Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfsgdgfvvgfd

kto wie??Pyt o komornika.

Polecane posty

Gość dfsgdgfvvgfd

mam takie pytanie. Dostalismy pismo ze komornik siada na wypłatę męża i teraz się zastanawiam. Czy jeżeli mąż dostanie razem z wypłatą trzynastkę to czy tą trzynastkę tez zabierze??A co z jakimiś dodatkami typu za słóżby, nagrody pienięzne??Toteż się tyczy??? Prosze o konkretna odpowiedź, nie chcę glupich komentarzy dlatego na wstępie wytlumacze ze to tesciowie nie spacili kredytu ktory mysmy im wzieli i teraz prosze, mamy klopoty. Proszę o odpowiedź.

tak musi mezowi zostac najnizsza krajowa a reszte moze zabrac komornik oczywiscie ze wszelkie dodatki tez

jeszcze dodam ze w sumie mogliscie sie szybciej udac do komornika a moze nie jest za pozno i umowic sie ze maz bedzie oddawal dobrowolnie kase bo to wiesz nei abrdzo wyglada u pracodawcy. Mialam znajoma ktora oddawala po 200 zl i bylo ok, ale zalezy od komornika.

niestety takie prawo, że trzynastka też się w to wlicza i nagrody. Współczuję

Gość dodatki też
Moja mama narobiła sobie problemów i komornik zabrał nawet jej odprawę, którą dostała po zwolnieniu jej z pracy.

Gość dfsgdgfvvgfd
łoj....hmmmskoro tak sie znacie...to jezeli mąż zarabia 2100, razem z wypłatą ma dostać trzynastke czyli drugie tyle, i dodatek 10 dni pozniej 700zl plus 120zł to ile może mu zabrac???

Gość dfsgdgfvvgfd
wie ktos??To czyli ze moze zabrac nawet 2000zl??? Szlag mnie zaraz trafi

Gość wetrhutjutr
tom chyba tez zalezy od komornika bo mezowi zabiera jakies 50% jak np byla wyplata 2900 to dostalismy ponad 1400 a premie maz dostal normalnie ale pracodawca placil do reki nie na konto,

Gość rozowe paznokcie
toj maz jest wojskowym ?? moj tez :D

Gość dfsgdgfvvgfd
a no wlasnie...a premie maz dostaje na konto. To czyli ile moga zabrac>>Wiem ze marudze ale strasznie sie martwie, ja wlasnie szukam pracy i puki co jestesmy tylko na utrzymaniu meza. Tesciowa mowi ze to nas splaci ale szczerze w to watpie.

Gość dfsgdgfvvgfd
tak wojskowym...ech... pochalstam sie zaraz normalnie. Tesciowie wpakowali nas w takie gowno

Gość a co mi atam co mi
dokładnie do 3/5

tez mieliśmy niedawno podobną sytuacje,też mąż wojskowy , weszli tylko na pensje, musi zostać najniższa krajowa, jeśli chodzi o dodatki za służby, i trzynastke to nic nie zostało ruszone. Ale jeśli to jakaś bardzo duża kwota, to warto wybrać się do komornika,albo chociaż zadzwonić do windykacji i rozłożyć to na raty.

Wynagrodzenie rozumie się szeroko - są to też wszystkie premie, dodatki, jubileuszówki, trzynastki itp. Wpierw odlicza się od niego należne składki ubezpieczeniowe i zaliczkę na podatek, a potem komornik może zająć do połowy wynagrodzenia, jednak wolna pozostaje kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę. Te zasady odnoszą się do długów innych niż alimentacyjne. W przypadku egzekucji alimentów zasady są bardziej restrykcyjne (m.in. można zająć więcej - 3/5 wynagrodzenia).

Gość dfsgdgfvvgfd
no ale to co, mam zadzownic pod nr podanym na pismie i umowic sie na spotkanie z komornikiem???Czy jak??Ja nigdy nie mialam stycznosci z takimi sprawami, sad i komornik to dla mnie odlegle rzeczy.

Gość dfsgdgfvvgfd
no dosyc spora kwota jak dla mnie, tesciowie zadluzyli nas na 14 tys.

Gość dfsgdgfvvgfd
up

Gość juuuulian87
przeczytłem: pyta komornika

Jak najbardziej - zawsze możesz zadzwonić do komornika i się z nim umówić na spotkanie. Gdyby doszło do takiej wizyty, wziąłbym ze sobą jakąś kasę (choćby 2-3 stówy), żeby wpłacić - stawiałoby Cię to w lepszym świetle.

Gość dfsgdgfvvgfd
no i moglabym sie z nim dogadac ze nie siada na pensje meza tylko sami bedziemy co miesiac wpacac jakas tam kwote na konto komornika??a nie trzeba sie po sadach szwendac???

Gość zabierze wszystko
zostawi tylko 1. W razie skierowania egzekucji sądowej przeciwko rolnikowi, który prowadzi gospodarstwo rolne, niezależnie od przedmiotów wyłączonych spod egzekucji przez Kodeks postępowania cywilnego, egzekucji nie podlegają ponadto następujące przedmioty: 1) jeden koń z uprzężą, a w razie braku konia - jeden źrebak lub inne zwierzę pociągowe wraz z uprzężą, 2) w razie braku krowy - jedna jałówka lub cieliczka, niezależnie od tego, czy dłużnik posiada kozy albo owce podlegające wyłączeniu spod egzekucji na podstawie art.829 pkt 3 Kodeksu postępowania cywilnego, 3) jeden tryk, jedna maciora (locha) oraz 20 sztuk drobiu, 4) podstawowe maszyny, narzędzia i urządzenia rolnicze w ilości niezbędnej do pracy w gospodarstwie rolnym, 5) zboże i inne ziemiopłody niezbędne do siewów lub sadzenia w gospodarstwie rolnym dłużnika w danym roku gospodarczym, 6) zwierzęta gospodarskie w połowie okresu ciąży i w okresie odchowu potomstwa oraz potomstwo w okresie: źrebaki do 5 miesięcy, cielęta do 4 miesięcy, prosięta do 2 miesięcy i koźlęta do 5 miesięcy, 7) zakontraktowane zwierzęta rzeźne, jeżeli ich waga nie odpowiada warunkom handlowym albo termin dostawy nie upłynął lub nie upływa w miesiącu przeprowadzenia egzekucji, 8 ) ciągnik wraz z maszynami i sprzętem współpracującym niezbędnym do uprawy, pielęgnacji, zbioru i transportu ziemiopłodów, 9) zapasy paliwa i części zamienne niezbędne do normalnej pracy ciągnika i maszyn rolniczych - na okres niezbędny do zakończenia cyklu produkcyjnego, 10) zapasy opału na okres sześciu miesięcy, 11) nawozy oraz środki ochrony roślin w ilości niezbędnej na dany rok gospodarczy dla gospodarstwa rolnego, 12) stado podstawowe zwierząt futerkowych oraz zwierzęta futerkowe, co do których hodowca zawarł umowę kontraktacyjną na dostawę skór tych zwierząt, 13) stado użytkowe kur niosek w okresie pierwszych sześciu miesięcy nieśności, 14) zapasy paszy i ściółki dla inwentarza wymienionego w pkt 1, 2, 3, 6, 7, 12 i 13, 15) podstawowy sprzęt techniczny niezbędny do zakończenia cyklu danej technologii produkcji w przypadku gospodarstwa specjalistycznego, 16) zaliczki kontraktacyjne.

Gość jak się uprze
to zabierze też twoją, chyba że macie rozdzielność

Gość dfsgdgfvvgfd
nie jestesmy rolnikami:/

Gość to zostawi tylko grosiki
Kwota wolna od zajęcia, to ok. 890 zł. brutto

Gość a gdzie matka sie zadłużyła
w banku\? Bo jeśli tak to niech dogaduje sie z bankiem bo z komornikiem za wiele nie powalczy on ma wykonać zadanie i powiem ci jeszcze ze wyciągnie nawet więcej bo swoją zapłate tez ! Dlatego nikt rozsądnie myślący nie płaci komornikowi tylko powinno się płacić wierzycielowi...moja kuzynka miała kiedyś sporo problemów z powodu długów swego byłego męża i poradziła sie prawnika .Wtedy on jej własnie powiedział ,że komornikowi to juz tylko w ostateczności

Gość dfsgdgfvvgfd
tzn to my razem wzielismy kredyt dla tesciow, ale on byl na nas. Oni mieli co miesiac spacac raty, splacali przez kilka miesiecy, potem tesciowa stracila prace, zaczeli miec problemy osobiste, tesciu zostawil tesciowa a sam wybyl za granice pracowac, mial byc rozwod, ptem z racjii ze kredyt nie byl spacany to mysmy wzieli drugi zeby spacic ten ich za caly rok...potem oni dalej nie spalacali, byly telefony z banku, upomnienia chyba z piec razy az w koncu przyszlo pismo od komornika ze siadaja na pensje meza. No i co teraz???Czy jest mozliwosc dogadania sie jakos zeby to anulowac??Ja kompletnie niewiem, ja nie pracuje, mamy dwojke dzieci, jak nam zabierze polowe wyplaty to lezymy doszczetnie....

Cofam to z komornikiem, sory. Błędnie przyjąłem, że nie ma szans na porozumienie z wierzycielem. Rzeczywiście spróbuj przede wszystkim dogadać się z bankiem, tzn. rozłożyć należność na raty (i oczywiście żeby bank odwołał komornika). Tyle że będziesz musiała wytłumaczyć, czemu dopiero teraz się zgłaszasz. Dobrze też (jeśli bank będzie w ogóle skłonny na jakieś ustępstwa), żebyś miała dowody potwierdzające Twoją sytuację materialną (zaświadczenia o dochodach, kopie rachunków itp.).

Gość Dziewczyno,jak mogłaś
dopuścić do takiej sytuacji,że macie dług na 14tys.Przecież kredyt był na was,do was bank wydzwaniał,wysyłał monity,upomnienia.Musieliście wiedziec,że teście nie spłacają tego kredytu,że bank skierował sprawę do sądu.Już dawno sami mogliście zacząć to spłacac,zamiast dopuścić do takiego zadłużenia.Już pierwszego kredytu nie spłacili a wy wzieliście im drugi.Współczuję takich teściów.

Gość gość
Ostatnio mam styczność z kancelarią www.kancelariaultimatum.pl, jak na razie jest ok. :)