Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spokojna mama

chcę zmienić monotonię w kuchni

Polecane posty

Gość spokojna mama

zaczynam od kuchni chcę wprowadzić nowe potrawy powiedzmy kilka obecnie prowadze kuchnię tradycyjną myślę że koszty mogłyby pozostać na tym samym poziomie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i co w związku z tym ??
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja za kuchnia polska nie przepadam ale uwielbiam: bitki w sosie bigos rosol kluski slaskie z sosem kopytka placki ziemniaczane schabowe A na jaka kuchnie chcesz sie przstawic co gotujesz teraz a co chcesz gotowac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie w kuchni ta monotonia
tylko w menu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spokojna mama
no właśnie miałam na myśli kuchnię jaką prowadzę typu mielone, schabowe kapucha barszcze biały czerwony ryż ze smietaną makaron z serem i skwarkami i tak naokoło myślę że z własnego doświadczenia macie sprawdzone eleganckie no i przedewszystkim smaczn dania które mogłoby być daniem popisowym swiat wywrócił się dla mnie no i myślę że muszę dać z siebie wiecej poprosze o dania popisowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moje dania popisowe placki po wegiersku leczo bitki z skluskami slaskimi schab gotowany poledwiczka wieprzowa z gorgonzola sandacz na porach sajgonki kurczak po japonsku pierogi z warzywami zapiekana biala kielbasa schabowe na grzance pomidorowa cebuowa rosol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jest jeszcze kilka ale szczerze mowiac po 2 kieliszkach pysznego wina i goracej kapieli nie mam sily pisac :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ola87.
Kacia nie musisz teraz ale przy okazji napisz krok po kroku jak gotujesz pomidorową . :-) Na jakim mięsie,czy podajesz z ryżem czy z makaronem ? Z kwaśną czy słodką śmietanką ? Z góry dzięki 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomidorowa gotuje na wywarze z rosolu z poprzedniego dnia ( zero vegety kostek ) daje sparzone wczesniej obrane ze skorki zmiksowane pomidory, bazylie oregano i pikantny sok z pomidorow podaje na ogol z makaronem lub kluskami lanymi na to kleks smietany :) posypuje drobno pisiekana bazylia i startym zoltym serem wywar albo wolowo drobiowy albo drobiowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ola87.
Dziękuję 🌼 ale mi smaka zrobiłaś :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spoko :) ja wlasnie mam dzis na kolacje taka pomidorowa :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spokojna mama
no i się dowiedziałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukaj tematów
w wyszukiwarce - wystarczy kliknąć na "szukaj" i masz tego od pyty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spokojna mama
sprawdzony przepis to zawsze sprawdzony a nie suchy z netu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tez tak twierdze autorko a jakie dania Cie interesuja ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spokojna mama
na pewno mięso bo wszyscy mięsożerni sporadycznie robiłam coś z wołowiny, indyka mże te mięsa może być również wieprzowina i kura, z ryby robiłam pangę w większości a może jakieś ryby słodkowodne - nie robiłam bo podobno zalatywały czymś tam, ryż uwielbiany przez mojego mężczyznę ograniczałam się do ryżu ze śmietaną i cynamonem tu może być pole do popisu, surówka z reguły z kapusty kiszonej, pekińskiej, z główki z marchewką, pietruszką i cebulką i jeszcze poproszę o dobry przepis na makaron z czymś tam. Przeczytałam moje wypociny i myślę że powieliłam wszystko z obecnej kuchni nie wiem co wprowadzić nowego bardziej oryginalnego pomóżcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spokojna mama
Kacia jak robisz pierogi z warzywami brzmi to ciekawie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na masle smaze cebule biala czerwona pora papryke czerwona lub zielona lub zolta wszystko pokrojone w drobna kostke podlewam odrobina sosou sojowego troche pieprzu soli bazylii lub ziol prowansalskich. Tym farszem nadziewam pierogi i normalnie gotuje :) TYle ze ja nie jem gotowanych yulko czekam az przestygna i odsmazam na maselku pyszne sa zwlaszcza z sosem sojowym lub slodko-pikantnym. Jak chcesz mozesz do farszu dodac surimi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubię monotonię w żywieniu
bez mięsa posiłek nie ma dla mnie sensu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jesli chodzi o makarony z czymś tam to nie ma łatwiejszego dania :) A drogie też nie jest (uzywam świderków z biedronki, pomidorów suszonych z Rolnika, oliwki kupuję w największym słoju i czesto w promocji) Pod warunkiem, ze sie lubi takie smaki.... Najpierw wstawiam wodę na makaron, jak się gotuje to kroję co mi wpadnie pod rekę- pieczarki, cukinie, paprykę. Makaron odcedzam, w tym samym garze rozgrzewam łyzkę oliwy, wrzucam warzywa wymagajace obróbki cieplnej- i sie smażą z chili w płatkach i solą. Jak są miękkie to dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, makaron, zioła, warzywa, które wystarczy podgrzać- oliwki, brokuły gotowane, suszone pomidory. Jak sie całość podgrzeje to na końcu tarty ser zółty (w tesco w duzym opakowaniu- porcjuje i mrożę, potem trzeba skruszyc do potrawy i rozmraza sie błyskawicznie). Wersja burżujska zakłada dodanie piersi z kurczaka pokrojonej na kawałki lub prazonych płatkow migdałowych Ogromną różnicę w robieniu np miesa w sosie robi dodatek piwa(tylko do wieprza :) ) lub wina (to juz jest wszechstronne). Wujek google podpowie- w necie jest tego mnóstwo, a ja napisze przykładowy przepis na polęwicę wieprzową w czerwonym winie. Poledwice myjemy, kroimy, lekko rozbijamy, wkładamy do marynaty na przynajmniej kilka godzin. Marynata- tyle wina, by polęwica miała szansę nim nasiaknąć i żeby jeszcze sosu troche wyszło- jakieś 1/3 butelki, ale to zależy od wielkości mięcha, pieprz, cząber, ziele angielskie, liść laurowy- pokruszone, zmiażdżone itp. można dorzucić suszone grzyby. Rozgrzewam w garnku o grubym dnie smalec, smażę po koli polędwice oraz na koniec cebulę z czosnkiem. Zalewam resztką marynaty i sie dusi do miękkości (małż niestety nie lubi mięcha po krótkiej obróbce termicznej :( ). Całość zabielamy SŁODKĄ śmietaną- sosu nie musi byc dużo, bo jest intensywny w smaku. Podajemy z kopytkami lub pieczywem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gigusia28
PYSZNA a"la włoska Zapiekanka makaronowa 1 op małe (250g) makaronu penne lub świderki (ugotowac alldente) 1 opakowanie warzyw na patelnie włoskich ( mrozonka) 1 opakowanie brokułów (mrozonka) 1 podwojna piers z kurczaka pokrojona w paseczki i przesmazona na odrobinie oliwy Wszystko razem mieszamy polewamy odrobina oliwy z oliwek doprawiamy ziolami - (oregano, papryka,tymianek, rozmaryn itp. co kto lubi ) Wrzucam wszystko do naczynia zaroodpornego i posypuje po wierzchu ostrym zółtym serem i zapiekam około 25-30 minut w piekarniku na 180 stopni . Nie lubię zalewanych sosowych zapiekanek dlatego ta mi odpowiada !!!! Do tego podaję sos czosnkowy i mozna sałatke z ogorkow i pomidorów ale niekoniecznie PYSZNA TANIA SYTA i SZYBKA W ZROBIENIU !!!! POLECAM !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urszula kochanowskaa
kacia,proszę o przepis na kurczaka po japońsku i polędwiczki z gorgonzolą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pisalam juz tysiece razy poledwiczki marynujesz marynaty sposob wykonania w topiku MENU URODZINOWE KACII ;) KURAKA PO JAPONSKU w ggole znajdz nie mam sily juz pisac tysiac pierwszy traz tego samego :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja wkleilam linka jak jestem zalogowana nie moge wklejac nie wiem czemu :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urszula kochanowskaa
kacia,dzięki :-) jeśli chodzi o google i inne przepisy,to dość dobrze się tam poruszam,ale chodzi mi właśnie o sprawdzone przepisy,bo z tego co znalazłam w necie i wykonałam to więcej mi nie smakowało,niż smakowało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spoko na razie spadam ;) pozdrowka dla wszystkich ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×