Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lastamanta

Przerwanie brania tabletek w połowie opakowania, WAŻNE

Polecane posty

Witam serdecznie! jestem nowa na forum , szukałam już takiego tematu, ale nie znalazłam tego czego akurat dotyczy mnie. Od 2 lat zażywam tabletki antykoncepcyjne Microgynon. Od samego początku ich zażywania biorę tabletki zaczynając we wtorek a kończąc po 21 dniach w poniedziałek. Podczas brania poprzedniego wzięłam całe 21 tabletek, nie chciałam dostać w ten czas okresu, więc nie robiłam 7dniowej przerwy ( co zdarza mi się rzadko) i rozpoczęłam drugi blister. Jest jednak pewien problem, kończę go jutro czyli w sobotę a nie tak jak powinnam w poniedziałek, gdyż nie miałam pełnego blistra tylko był to taki,, zapasowy" . Zaczęłam go z myślą,że pójdę dziś ( właśnie w piątek ) do mojego lekarza ,który mi przepisze kolejne tabletki i będę je brała normalnie do poniedziałku. A tu niespodzianka, mojego lekarza dziś nie było... i dopiero będzie w ten nieszczęsny poniedziałek.. Proszę pomóżcie.. co ja mam zrobić w tej sytuacji? zrobić od niedzieli siedmiodniową przerwę a po tych 7dniach zacząć brać tabletki od poniedziałku? zostanie wtedy zachowana antykoncepcja? To dla mnie ważne, pomóżcie ,bo jestem zrozpaczona:(

czyli powinnaś brać do poniedziałku, ale ostatnią tabletke weźmiesz jutro? przecież to tylko 2 dni obsówy, nic sie nie stanie, teraz możesz normalnie zrobic 7 dniową przerwę i potem zacząć znów normalnie brać tabletki, luzik, do zabezpieczenia wystarczy 18 tabletek, 21 jest po to, żeby wraz z 7 dniami przerwy imitowały 28dniowy książkowy cykl kobiety

Dzięki za trafną odpowiedź, właśnie o to mi chodziło:) A antykoncepcja zostanie zachowana w tym wypadku po i przed tą 7dniową przerwą?