Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spacja z wykrzyknikiem

choroba psychiczna

Polecane posty

podejrzewam u znajomej chorobę psychiczną, a dokładniej schizofrenię, trudno mi określić, która z jej odmian, w jaki sposób mogę nakłonić ją do odwiedzenia psychiatry? obawiam się, że niedługo może całkowicie sie załamać, jest po próbie samobójczej. oczywiście ona sama nie chce pomocy, bagatelizuje problem. psycholog i rozmowa z nim nie wystarczały, co mogę zrobic więcej? widzę jak niszczy sobie życie, jak zostaje sama z problemem z ktorego wielkości chyba do końca nie zdaje sobie sprawy. jak mogę pomóc? co robić? gdzie się z nią zgłosić? i na końcu- jak nakłonić ją do tego, przecież nie powiem "hej kochana, widzę, że jesteś chora, mam tu numer do fajnego lekarza". czekam na opinie

dałam zgwałcić się analnie psycjatrze a on obiecał że ja odwiedzi :classic_cool:

Gość nuibhb hj
jak nie zna cię jak to sie mowi od piaskownicy to powiedz że wiesz co czuje bo kiedyś przeżywałes to samo i masz swietnego lekarza ktory ći pomógł z tego wyjść ,nigdy o tym nie wspominałeś bo wiadomo nie ma oczym ale w tej sytuacji jak widzisz jak sie meczy to zrobiłes wyjątek.

Gość lekarz od głowy
zrób kolezance prosty test - spytaj ja czy głosowała na PO jeśli tak to ma schizofrenie na 100 %

Gość nuibhb hj
to moze ktos z twojej dalekiej rodziny ,albo ze starych znajomych ,ciężka sytuacja :(

Gość dziwiacznie...
chyba osoba po probie samobojczej zostaje kierowana na leczenie psychiatryczne. Wiem, ze rodzina moze sie starac o przymusowe leczenie osoby, ktora nie wyraza na to zgody. Najlepiej sie zglosic do poradni psychiatrycznej. Jak ja naklonic hmmm ciezka sprawa, moze porozmawiaj z nia szczerze. W polsce jednak wciaz panuja stereotypy jesli ktos sie leczy psychiatrycznie uwazany zostaje za kogos niepoczytalnego itd U mnie stwierdzono schizofrenie paranoidalna, bylam w szpitalu ponad rok temu, wciaz chodze do lekarza i biore leki. Sama uwazam, ze to nie schizofrenia ale musialam przyjac diagnoze taka jaka mi postawiono...

szczere rozmowy nie skutkują, poza tym boje sie niepoczytalnej reakcji na dalsze ciągnięcie tematu. moim zdaniem leki są tu niezbędne, nastepnie uświadomienie co do istoty problemu i pogodzenie się z tym. to zycie jest jednym wielkiem bagnem, ale jestem gotowa o nie walczyć.

Gość dziwiacznie...
A jak Twoja znajoma funcjonuje ?? Jakie ma objawy? ze podejrzewasz u niej chorobe?

Gość dziwiacznie...
*funkcjonuje

zaburzenia w postrzeganiu rzeczywistości zaburzenia co do własnej osoby, raz nieśmiała i skryta, nastepnie dusza towarzystwa, podbijająca świat (nietety tylko w planach) utrzymaujacy sie od roku stan depresyjny próba samobójcza okaleczanie się używki jako zagłuszenie własnych mysli niekonsekwenscja na lini: uczucia-rozum-zachowanie rezygnacja z pracy z niewiadomych przyczyn płacz bez powodu nieadekwatne reacje co do sytuacji, śmiech z poważnych rzeczy masa tego

Gość dziwiacznie...
porozmawiaj z nia, powiedz jej, ze uwazasz, ze powinna pojsc po porade do lekarza, ze To jej pomoze, bedzie sie czula lepiej. No nie wiem jak ja naklonic do wizyty. Ja sama wiedzialam, ze potrzebuje pomocy i swiadomie zgodzilam sie na hospitalizacje i leczenie. Ewentualnie jej rodzina moze umiescic ja w szpitalu