Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ooooppllkk

zus ... pit

Polecane posty

Gość ooooppllkk

7 grudnia urodzilam i od tego dnia rozwizala mi sie umowa o prace i zaczal zasilek macierzynski..... pieniazki na konto za okres o 7 grudnia do konca grudnia otrzymalam w styczniu. czy w takim razie zus muso mi wyslac pit od tego 7 do 31 grudnia czy nie

Gość tak zus wyśle ci pit na
pewno

Gość wyskle ci pewnie
jak skonczy sie zasilek bo jak dostalas w styczniu to bedziesz sie rozliczac z tego w 2012 roku.

Gość ooooppllkk
no wlasnie o to mi chodzi ja ogolenie wiem ze musi mi wylsac ale rozchodzi sie o to czy za ten rok 20011 mam sie z tego rozliczac skoro wplynely mi pieniadze dopiero w styczniu

Gość ooooppllkk
2011.. przepraszam za bledy(pisze z dzieckiem na reku)

Gość wyskle ci pewnie
dostalas w 2011 czylu rozilczasz sie w 2012 :)

Gość ooooppllkk
dziekuje:)

Gość do wyskle ci pewnie
Z tego rozumowania wynika, że jak ktoś dostaje pensję za poprzedni miesiąc np 10 dnia następnego miesiąca to się nie rozlicza za grudzień. Głupoty. Dostaniesz pit za grudzień, bo za ten miesiąc należały Ci się pieniądze, a nie za styczeń.

Gość wyskle ci pewnie
Eh... moge sie zalozyc ale po co. Pieniadze dostalas w styczniu i to sie liczy.

to jest dochód od7 do 31 grudnia 2010, więc trzeba ten dochód umieścić w picie za 2010 rok

Gość ooooppllkk
hmmmmm

Gość wyskle ci pewnie
nie bo wynagrodzenie dostales w styczniu, czyli to jest dochod styczniowy.

Gość wyskle ci pewnie
tu link do forum gdzie koles pisze to co ja :P http://www.money.pl/forum/temat,58,1502223,1502223,15,0,umowa;grudzien;wyplata;w;styczniu;do;pit;2008;czy;2009.html

pracuję w urzędzie skarbowym. dostaniesz pit 11 jeszcze w tym roku. zadzwoń w poniedziałek do zusu i się zapytaj i daj znać na forum tym upartym paniom co mogą się zakładać o różne rzeczy.

''wyskle ci pewnie'' ma rację. Do PIT-u bierze się momenty wypłaty. Skoro Ty dostałaś w styczniu 2011roku pieniądze to w picie za 2010 rok ich nie będzie. Przecież jak ktoś ma wypłatą z dołu np za grudzień w styczniu, za styczeń w lutym itp to na picie za 2010 rok ma zarobki od grudnia 2009 roku ( wypłacone 10 stycznia 2010 roku) do listopada 2010 roku ( wypłacane 10 grudnia 2010 roku).

oczywiście że dotyczy 2010 roku ! nawet jakbyś je dostała w lutym , to liczą sie do grudnia . Musisz poczekać , a zus - przynajmniej w warszawie- ma w zwyczaju wysyłanie pitow na ostatnią chwilę , wiec możesz i w marcu dostać z data stempla 28 luty .

Gość wszedx
jak kasę dostajesz w styczniu za grudzień to uwzględnia się to w rozliczeniu w przyszlym roku

Gość ooooppllkk
co druga odp na zmine inna;) zadzw, do zusu zap.

Gość do wyskle ci pewnie
z linku powyżej Umowa z pracownikiem przewiduje, że wynagrodzenie za dany miesiąc płatne jest do 10-tego dnia następnego miesiąca. Załóżmy, że pracodawca przeleje 7 stycznia 2011 r. na konto pracownika pensję za grudzień 2010 r. W związku z tym, że wynagrodzenie wypłacone zostanie terminowo, pracodawca zaliczy je do grudniowych kosztów uzyskania przychodów. Aby składki ZUS od tego wynagrodzenia również zostały rozliczone w rachunku podatkowym grudnia, spółka powinna uiścić je do 17 stycznia 2011 r., czyli przed terminem wynikającym z przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych.

Gość wyskle ci pewnie
Nie no jak Boga kocham tumany. Wy chyba nigdy nie pracowaliscie, a jak pracujesz w urzedzie, to juz wiem czemu tam kobity zawsze wiedza tyle co moja corka na temat pitow :D

Gość erkkill
no to widać jakich pracownikow ma us

Gość wyskle ci pewnie
Eh nie czytasz ze zrozumieniem. Nie che mi sie juz walkowac. Baju baju.

Gość erkkill
autorko wyskle ci pewnie ma na 100 % racji

Gość skoro kasę dostałaś w styczniu
to będziesz to rozliczać w przyszłym roku

Gość skoro kasę dostałaś w styczniu
a zresztą jeśli do końca lutego nie dostaniesz PIT z ZUSU, to na pewno rozliczysz to w przyszłym roku. Tyle w tym temacie

Gość autorkooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!
to jest dochod za ubiegly 2010 rok i w picie ktory Ci wysla bedzie tak napisane ;-) i musisz to rozliczyc w tym roku :-)

Gość tiaaaaa
co za tumany

Gość wyskle ci pewnie
Niepoddalam sie i znalazlam : Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, przychodami są otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń. Dziekuje za uwage :) Idz sie urzedniczko podszkolic :P