Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skhdfbjsdbhfshfaes

Na czym polega dłutowanie !!

Polecane posty

Gość skhdfbjsdbhfshfaes

Witam , mam miec przeprowadzony zabieg dlutowania zeba , na czym on polega?

z forum dentonet : ''Dłutowanie zęba polega na chirurgicznym usunięciu zęba. Pojęcie chirurgiczne w tym wypadku polega na zastosowaniu specjalnych narzędzi tzw. dźwigni, luksatorów, dłut lub/i stworzeniu dostępu do zęba. Dostęp uzyskuje się poprzez odpowiednie nacięcie błony śluzowej i wytworzenie płata, dzięki któremu możemy dostać się do zatrzymanego zęba np: zęba mądrości.Pomimo tych groźnych słów, jest to zabieg prosty, i oczywiście bezbolesny. Wykonuje się go w znieczuleniu miejscowym przewodowym do nerwu który unerwia usuwany ząb. Po samym zabiegu może wystąpić obrzęk tkanek miękkich, ból, szczękościsk, utrudnione połykanie spowodowane lekkim obrzękiem. Objawy te występują przez kilka dni i stopniowo ustępują pod wpływem środków farmakologicznych zordynowaych przez lekarza stomatologa.''

Gość jezu nie cierpie dentysty
DŁUTOWANIE ZĘBA : est to zabieg usunięcia przeciętego wzdłuż korzeni zęba. Ten sposób usunięcia przyspiesza gojenie, ułatwia późniejszą protetykę lub osadzenie implantów. Zabieg dłutowania zęba (zazwyczaj znacznie zniszczonego) przeprowadzamy w znieczuleniu miejscowym i jeśli są wskazania - w osłonie antybiotykowej. Zabieg taki wymaga od lekarza dużej precyzji, doświadczenia i delikatności. Trwa on zazwyczaj ok. 20-60 minut. Zalecenia po zabiegu podobne jak po usunięciu zęba.

Zabieg dłutowania zęba (zazwyczaj zęba mądrości) przeprowadzamy w znieczuleniu miejscowym i jeśli są wskazania - w osłonie antybiotykowej. Polega on na nacięciu błony śluzowej nad zatrzymanym lub częściowo zatrzymanym zębem i odwarstwieniu płata błony śluzowej. Następnie za pomocą specjalnego frezu, usuwana jest pokrywająca ząb blaszka kostna. Po usunięciu zęba rana jest zszywana. Zabieg trwa zazwyczaj 20-60 minut. Szwy zdejmuje się po okolo siedmiu dniach.:)

Gość intehhesujące
bo jak ja miałam zabieg dłutowania górnej czwórki, to po znieczuleniu najpierw było przecięte dziąsło a potem było wyraźne stukanie jakby młoteczkiem w jakieś narzędzie (dłuto?) ..nic nie bolało bo znieczulenie było dobre..potem szycie rany na dziąśle, a po paru dniach usunięcie szwów.

Gość nie lamuj sie tylko sklej
dlutowanie polega na tym ze na chirurgii szczekowej dadza ci dobre znieczulenie i wjebia srubokret(takie dlugie dluto) pod zab i trzy razy przyfasola malym mloteczkiem, potem wyjma zabek, zszyja dziaslo i za tydzien zdejma szwy do wytrzymania oczywiscie w parze z ketonalem forte wytrzymasz zabieg-mnienie bolalo dasz rade:) tak tak jest paskudny, okropny, nie moglam patrzec na widelce w domu i plakalam jak ojciec nozem po talerzu przejechal i taki pisk byl jak wtedy co takie dlugie srebnre dlupo pod zab

Gość nie lamuj sie tylko sklej
hmmm powiedz mi czy dolna czy gorna i jak na zdjeciu zabek wyglada jak gorna-to masz szczescie, lzej dolna-troche sie przedluzy do godziny jak zabek poziomo pod innymi biegnie to niefajnie,w ogole jak poziomo:(

Gość gość
Spokojnie, da się przeżyć. Najważniejsze to zaufać dobrym specjalistom. Ja miałam dłutowanie ósemki tutaj http://artdenta.pl/ i bardzo sobie chwalę. Nic nie bolało, poszło szybko i sprawnie, a pani stomatolog informowała mnie o kazdym ruchu.