Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytaanie mmamaa

Mam pytanie - czy bank może zając pensje bez wyroku sądu?

Polecane posty

Gość pytaanie mmamaa

To nei dotyczy mnie ,ale kogos z rodziny , ta osoba mnie chyba oszukuje :O Czy t o prawda ,ze jesli ktos ma kredyty , nie splaca ich - to nie moze wyplacic pensji ? Bo podobno bank zająl te kase na poczet naleznosci za kredyt ? smierdzi mi tu ściemą :/

czasami klienci podpisują pełnomocnictwa/dyspozycje, że w razie niepłacenia bank ma do tego prawo, ale nigdy nie jest to cała wypłata!!

Gość tylko wtedy jesli do banku
trafi zajecie komornicze lub nakaz platniczy z sądu w innym wypadku nie jest to możliwe acha , jesli kredyt lub debet byl brany w tym samym banku to oczywiscie zajmą odpowiednia sume, bez wyroku sadowego

dotrze zajecie sadowe od komornika albo nakaz platniczy z sadu chyba, ze kredyt lub debet byl brany w ty samym banku wtedy zajmują automatycznie banki nie respektują takich oswiadczeń kredytobiorcy o wyrażeniu zgody na potrącanie wynagrodzenia w razie niesplacania kredytu

Gość pytaanie mmamaa
czyli ktos mnie oszukał 😠 kredyty byly brane w aig, lukasie i eurobanku...a rzekomo pieniedzy nie chcieli wyplacic z banku spoldzielczego...

Gość Matrix...
Bank może prowadzić egzekucję w oparciu o tzw. bankowy tytuł egzekucyjny B.t.e. może być wystawiony przeciwko dłużnikowi, który bezpośrednio z bankiem dokonał czynności bankowej. Chodzi tu o dłużnika zawierającego z bankiem umowę bankową (np. posiadacza rachunku, kredytobiorcę) lub bezpośrednio zadłużonego wobec banku z innego tytułu (na podstawie czynności prawnej jednostronnej, np. w wyniku przyjęcia przekazu). Bankowy tytuł egzekucyjny może być podstawą egzekucji prowadzonej według przepisów Kodeksu postępowania cywilnego po nadaniu mu przez sąd klauzuli wykonalności - bank występuje o klazulę a sąd ją nadaje na posiedzeniu niejawnym, jeżeli wszystko sie zgadza. Ustawa prawo bankowe Art. 96. 1. Na podstawie ksiąg banków lub innych dokumentów związanych z dokonywaniem czynności bankowych banki mogą wystawiać bankowe tytuły egzekucyjne. 2. W bankowym tytule egzekucyjnym należy oznaczyć bank, który go wystawił i na rzecz którego egzekucja ma być prowadzona, dłużnika zobowiązanego do zapłaty, wysokość zobowiązań dłużnika wraz z odsetkami i terminami ich płatności, datę wystawienia bankowego tytułu egzekucyjnego, jak również oznaczenie czynności bankowej, z której wynikają dochodzone roszczenia, oraz wzmiankę o wymagalności dochodzonego roszczenia. Bankowy tytuł egzekucyjny należy opatrzyć pieczęcią banku wystawiającego tytuł oraz podpisami osób uprawnionych do działania w imieniu banku. 3. W przypadku egzekucji przeciwko kilku osobom lub z kilku części składowych majątku dłużnika można wystawić dalsze tytuły egzekucyjne.

Gość Matrix...
Samą egzekucję prowadzi komornik.

jeżeli wszystkie te banki maja wyroki sadowe to oczywiscie zajmą wynagrodzenie ale tylko do wysokosci 50% kwoty tzn najpierw bedzie splacana naleznosc pierwszemu wierzycielowi który zglosil rozczenia, po uregulowaniu calej kwoty nastepny itd

Gość gość
Powiedzmy, że mam podobny kłopot. Czy ktoś miałby polecić profesjonalną kancelarię, która zajęłaby się moim kłopotem z zakresu prawa umów kredytowych?

Gość mieczysław13
Jeśli chodzi o prawo umów kredytowych to zachęcam zainteresować się warszawską kancelarią http://bob.com.pl/ . Jestem pewien, że z pewnością pomogą Ci rozwiązać kłopoty powiązane z kredytem, jak i zawiązanymi przez Ciebie umowami.