Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annamariajopekkkk

Motyw oniryczny/motyw snu - jakie książki?

Polecane posty

Gość annamariajopekkkk

Oczywiście chodzi mi o pracę maturalną. Znam wszystkie pozycje z kanonu(tj. dziady, zbrodnia i kara itd.), jednak chciałabym coś innego, ciekawe ksiazki spoza kanonu - znacie jakies fajne, warte przeczytania, ciekawe o tym motywie?

Gość a może po prostu
zdaje sie, że coś mi świta "Król olch" ale moge sie mylic ;)

Gość annamariajopekkkk
kojarzę :D Dziękuję ;)

Gość annamariajopekkkk
także kojarzę, dziękuję ;)

Gość annamariajopekkkk
kataryna869 - to są prawie wszystkie kanoniczne :o A mnie chodzi o to, czy czytałaście ot tak jakąś książkę, w których ten motyw się pojawia. Szukać to ja umiem :o Jestem ceikawa waszych pozycji

Gość Ja miałam taką
pracę, tzn sny, duchy, zjawy:-) Zacznij od sklepów cynamonowych;-]

Gość kataryna869
OK;)To może wiersze?Poezja Leśmiana np. Dusiołek albo Tuwima-np.Sen. O sztuce chyba też możecie mówić? Jeśli tak to moze moglabys opisac wybrany obraz?np.Eloe z Ellenai, Jacek Malczewski.Kiedy rozum śpi budzą się demony, Francisco Goya.Lunatycy, Andr Masson Nocna mara, Heinrich Fussli.Sen, Pablo Picasso etc. Elementy snu to np: Mistrz i Małgorzata, Świteź Mickiewicza, Lalka, Dym- Konopnickiej, Zdążyc przed Panem Bogiem H.Krall jeszcze mi przychodzi na myśl Opowieść wigilijna Dickensa

Gość annamariajopekkkk
Opowieść wigilijna! Świetne! Strasznie to lubię ;)

Kro Olch jest super :) kto jedzie tak pozno wsrod nocnej zamieci... ah uwielbiam ta ballade Dziady Ballady i Romanse A. Mickiewicza :)

mitologia grecka Morfeusz i Hypnos stary testament Sen salomona Sen faraona 7 lat chudych i tlustych Kochanowski jan tren XiX Makbet dziady III Zbrodnia i kara Wesele Ferdydurke :)

Gość kataryna869
Myśle jednak że powinnam sie skupic na klasykach, na pewno dodatkowa literatura bedzie plusem, ale zanim zaczniesz pisac o czyms spoza kanonu spytaj o to nauczyciela. Powodzenia

Boleslaw prus lalka M. pawlikowska jasnorzewska Sen

Gość ville
dorota terakowska - w krainie kota

Gość mogilaaaa
ja mam identyczny temat, biorę książki same z poza kanonu lektur. Jeśli Ci pomogę... Stephen King "Lśnienie" - ja jednak z tego zrezygnowałam. "Proces" Kafki, ja mam też sztukę, biorę surrealistyczny obraz Beksińskiego lub Malczewskiego. "Oskar i Pani Róża" Schmitta... z wierszy Wierzyński, Norwid, Stern, Szymborska, Wat, Tuwim... Cała masa. Ja osobiście biorę któregoś futurystę :) pzdr