Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wyszlo nosz

Nie wyszło mi ciasto. Dlaczego?

Polecane posty

Gość nie wyszlo nosz

zakalec sie zrobil. podejrzewam ze to dlatego ze nie utarła masla z żoltkiem i cukrem tylko dalam prawie że na końcu. po prostu zapomnialam bo mam jakis przepis felerny robilam krok po kroku (w skladnikach owszem jest napisane ze trzeba dac maslo ale pozniej w przepisie nie ma ani slowa co trzeba zrobic z maslem, wiec mi wylecialo z glowy).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wyszlo nosz
mam rację? nastepnym razem chcialabym uniknac takiej sytuacji wiec szukam przyczyny..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jakie to ciasto
bo tak to mozna tylko gdybac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wyszlo nosz
babka cytrynowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
następnym razem zrób jak w przepisie i zobaczysz, czy to przepis felerny...czy za przeproszeniem ;-) kucharka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wyszlo nosz
czytaj ze zrozumieniem ok?? robilam wszystko wg przepisu. najpierw byla podana lista skladników a ponizej co z czym mieszkac itd. gdybym robila tak jak tam jest napisane to bym w ogole masla nie dala bo nie napisalli kiedy dodac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Gdybyś robiła zgodnie z przepisem, to dodałabyś masło na początku, więc się nie oburzaj za nieszkodliwy żart.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wyszlo nosz
ok poczekaj chwile pojde po ten przepis i go tu napisze :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość telemiśka
niestety zasad sa wazne;) uciersz tłuszcz na puch... dodajesz po trochu cukier....i pod koniec cukru po 1 zółtku,jest i wersa ze uciera sie zółtka z cukrem osobno i dodaje do tłuszczu....ale.. podstawowa wersja,tłuszcz,cukier,zółtka,porcjami mąkę...na the end ubita na sztywno piane i delikatnie mieszamy...i tyle... i pilnowac ilosci składnikow jak pisze 5jaj,to nalezy zwrócic uwage czy mamy małe...to mozna dac i 6,a jak sa b duze to moze wystarczyć 4;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wyszlo nosz
30 DAG maki, 30 dag masla, 30 dag cukru, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, 6 jajek, dwie cytryny. zoltka utrzec z cukrem. dodac starta skórke cytryny i wycisniety sok. nastpenie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. wszystko wymieszac. na koniec dodac ubitą z 6 bialek piane. piec w goracym piekarniku. skad mialam wiedziec kiedy mam dac maslo??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja bym najpierw utarła masło na puch, do tego po jednym żółtku, mąka, proszek do pieczenia itd, a na końcu piana z białek i delikatnie wymieszać... Spróbuj tak... Babka zawsze powinna wychodzić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wyszlo nosz
hej, dzieki nastepnym razem na pewno tak zrobie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość telemiśka
zawsze wychodzi,te przepis palma albo masło oby 25dkg ucierasz na puch,do tego szkl cukru pudru(mozna dodac cukier wanilowy)-wsypujesz po trochu i ciagle ucierasz,potem...o dziwo po 1 całym jajku (5szt) i porcjami makę-wazne -lekka mąka i nie dziadowska,tortowa jakas,do ostatniej porcji mąki 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia i albo sciersz cytryne-skórkę albo dodaje bakalie obsypane mąką wczsniej albo szkl suchego maku zawsze wychodzi to ciasto;) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Przepraszam, jeżeli wyszło to złośliwie, nie miało tak być. Ta babka zawsze wychodzi. Jest niezdrowa, ale trudno, wszystkim smakuje. Masło i jajka powinny być w temp pokojowej, czyli wyjmij je wcześniej z lodówki. Ucierasz masło albo margarynę z cukrem na puszysty krem dodając żółtka. Z białek ubijasz pianę. Mieszasz masę masłowo-cukrowo-żółtkową z mąką zmieszaną z proszkiem i pianą i sokiem z cytryny. Ja dodaję skórkę z 2 cytryn, ale za to sok tylko z połowy. I do tego cukier waniliowy. Moja osobista odmiana: zamiast cytryny dodaję 4 skórki pomarańczowe, posiekane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Babka cytrynowa Składniki: 6 jaj,2 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki cukru,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, mała paczuszka cukru waniliowego, 1 kostka masła, 3 cytryny. Wykonanie: Jaja z cukrem ubić na parze, na puszystą masę, powili dodawać do ubitej masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy.Masło stopić i schłodzić.Dodać powoli do ciasta ciągle miksując.Dodać otartą skórkę z 2 cytryn i sok również.Wymieszać Piec 40 - 45 minut w tortownicy z kominkiem (sprawdzać pod koniec pieczenia patyczkiem jak się nie klei jest już dobra), ciasta wychodzi dużo(potrzebna większa foremka) Piec w temperaturze 160 170st.C.Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem cytrynowym . Lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny. Cukier połączyć z sokiem cytrynowym i wymieszać - łatwo się łączą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×