Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HrabinaBourgoing

Wspólnoty Duszpasterskie/ oazy/ ROwDŚ... -co sądzicie?

Polecane posty

Gość HrabinaBourgoing

Pytanie kieruję zarówno do wierzących jak i niewierzących. Mówiąc "wierzący" mam na myśli ludzi wyznania (głównie) katolickiego, choć istnieją też protestanckie wspólnoty oraz chyba zielonoświątkowców też. Co sądzicie o takich organizacjach przykościelnych jak: -Wspólnoty Duszpasterskie (zrzeszające studentów i ex-studentów), -oazy, -Ruch Odnowy w Duchu Świętym, a także: różne pomniejsze grupy jak np. "grupy modlitewne" itd. Najbardziej interesuje mnie opinia i doświadczenie osób powyżej 18 roku życia, ludzi w wieku studenckim bo sama w takim jestem. Doświadczyliście czegoś takiego? Chodziliście i wciąż chodzicie na spotkania? a może : chodziliście i wzgardziliście? Coś to zmieniło w Waszym życiu?

Gość kastanietki
Grupy kościoła domowego-wspaniałą sprawa, "kręgi" skąłdające się z kilku rodzin /tak do 10. świadomych, odpowiedzialnych. Większość ludzi ma wyższe wykształcenie i wysoką świadomość. Taki domowy kościół to nie tylko modlitwa ale przede wszystkim takie mini warsztaty dot wychowania dzieci, budowania relacji i doskonalenia mażeństwa. Na każdym spotkaniu omawia się jakiś temat, najczęściej trzeba ię do niego przygotować, coś przeczytać, coś przemyśleć czy przedyskutować w domu. ogólnie fantastyczna sprawa. Oczywiście jest to grupa ludzi którzy często się przyjaźnią, wspierają, są ta ludzie różnych zawodów więc każdy korzysta z różnych specjalistów za darmo;) Oprócz tego dwa razy w roku rekolekcje w ośrodkach rekolekcyjnych (tanie wczasy) Jak ktoś nei ma kasy może jechać w zamian za pracę /pomaga w kuchni, sprząta, czy zajmuje się zopatrzeneim.

Gość kastanietki
to tylko bardzo powierzchowne nakreślenie tematu ale ogólnie super sprawa dla świadomych ludzi pragnących wzmacnić swoją wiarę i pracować na dmałżeństwem i rodziną

Gość trafilam do oazy
majac 18 lat. I moje zycie zmienilo sie o 180 stopni! NA LEPSZE!!!! Spotkalam ludzi, z ktorymi moglam nie tylko sie modlic, ale zwyczajnie przyjaznic sie, chodzic na imprezy, do kina, na wakacje, no spedzac czas generalnie. Wspaniala przyjazn, wspaniale lata. Moge powiedziec, ze NAJPIEKNIEJSZE w moim zyciu (teraz mam 30 laT)...

Gość tak jak bylam mloda
faktycznie wiele ciekawych osob, zwlaszcza studentow, ale serio trzeba miec powolanie do takiego czegos

Gość upupupup
up

Gość arachia;
ja też jak byłam młodzsza to należałm do oazy, przez kilka lat. fajna sprawa. rozmowy, zabawy, modlitwa wyjazdy... można naprawdę świetnych ludzi poznać, ale rzezcywiście trzeba jakieś tam mieć do tego powołanie. ale jak masz okazje to spróbuj, warto naprawdę

jestem we wspólnocie Odnowy w Duchu Świętym. świetna sprawa! wiara nabiera zupełnie nowego sensu kiedy można o niej porozmawiac z kimś kto ma odpowiednią wiedzę, wyjaśnic wątpliwości związane z religią, naprwdę wszystkim polecam. poza tym moje wspólnota jest grupą charyzmatyczną, to wspaniałe kiedy można doświadczyc obecności Boga, Ducha Świętego w spotób dosłowny, fizyczny, to bardzo umacnia wiarę.

Gość HrabinaBourgoing
up :) dzięki za dotychczasowe opinie ... :) proszę o więcej coś na razie same superlatywy :)