jeszcze , przegrzeje go , taka temperatura jest dobra dla dziecka , tez nie musi zakładać mu czapeczki chyba że po kompieli, najlepiej jak jej to powei lekarz pediatra to się przekona wtedy

Gość Potrek
Jesli możecie to piszcie jak najwięcej... zawsze lepsze są rady osób które już to przeżyły niż czysta teoria

Gość hfgdd
o wlaśnie gdzie w domu czapke? oszalała? to co mu ubierzej na dwór??????? 2 czapki czy 3??? ja nawet po kapieli nie zakladałam czapki

Niech żona włoży rę kę pod ten tłomok , przepraszam że tak piszę , przekona się jaka tam jest tempreratura i zapytaj się jak by ona się czuła tak owinięta

Gość Przegrzewane niemowlę to
chorowite niemowlę. Żadnej czapki-żona lata po domu w czapce? :O Generalna zasada jest taka, że dziecko leżace ubieramy w 1 warstwę więcej niż siebie (wystarczy pajacyk_cienki kocyk), chodzące tak samo jak siebie, biegające-1 warstwę mniej

Gość hfgdd
powiedz jeszcze czy dizecko jest spokojne? nie płacze? nie wierci sie? bo wcale bym sie nie zdziwila jakby mu to przeszkadzało

Gość Potrek
małego mamy w domu od poniedziałku po południu. Jak go przywieźliśmy cały czas chłopak spał. Pierwszej nocy obrzydził sie dwa razy na budzenie. dzisiejsza noc była juz gorsza.. spał do 24 pozniej zjadł i byl strasznie marudny.. zasypial bydzil się.. teraz jest tak samo. pośpi godzinke i wstaje i ,,skrzeczy"

Gość ghgftrdrteserasfwsa
W pierwszych tygodniach życia dziecka warto przyjąć zasadę, że nakładamy dziecku o jedną warstwę ubrania więcej niż sobie. Jak sprawdzić, czy jest mu ciepło. Dotknij jego klatki piersiowej lub brzuszka. Skóra powinna być ciepła i sucha. Jeśli jest choć trochę wilgotna, zdejmij dziecku jedną warstwę ubrania, jeśli zaś jest chłodna załóż jeszcze jedną. Dziecko może mieć chłodne rączki, ale stopy powinny być ciepłe. Jeśli w mieszkaniu, w którym przebywa, grzeją kaloryfery i powietrze jest suche, trzeba je koniecznie nawilżać. Powieś na nich specjalny pojemnik z wodą. Można też położyć na grzejnikach mokre ręczniki. Od czego zacząć ubieranie noworodka Wybierz stałe miejsce, w którym będziesz przewijać, ubierać i rozbierać dziecko. Może to być specjalna komoda, stolik albo nakładka na łóżeczko. Praktyczne i wygodne są materacyki do przewijania, do kupienia prawie w każdym sklepie z artykułami dziecięcymi. Przygotuj ubranka, które chcesz włożyć dziecku. Noworodka ubieramy krok po kroku 1. Na materacyk połóż pieluszkę lub kocyk, żeby nie kłaść rozebranego dziecka na ceratce. 2. Zaczynamy od pieluszki. Aby unieść pupę dziecka, nie obciążając stawów biodrowych dziecka, wsuń swoją dłoń pod jedną nóżkę i chwyć za kolanko drugiej. W ten sposób łatwo też umyć jego pupę. 3. Teraz body. Dziecko nie przepada za ubraniami wciąganymi przez głowę. Tę czynność postaraj się wykonać szybko i sprawnie. Zwiń ubranko w dłoniach (jak pończochę) i przełóż otwór przez głowę, podobnie zwiń rękawy i nałóż je na rączki dziecka. Małe dziecko przyjmuje pozycję „fasolki jego rączki i nóżki są ugięte. Aby sprawić, że rączka na chwilę się wyprostuje i wsunie w nakładany rękaw ubranka, delikatnie stuknij palcem wskazującym w łokieć dziecka. 4. Kolej na pajacyk lub kaftanik i śpioszki. Zacznij od włożenia nogawek aby nóżki dziecka wyprostowały się na chwilę, delikatnie stuknij palcem w kolanka. 5. Teraz skarpetki. Dziecku, dla którego każde ubranie jest trochę „na wyrost, możesz włożyć skarpetki pod śpioszki. 6. Czapeczkę wkładamy dziecku na chwilę po kąpieli. W domu nie musi mieć nakrycia głowy. 7. Czas na chwilę oddechu. Usiądź wygodnie. Połóż dziecko na swoich udach, „zamknij je w ramionach, możesz do niego mówić i kołysać je. Taka pozycja bardzo uspokaja. Ubieranie nie jest takie straszne, jakby się wydaje wielu mamom. To oczywiste, że na początku mogą Ci się trochę trząść ręce, ale niemal z każdą chwilą będziesz czuć się pewniejsza i ubieranie malucha będzie przebiegało coraz sprawniej.

Gość werrr
ubierz hujaska w worek