Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

chrzest i komunia

Polecane posty

Witam mojemu kuzynowi urodziło się dziecko chlopak i mam być chrzestną śledzę rózne fora i zastanawiam się czy oprocz szatki kupuje chrzestna też ubranko? oraz co kupić jako chrzestna lub ile dać kasy powiem szczerze ze 500 zł (niby taka średnia wszędzie pisze) to dla mnie sporo gotówki. generalnie najchetniej bym się wymigała od tego bo zarabiam najniższą krajową nie wiem czemu mnie wybrali jak na ślub dałam im tylko 300 zł. :) czy jak dam 200-300 zł to bedzie ok?? czy lepiej kupić jakiś medalik ale dla chłopca nie wiem doradzcie mi? druga sprawa jest ze moj fcet ma w tym roku komunie swojego chrześniaka i chce dać 500 zł plus jakąś pamiątke czy tyle wystarczy? masakra się porobiło na tym świecie bo ja na komunie dostałam zegarek i składaka hehe:) no i ostatnia sprawa mam jeszcze w tym roku komunie mojego kuzyna córki ale jestem tylko goścem nie chrzestna co kupić pozdrawiam i dzieki za odpowiedz.

Zgadzam się z bazienką!!!! Dla dziecka powinno być ważne przyjęcie komunii a nie wypasione prezenty! Kupcie mu zegarek albo jakiś posrebrzany obrazek ( teraz piękne robią, nawet na allegro można kupić) i tyle. Na chrzest widziałam też na allegro takie śliczne srebrne grzechotki z kamieniami svarowskiego- uważam, że to śliczna pamiątka a i ceny są przystępne ( są właściwie w różnych cenach)

Gość mamma 7777
Ale jakie dziecko ucieszy się z pamiątki na komunię?Jasne-dobrze się mówi że powinno to czy tamto-a koleżanki i koledzy będą mieć coś z czego będą dumni,z czego będą się cieszyć.Nie wszyscy rodzice zabierają kasę dzieciom-w mojej rodzinie dzieciaki najczęściej zbierają na coś i w efekcie to kupują(dopytujemy się jak to za długo trwa:) ..)Na chrzest można medaliki+łańcuszek(nie muszą być b.drogie,a nawet złote) ,kocyki są takie fajne z haftowanym imieniem i datą urodzenia,łyżeczki smoczki-dziecko małe więc nie oczekuje czegoś konkretnego.Co do ubranka itp.zapytaj rodziców czego oczekują-kompletne ubranie+gromnica+szatka(+wiązanka+pamiątka)to już prezent i nic więcej się nie daje.Zapytaj czy musisz mieć zaświadczenie ze swojej parafii czy możesz zostać chrzestną?

dzieki za pare pomysłów. tak musze miec zaswiadczenie już je mam.

Gość Blu2323
Ja proponuję, jeśli to chłopczyk złoty krzyżyk, medalik lub obrazek z aniołem stróżem. Srebrna grzechotka nie wydaje się ciekawym pomysłem - jest to taki drogi gadżet i tyle. Najbardziej podobają mi się obrazki z aniołem stróżem, ponieważ są symbolem opieki. Widziałam ciekawe na: http://www.zlotysklep.com/oferta/kategorie/chrzest_komunia/