Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś

CZY KTOŚ MI MOŻE POMÓC W JEDNYM PRZYKŁADZIE Z LOGARYTMÓW? BARDZO KRÓTKI!

Polecane posty

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś

ile wyjdzie w zadaniu Oblicz podstawe a loga9=1/2 mi wychodzi trzy a kolezanka usilnie mnie przekonuje,ze to bedzie 2 czy cos takiego.

Gość wroclovianka
korzystając ze wzoru log a (b)=c wtedy i tylko wtedy, gdy a^c=b mamy, że a^(1/2)=9 i jeżeli obustronnie podniesiemy do kwadratu, to a=81

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś
A dlaczego tak? Ja z kolei zrobilam to tak ze a1/2=9 a wiec a do kwadratu to jest 9 wiec samo a=3???

Gość wroclovianka
^-taki znaczek oznacza podniesienie do potęgi. Jeżeli masz więc a do potęgi 1/2, a po drugiej stronie równania masz 9, to podnosząc obustronnie do kwadratu zostaje Ci po lewej samo a (bo 1/2 *2=1), a po prawej stronie równania masz 9 do kwadratu czy 81. z tego wniosek, że a=81

Gość doinformowacsiechce
potwierdzam. bedzie 81.

Gość wroclovianka
nie wie tylko, że kilka lat temu zdawałam rozszerzoną matematykę na maturze i na tym nie zakończyła się moja matematyczna edukacja. ;) ale może próbować mnie dalej przekonać ;)

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś
no nie wiem.. jak jest zadanie w książce loga25=2 a^2=25 a=5 i jest to w odpowiedziach ja szlam tym samym tokiem i mam 3,wy mowicie 81. nie rozumiem juz tego

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś
w tym loga25=5 chodzi mi oczywiscie o podstawę

Gość wroclovianka
tyle, że w książce masz do potęgi większej od 1. po prostu przepisz i uwierz, że jest dobrze.

1/2 do kwadratu to nie jest 1 tylko 1/4, więc rozwiązaniem na pewno nie będzie 81

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś
bez klotni mi tutAJ:p W kazdym badz razie po kartkowce doszlam do pani i potwierdzila ze powinno wyjsc 3. Tyle ze ona tak szybko to zobaczyla,ze moze jej sie pomylilo

Gość wroclovianka
ja pierdole. kaikachika a kim Ty jesteś, skoro nie potrafisz nawet dobrze przeczytać tego co napisałam? według wzoru (jeśli nie wierzysz, że taki istnieje, to wujek google przekieruje Cię na wikipedie) podstawa, czyli a podniesiona do potęgi 1/2 (w tym wypadku) ma nam dawać 9. jeżeli nie rozumienie obustronnego potęgowania, to wyobraź sobie, że potęga 1/2 jest odpowiednikiem pierwiastkowania. czyli szukasz takiej liczy a, która po spierwiastkowaniu da 9.

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś
wroclavianka tyle ,ze ja robie to zadanie poraz 5 i ciagle wychodzi mi moj wynik czyli 3;P ale chyba macie racje bo przy sprawdzeniu z tego co wy piszecie wychodzi dobrze... eh

Gość wroclovianka
dalej twierdzisz, że nie mam racji?

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś
ale ja przeciez nie twierdze,ze nie masz racji:) tylko za przeproszeniem czemu ta glupia pizda powiedziala,ze ma wyjsc 3 wrocilam w skowronkach do domu,ze dostane 5 z matmy(bo inne zadania mam dobrze) i oczywiscie kurwa,nie. Sorry za bluzgi

Gość wroclovianka
może coś źle teraz nam wpisałaś (zmieniłaś zadania), albo twoja nauczycielka to idiotka. sorry

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś
Idiotką to jest i bez tego:D Zadanie dokladnie brzmi Oblicz podstawę logarytmu a duża 9=1/2

Gość wroclovianka
czyli wychodzi taki wynik jak podałam. wychodziłoby 3, gdyby zamiast 1/2 było 2. wylogowuję się. miłego dnia

Gość EWWWWWWWWWWWWWWuś
I ja to robilam a1/2=9 a wiec samo a bez potęgi wynosi 3.. nie wiem czemu tak ale u nas to standard,zawsze czegos nie wytlumaczy a robi zreszta dzis nawet na kartkowce ,ze oh musi nam dac trudniejsze,bo jakto tak. nigdy nie moze dopuscic do tego,zeby po prostu ktos z palcem w dupie dostal 5,zawsze cos odjebie zeby byl chociazby ten punkt nizej