Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paweł 55555555

Wieprzowinka

Polecane posty

Gość paweł 55555555

Sporo się ostatnio czyta i widzi nowej kampanii promującej wieprzowinę ale i inne mięsa. Może więc warto trochę ogólnie o niej się czegoś dowiedzieć? Ogólne informacje, mity i porady mile widziane w tym wątku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadzia rrr
Wieprzowina, przez Żydów i muzułmanów uważana za mięso nieczyste, w Polsce od dawna cieszy się dużą popularnością i bardzo często ją jadamy. Jednak wiele osób ma problemy z przyrządzeniem wieprzowiny w taki sposób, aby była miękka i smaczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadzia rrr
Wieprzowina, przez Żydów i muzułmanów uważana za mięso nieczyste, w Polsce od dawna cieszy się dużą popularnością i bardzo często ją jadamy. Jednak wiele osób ma problemy z przyrządzeniem wieprzowiny w taki sposób, aby była miękka i smaczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Jak więc wybrać dobre mięso?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no ja mięsa wszelakie
przyrządzam wyłacznie w parowarze :) zawsze sa miękkie .Albo dusze tez pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Wybór mięsa - zawsze wybieraj świeże mięso, najsmaczniejsze jest z młodych świń, 6-9 miesięcznych. Najlepiej kupuj w sprawdzonych miejscach, zaopatrzonych w chłodnie, specjalne lampy przeciw owadom, a sprzedawcy noszą odzież ochronną Jeśli zaopatrujesz się na bazarze lub targu, upewnij się, czy na mięsie jest okrągła pieczęć weterynarza, świadczy to o tym, że zostało ono przebadane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
ja nie mam niestety parowara ale daje rade w piekarniku. Mniam wieprzowinka ze sliwka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345
Możesz też sobie ułatwić wybór i skorzystać z mięsa ze znakiem jakości PQS! ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadzia rrr
Czym przyprawiać wieprzowinę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Wieprzowinę możesz doprawić tradycyjnie - solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345
Zgoda sól i pieprz to podstawa - ale warto sięgnąć również po inne dodatki! Wszelkie wariacje dopuszczalne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Wieprzowina doskonale komponuje się majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem i cząbrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Wieprzowinę przed smażeniem czy pieczeniem warto też natrzeć czosnkiem, najlepiej świeżymi ząbkami przeciśniętymi przez praskę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Do mięsa wieprzowego doskonały jest: * cząber, * czosnek, * majeranek, * kminek, * rozmaryn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Należy też pamiętać, że sól sprawia, że wieprzowina szybko twardnieje i pozostaje taka nawet po długiej obróbce termicznej. Dlatego sól dodawaj na samym końcu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Ale same przyprawy to nie wszystko jest jeszcze magiczne słowo marynaty!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadzia rrr
Dzięki marynatom mięso będzie bardziej aromatyczne, delikatniejsze i smaczniejsze. Jakich marynat używacie do wieprzowiny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Wg mnie wystarczy wybrane przez siebie przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek lub olejem albo winem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345
A ja słyszałam że można wieprzowinę zalać świeżym, słodkim mlekiem, mięso wyjmuje się dopiero, gdy mleko lekko skwaśnieje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
No i oczywiście bardzo dobrym pomysłem jest także natarcie mięsa wspomnianym wcześniej czosnkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej ty
Dobra to w takim razie jak przyrządzać wieprzowinę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Dusić!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345
Ok., dusić ale jeszcze zależy co!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadzia rrr
No cóż -do gotowania i duszenia najbardziej nadaje się karkówka, łopatka, polędwica, biodrówka, schab średni i środkowy oraz żeberka. W zależności od tego, jaką potrawę planujesz przygotować trzeba mięso jeszcze odpowiednio pokroić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
I tu dochodzimy do wielkości „kawałków - duży kawałek mięsa - nie powinien ważyć więcej niż około 3kg, bo inaczej ciężko w warunkach domowych go właściwie przyrządzić!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Ważne też żeby krojąc w plastry - kroić mięso w poprzek włókien a nie wzdłuż!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345
No a do gulaszu czy ragout - pokroić w kostkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
To ja jeszcze dodam że jeśli chcemy przyrządzić mięso mielone to najlepiej zmielić je samodzielnie lub poprosić w sklepie o zmielenie wskazanego kawałka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Wracając jednak do gotowania - duszenie najlepiej jest poprzedzić podsmażeniem mięsa z każdej strony na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu pory na powierzchni mięsa ulegną zamknięciu, a duszone kawałki wieprzowiny będą miękkie i soczyste. Następnie odlewa się nadmiar tłuszczu, a wieprzowinę wraz z powstałym sosem przekłada do garnka o grubym dnie. I dusić!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadzia rrr
Tak na sucho?! Trzeba jeszcze dodać gorący bulion mięsny lub warzywny oraz ewentualnie odrobinę octu winnego i dopiero wtedy dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Płyn powinien sięgać do około 1/3 wysokości garnka. Bulion można zastąpić jogurtem. Podczas samego duszenia można dodać odrobinę spirytusu, co dodatkowo zmiękczy mięso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×