Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SiroccoBlue

Rozliczenie roczne pomocy nazwisko

Polecane posty

Witam moze mi ktoś pomoże pracowałam od stycznia do kwietnia 2010, otrzymałam dzis pit za ten okres. W lipcu wyszłam za mąż i nie wiem teraz w jaki sposób wypełnić pit, czy nazwiskiem panieńskim ( bo tak jest na picie z zakł pracy) czy nazwiskiem po mężu bo tak mają w urzędzie. Zna sie ktoś?

Gość nowym nazwiskiem
podczas slubu podpisujesz sie starym po raz ostatni. Jak zmienialas dowod to wypelnialas NIP iles tam i urzad go wyslal do US, wiec juz u nich figurujesz pod nowym. Z pracy zle ci wystawili PITa.

A złożyłaś załącznik NIP1 lub NIP3 po zmianie nazwiska do US??

Gość ikuhu
jeśli zgłosiłaś zmianę nazwiska do urzędu skarbowego to zeznanie roczne składasz już na nowe nazwisko, nie wiem jak możesz mieć wątpliwość co do tego, przecież nazwisko rodowe Twoje też mają, a poza tym kierują się tam głównie numerem NIP i PESEL

Jak wyrabiałam nowy dowód to Urząd Miasta sam wysyłał do US papierek o zmianę danych.Więc napewno widnieję w US pod nowym nazwiskiem.A raczej z pracy nie wystawili mi źle pitu bo skąd mogli wiedziec ze zmieniłam nazwisko? Przeciez jak tam pracowałam to byłam jeszcze przed ślubem.

No to o co kaman? Trzeba było zgłosić do działu księgowości czy kadr, że zmieniłaś nazwisko, że wystawili dobry PIT 11.

Ale Tabu- skoro juz z zakł pracy nic mnie nie łączyło i pracowałam jako panna to co im do mojej zmiany nazwiska? nie kapuje

Wypełnij normalnie swoim nazwiskiem, bo w urzędzie figurujesz już pewnie z nazwiskiem męża. Możesz też zadzwonić do urzędu, przestawić sytuację i Ci powiedzą co i jak, bo pewnie już otrzymali pit od Twojego pracodawcy :). Powodzenia.

Dzięki, zadzwonię na pewno jutro, tylko dziś chciałam już nakreślić sytuację żeby pokapować mniej więcej.

A jeszcze jedno...bede sie rozliczać za internet. I tu taka podobna sytuacja.Jak powinna być wystawiona faktura z internetu? Jakiś aneks powinien być?

Ja też nie doczytałam, że pracowałaś tam tylko na początku zeszłego roku, jeszcze przed ślubem, ale myślę, że poradzą Ci wypełnić "ślubnym" nazwiskiem, tym zgłoszonym do US.

Gość internet musi być na twoje
nazwisko i przysłany pocztą. Ta faktura z Internetu się nie liczy i na jej podstawie nic nie możesz odliczyc

nowym nowym i jeszcze raz nowym. Stare miałyście do dnia ślubu i tyle