Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemiejąca pomóc mama

Wysoka gorączka u dziecka- dawkowanie pyralginy-pomocy!

Polecane posty

Dziewczyny jaka dawka dla dwuletniej dziewczynki z wagą ok 13 kg przy temperaturze 39,7 ? Nie zapytałam lekarki niestety,a nic innego nie zbija małej gorączki :(

1/2 czopka nie będzie za dużo ?

jak pokroisz to i tak nie równo wiec dasz mniejszą cześc po za tym ma wysoką gorączke

nie powinno sie małym dzieciom dawać pyralginy! Jest niebezpieczna bo może wywołać powikłania naurologiczne. Lepiej paracetamol...

tak ale paracetamol nie zawsze zadziała na taką gorączke i wiem że lekarze piszą pyralginę skoro autorka ma to lekarz wypisał Rp

podałam 1/3

Pyralgina jest bardzo niebezpieczna dla dzieci. Wrzuc sobie w google. A Ibuprom tez probowalas?

próbowała autorka ( pisała na innym temacie ) i nie pomagało wiec to jedyne wyjscie

Pyralgina jest najmniej zalecana u dzieci poniżej 6 roku zycia, gdyz występuje po niej najwięcej reakcji uczuleniowych. Najlepiej stosować naprzepiennie Ibufen a po 2h paracetamol, masz go wtedy i przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, ale do nastepnej dawki paracetamolu musi upłynąć 5 h a Ibufenu 7h, czopek pyralginy możesz podac maksymalnie tylko1/3 bo cała dawka 750 jest do wagi 40 kg!, pyralgina może zadziałać ale może skończyć się na ostrych dusznościach, mega biegunce i wymioach jako reakcji uczuleniowej, Jeśli podasz paracetamol potem Ibufen, stosuj tez okłady chłodzące, delikatnie nawilzonym ręcznikiem przecieraj nóżki

Gość gość
gdy moje dziecko miało wysoką temperaturę(angina), pani doktor w szpitalu na SOrze kazała podać pyralgin w tabl. Dziecko miało wtedy 6 lat, teraz ma 9 i nadal tylko pyralgina zbija mu wysoką gorączkę

Gość gość
Spróbuj metod naturalnych tj okład na czoło, chłodna kąpiel ( czyli temp wody o 2-3 st niższa od temp ciała )

Gość gość
pytac sie na kafeterii jak ratowac zycie dziecka... dzwon po pogotowie

Gość gość
Mój syn w tamta sobotę mi al taka,podalam czopek paracetamol i zrobilam chlodna kąpiel po kąpieli przykrylam kocem,nie można ogrzewać dziecka zbyt.przeszli na 2 godz a potem gdy gorączka wróci la pojechalam na pogotowie,to byka angina.

Gość wifigdańsk
przeciez temat jest z 11 roku.

nie daje sie pyralginy takiemu dziecku nurofen na zmiane z czopkiem jak goraczka sie utrzymuje dajesz najpierw nurofen po 4 godzinach czopek,paracetamol moze dajesz za małe dawki i nie dział

mój wazy 16 kg i daje mu 250 mg paracetamolu jej mozesz dac o połowe mniej zobacz ile jeden czopek zawiera ale mniej niz 125 jej dasz to nie bedzie działał

Gość gość
no oczywiscie ze tak! no na spoko 333 www.youtube.com/watch?v=s9hkMOSlMtU