Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiulaaaaaaa

slub z obcokrajowcem

Polecane posty

Gość kasiulaaaaaaa

Wlasnie zaczynam przygotowania do Slubu z moim Portugalczykiem, mam pytanie: wiem, ze jesli swiadek jest obcokrajowcem to potrzeba tlumacza, ale nie bardzo to sobie wyobrazam...bedzie tlumaczyl wszystko co sie dzieje w Kosciele?

Gość Jasiek______
Znalazłem na http://www.we-dwoje.pl/wybor;swiadka,artykul,174.html Świadek powinien mieć skończone 18 lat, by przedstawić w dniu ślubu potrzebny dowód osobisty i mówić po polsku, (jeżeli nie- konieczna jest obecność tłumacza przysięgłego). Prawo kanoniczne nie określa, by drużba był katolikiem, w praktyce jednak jest to wymagane. Świadkami mogą być również osoby tej samej płci. Myślę, że rolą tłumacza jest przetłumaczenie (potwierdzone pieczątką) aktu zawarcia małżeństwa, który to świadkowie podpisują. Być może również tłumacz symultanicznie tłumaczy świadkowi słowa przysięgi, żeby ten zrozumiał, w jakiej sprawie świadczy. Reszty pewnie nie tłumaczy, bo jak to technicznie przeprowadzić.

Gość Martituska81
MOj anglik uczy sie przysiegi po polsku !! mimo ze nie jest katolikiem , to ksiadz wyraza zgode ;) na telebimie w kosciele bedzie msza po angielsku dla gosci z uk aby wiedzieli o co chodzi

Gość ja tez ;)
hej kasiula, a gdzie ten slub bierzecie, w Polsce czy w Portugalii? Ja biore w Portugalii ale dopiero w przyszlym roku, jestem jeszcze zupelnie niezorientowana jesli chodzi o papiery..

Gość agamaram
Czesc, ja biore slub w Portugalii z Portugalczykiem za dwa tygodnie. Przygotowanie papierow zabralo dosc duzo czasu ze wzgledu na okropna biurokracje portugalska. Do slubu cywilnego potrzebujesz pelny akt urodzenia, zgode na zawarcie zwiazku za granica i czasami wymagaja poswiadczenia obywatelstwa polskiego. Wszystko musi byc przetlumaczone na portugalski i musi miec apostille. Do slubu koscielnego potrzebujesz zaswiadczenia ze swojego kosciola. Powodzenia i zycze szczescia.

Gość dooominnnika
A ja przez to że wrzuciłaś link do artykułu z ciekawości zarejestrowałam się na tym serwisie i poznałam faceta I co warto dodać, wreszcie dziewczyny jestem szczęśliwa ;)

Gość carrlyy
Dominika jestem bardzo ciekawa jak się Wam układa w związku i czy udało się Wam wreszcie spotkac, czy jest to ciągle znajomośc internetowa.

Gość blanszetka1
Ja powiem Wam ze z czystej ciekawości i chęci tez poznania kogoś zarejestrowałam się a takim portalu. No i kurcze poznałam kogoś. Sama się nie wiem co o tym myśleć, ale zaczyna mi się to podobać.