Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomarancza75

toksoplazmoza w ciąży

Polecane posty

Gość pomarancza75

Witam, wiem, że są już wątki na ten temat, ale fora niestety już prawie nikt nie odwiedza. Może któraś z Was właśnie boryka się z tym problemem, bądź przez to przeszła? Będę wdzięczna za kontakt z kobietami, które wiedzą jaki to strach. Może coś podpowiecie. Jestem w 10 tygodniu ciąży i pare dni temu test wykazał, że IgG oraz IgM jest dodatnie, test powtórzony i wyniki niestety jak poprzedni.

Gość dlaczego nie zrobilas
badan przed ciaza?:o teraz albo poronisz albo dzieciak bedzie z wadami

rozumiem że łykasz już Rovamycyne? Miałam tokso w ciąży od 9 tydonia do końca brałam Rovamycyne,Kubuś urodził się jest zdrowy,jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Gość jtaetrwa
nie słuchaj tu większości bo się załamiesz; ja znam co najmniej 3 osoby, które przechodziły tokso w ciąży i mają zdrowe dzieci;

Gość pomarancza75
Oczywiście, że robiłam test, co 3 miesiące się go wykonuje. O zajściu w ciążę dowiedziałam się będą w 5 tygodniu, na miesiąc przez kolejnymi testami, łatwo się mądrzyć nie mają za grosz wiedzy o testach, zapłodnieniu i myśląc, że jeden test kogoś uchroni, a w ciążę zachodzi się o np. mam ochotę dzisiaj, bo mam test w ręce więc już zachodzę, gratuluję inteligencji oraz "kultury osobistej", frustratom z góry dziękuję, bo to po prostu żenująco niski poziom.

Gość pomarancza75
jtaetrwa - oczywiście, że się nie załamię, jestem już za dużą dziewczynką, ale frustratom, ludziom o niskiej kulturze osobistej trzeba to po prostu powiedzieć, bo oni o tym nie wiedzą :), bo niby skąd, dzięki swojej mądrości? tak biorę antybiotyk oczywiście, ale to będzie skuteczne tylko i wyłącznie, jeżeli nie doszło jeszcze do zakażenia, a czy do zakażenia doszło czy też nie, może potwierdzić i to niejednoznacznie dopiero amniopunkcja, którą wykonuje się dopiero po awidności, mi chodzi o doświadczenia, oczywiście, że najmniejsze prawdopodobieństwo 10 % jest w 1 trymestrze, jak prowadzili Was lekarze, dzieci urodziły się zdrowe, nie było komplikacji później?

Gość pomarancza75
Martka77 to forum które podałaś jest opustoszałe, a wiedza tam zawarta jest mi znana, więc nic nie wnosi.

Witam Pierwszy raz na tym forum Własnie dowiedziałam sie o ciąży i na pierwszych badaniach zaraz wyszło,że mam toksoplazmoze. To dopiero 6 tydzień (miesiączka 31 maj). Moje wyniki: pierwsze badanie IGG-64,00(powyżej 6 dodatnie) iGM -0,54(0,50-0,599 wynik wątpliwy) Po tygodniu powtórka i IGM- 0,60 (powyżej 0,6 dodatni) Lekarka mówi,że to początek zakażenia i od dziś biore 2x3mln j.m. rovamycyny przez 20 dni ,potem 20 dni przerwy i pononwe badanie. A 27 sierpnia ide na badania prenatalne Powiedzcie mi proszę, czy moja gin-ka dobrze to zinterpretoiwała? Bo już wariuje, co czytam na necie to jest gorzej.Nie mam nawet z kim o tym pogadać.Czy ja wogóle mam szanse na zdrowe dzieco... Przy pierwszej ciąży 7 lat temu mialam wyniki ujemne, koty w domu są od zawsze. A teraz nie myslałam o badaniach bo nie myślałam o drugim dziecku...życie bywa przerotne Pozdrawiam bannydt

Gość gość
toxpolazmoza to nie jest choroba, ktorą można zarazić się od kota- chyba że grzebałaś mu w kuwecie, a potem poszłaś robic jedzenie, trzeba uważać na surowe mięso i dokładnie myc owoce i warzywa, musisz brać antybityk zalecony przez lekarza, a po porodzie dzicko powinno byc szczegółowo przebadane pod kątem powikłań po toxo własnie ( między innymi usg główki i echo serca )

Gość gość
ja mialam toksoplazmoze w ciazy.istotne jest czy zlapalas ta chorobe bedac w ciazy czy zanim w nia zaszlas.jesli przed to nie masz sie zupelnie czym martwic.jesli bedac w ciazy zarazilas sie ta choroba to dostaniesz antybiotyki i wszystko bedzie dobrze.grunt ,ze zostala choroba wykryta szybko :)