Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krzysztof i karczek

Pieczenie karkówki 2.70 KG ale w dwóch kawałkach - porada :)

Polecane posty

Gość Krzysztof i karczek

Witam serdecznie, W lodówce marynuje się już karkóweczka, która będzie dziś pieczona w rękawie. Zazwyczaj piekłem tyle ile waży kawałek - jak mówią przepisy... Mam dziś mały dylemat ponieważ kawałek w całości miał 2.70 KG ale ciachnąłem go na pół. Mam teraz dwa kawałki i zastanawiam się ile czasu ma to siedzieć w piekarniku? Czy 2:40 min czy może 1:20 min? Marynują się jako dwa osobne kawałki... Bardzo proszę o pomoc i sugestie. Gorąco pozdrawiam! Krzysiek,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zajrzyj do piekarnika po jakiś 2 godzinach i będziesz wiedziec, czy juz, czy jeszcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krzysztof i karczek
tzn. wydaje mi się, że nic nie zobaczę bo raz, że będzie w rękawie a dwa nie widać nic za bardzo oprócz ładnej skórki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym jednak piekła
tak jak kawałek 1,5 kg, może kilka minut dłużej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a masz termometr do miesa
najlepiej piec takie duze kawalki z termometrem do miesa ktory sie wbija w srodek miecha,jak temp w srodku jest pow 76st to wtedy jest juz upieczone :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o czym my tu gadamy?
no pewnie, że tyle ile waży kawałek. Nieważne czy masz ich dwa czy 5 :) Piecz ok 1.30 a potem dziugnij patyczkiem... Czasami świnia stara i trzeba dłużej. A jak młoda to krócej. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy odpowiednio upieczone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krzysztof i karczek
no właśnie nie mam :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z twojego wpisu wywnioskowałam, że pieczesz mięso nie pierwszy raz ja widze na oko, czy mięso jest juz gotowe, czy jeszcze trzeba dopiec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krzysztof i karczek
Ewi - nie piekę pierwszy raz ale zazwyczaj był to jeden kawałek mięcha i zawsze wychodziło ale też nie sztuka żeby spiec na maksa to mięso ale żeby było soczyste a wypieczone. Nie mam niestety jeszcze takiej wprawy żeby ocenić to na oko - może z czasem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×