Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prolaktyyynkkkkaa

prolaktyna po obciążeniu

Polecane posty

Gość prolaktyyynkkkkaa

na czczo wyszła idealnie --7 , po obciązeniu 260. Mam się czym martwić czy liczy się wzorowy wynik na czczo ?

Gość kilcia
Dlaczego robiłaś badanie prolaktyny?Podaj normy do niej.

Gość masz się czym martwić
Bo masz prolaktynemię czynnościową. Ja też ją miałam. Wynik po obciążeniu powinien wzrosnąć około 5 krotnie w stosunku do podstawowego wyniku, u Ciebie jest to 37 razy. Powinnas iśc do ginekologa i podjąć leczenie - zwykle taki wynik wywołuje stres, ale nie tylko. Ja tak miałam po antykoncepcji hormonalnej, pomógł dostinex

Gość sdsdsdsdsdsdzsd
ja zrobilam sobie badanie prolaktyny to co wyjdzie nie bedzie dobre ? Jeszcze ajkis wynik trzeba robic??

Gość kilcia
Do masz się czym martwić A co myślisz na ten test?W 0'-75,w 60'po MPC-121,a po 120'-88?Niedoczynności tarczycy nie mam,chorób nerek i wątroby też nie.

kilcia nie pomogę za wiele bo nie wiem jakie masz normy lub jednostki w pierwszym wyniku. Jeśli są w normie to drugi wynik jest z tego co wiem zły, bo nie wzrósł 3-5 razy tylko nie całe 2 razy. Trzeciego ocenić nie umiem bo nie miałam robionego. Z kolei jeśli pierwszy wynik nie jest ok tylko poza normą, to nie wiem jak wtedy oceniać ten drugi, czy zachowuje się że tez ma wzrosnąć 3-5 razy czy też nie. Tak czy inaczej potrzebujesz kontaktu z ginekologiem.

Gość kilcia
Norma do prolaktyny:do 25 ng/ml.Dzięki,możemy porozmawiać na gg:25434464?

Jak coś to tutaj możemy pogadać, na gg nie bardzo. W takim razie masz hiperprolaktynemię i powinnaś iśc się leczyć do ginekologa.

Gość kilcia
Jestem pod kontrolą endokrynologa,jednak ona tylko obserwuje prolaktynę,która ciągle rośnie.Test z MPC miałam robiony w 2008r. i wtedy prolaktyna wyjściowa wynosiła 75 ng/ml(norma do 25 ng/ml),teraz prolaktyna wyjściowa to:108 ng/ml(norma do 23,3 ng/ml). Endokrynolog podejrzewa,że jest to pseudoprolaktynoma( nie mam żadnych objawów i stąd to przypuszczenie).Jeśli dobrze ją zrozumiałam to wzrost też powinien być ponad 3 krotny w każdym bądź razie jeśli jest niewielki lub nie ma go wcale (po podaniu metokloprmaidu) to może wskazywać na gruczolaka przysadki.W tej chwili właśnie ją zmieniam tzn lekarza,przez 2 lata od jej wykrycia nie szukała nawet możliwych przyczyn hiperprolaktynemii (chodzi mi chociażby o wykluczenie tego gruczolaka którego ona podejrzewa poprzez wykonanie rezonansu).I naprawdę przestraszyła mnie,bo mówi że jeśli to byłaby pseudoprolaktynoma to nie jest rozpoznawana bo nie diagnozuje się jej ze względu na brak objawów.I koło się zamyka.

Gość sdsdsdsdsdsdzsd
to czmeu ajk mi kres kurde pobierali to ic takiego nie mowili nei dosc ze to prywantnie trzeba bo podobno nfz nei zwraca to uwazacie ze ten wynik, bedzie niemiarodajny???

O tym mikrogruczolaku też słyszałam i właśnie przy małych skokach po obciążeniu sie go podejrzewa, tyle że nie wiedziałam jak się wyniki interpretuje kiedy pierwszy wynik już jest zły. Rezonans na pewno zrobić powinnaś - więc warto poszukać innego lekarza, lub nawet zrobić prywatnie badanie aby się uspokoić. Leczenie wysokiej prolaktyny nie jest łatwe. Ja bralam chyba przez dwa miesiące bromergon i przez większość czasu czułam się w porządku, ale pod koniec już zaczęłam mieć objawy uboczne i to uciążliwe, na dodatek nie bardzo pomógł na moje miesiączki i lekarka przestawiła mnie na dostinex - on pomógł w ciągu miesiąca, ale czułam sie po nim tez kiepsko.

Gość kilcia
Ja miałam test robiony w szpitalu na endokrynologii bo pierwszy wynik ponad normę,inaczej też by go nie wykonano (gdyby był w normie).Niektórzy lekarze uważają,że skoro pierwszy wynik jest w normie to nie diagnozuje się dalej.I pewnie jest tak samo w Twoim przypadku.Podejrzewam że jeśli wyjdzie podwyższony zrobią test z MCP.

Do sdsdsdsdsdsdzsd: są dwa testy na prolaktynę, zwykły i czynnościowy. Według tego co ja wiem, powinno się robić raczej ten czynnościowy bo on daje większe możliwości diagnostyczne - wskazuje na hiperprolaktynemie czynnościową gdy ta rośnie zbyt dużo, lub na mikrogruczolaka gdy skok jest zbyt mały.

Kilcia: ale to jest złe podejście. Ja np pierwszy wynik mam super, ale miałam problem z tym drugim - skok ponad 25-krotny, miałam nieregularne miesiączki i brak owulacji najprawdopodoniej według badań USG. Piszę najprawdopodobniej bo monitorowania cyklu dokładnego nie miałam.

O teście dynamicznym nic nie wiem. Głupio że nikt Ci tego zlecic nie chce:/ Nie wiem ile coś takiego kosztuje ale ja bym chyba posżła prywatnie dla świetego spokoju. Wspołczuje jeśli rzeczywiście jest koniecznośc usuwania guza/

Gość kilcia
Ja nie miałam i nie mam (chyba,bo według mojej obecnej endokrynolog nie mam żadnych objawów) a prolaktynę mi sprawdzano bo robiono wszystkie inne hormony.I na szczęście ją zrobiono i ten test też.

Gość kilcia
Jak pytałam to u mnie rezonans przysadki z kontrastem kosztuje 700 zł.No ale mam nadzieję,że ten obecny lekarz nie zbagatelizuje sprawy. Już miałam nadzieję,że test został źle wykonany,ale byłam w dobrym szpitalu więc raczej tu nie ma wątpliwości.

Oj no to spora kwota. Pozostaje mi zyczyc abys trafiła na dobrego lekarza który sprawy nie zbagatelizuje

Gość sdsdsdsdsdsdzsd
dziewczyny ja zbadalam prolaktyne, mam niedoczynnosc tarczycy , miesiaczki ceesto a moj endorynolog tka anprawde to olewa i ide do gina z tym a wy do endo chodzicie?

Ja chodze do ginekologa. Ale mam problem tylko z prolaktyną

Gość sdsdsdsdsdsdzsd
ide wlasnei jutro, badanie zrobilam, bo mimo leczenia neidoczynnosci nei moge schudnac, a lekarz ci zapisal jakies tabletki na to, to sie da obnizyc?

Da sie obniżyć. Są leki od tego - bromergon i dostinex. Ten pierwszy niestety ma sporo skutków ubocznych, drugi z ato jest drogi. Mnie pomóg ten drugi własnie

Gość sdsdsdsdsdsdzsd
a orientujsz sie czy to mzona z hormonam ina tarczyce laczyc i cyz sie schudnie? Jka dlugo przyjmowalas te leki? Jakie dzialania uboczne? Nie ma naturlanych metod?

Gość kilcia
Sporo się zmieniło od mojego ostatniego wpisu tutaj, a mianowicie endokrynolog sugeruje,że przyczyną hiperprolaktynemii u mnie jest gruczolak przysadki. Miałam zrobione badanie pola widzenia,z którego wyszło niedowidzenie połowicze dwuskrzydłowe oraz mroczki w polu widzenia. Od neurologa dostałam skierowanie na rezonans głowy z oceną przysadki (ze względu na bóle głowy).Jeśli mam guz hormonalnie nieczynny(przy tak wysokiej prolaktynie -ok.90 ng/ml,powinnam mieć jakieś objawy) to leki tutaj nie pomogą. Mam dostać bromergon po rezonansie,ale będę go brała pół roku,potem znów mam mieć zrobiony rezonans i w zależności od jego wyniku, będzie dalsze leczenie.Także z dwojga złego,lepiej mieć hiperprolaktynemię czynnościową. Pozdrawiam.

Gość gość
Pomoże ktoś zinterpretować wyniki? PRL na czczo 56,16 ng/ml PRL po obciążeniu mtc 312,45 ng/ml Hormony tarczycowe w normie (ft3, ft4, tsh). Proszę o interpretację, bo lekarza ginekologa mam dopiero za tydzień, a będę się zamartwiać co to może być. Dodam, że od 8 miesęcy staramy się z mężem o dziecko.

Gość every_woman
Według mnie trochę podwyższona, ale nie martw się, moja siostra tak miała, dostała leki i po dwóch m-cach była w ciąży:) Najważniejsze to wiedzieć co dolega, żeby móc leczyć!

ja na czczo miałam 13,26 a po mtc miałam 256.3 mam się czego bać ?? naczytałam sie na ten temat ze szok ale mam mętlik w glowie, nie wiem co myslec .. pomozecie??

ja na czczo miałam 13,26 a po mtc miałam 256.3 mam się czego bać ?? naczytałam sie na ten temat ze szok ale mam mętlik w glowie, nie wiem co myslec .. pomozecie??

Gość gość
moja prolaktyna na 342 po obciazeniu 3284 czy to zle?