Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daisy_daisy

renta dla półsieroty

Polecane posty

Gość daisy_daisy

Witam wszystkich. Może jest tu ktoś kto zna się na zasadach przyznawania rent. Otóż w wieku 5 lat straciłam ojca,( teraz mam 23 lata i wciąż uczę się dziennie) i nie dostałam od państwa ani złotówki od tego czasu. Moja mama dostaje chyba raz w roku dodatek dla samotnego rodzica, ale z tego co wiem moi znajomi i którzy jako dzieci stracili jednego z rodziców otrzymują comiesięczną rentę i będą ją otrzymywać do 26 roku życia jeśli będą się uczyć. Kiedyś rozmawiałam na ten temat z mamą i powiedziała mi , że ojciec nie miał przepracowanych odpowiedniej ilości lat ale nie wiem czy po porstu nikt się u mnie nie starał o taką pomoc. Czy mogę jeszcze coś w tym temacie zrobić? Jest mi w stanie ktoś odpowiedzieć czy jakaś rekompensata mi się należy? Za wszelkie info wielkie dzięki.

Gość nie szkodzi
że nie miał przepracowanych tyle lat ile wymaga renta dostaniesz rente specjalną i nadpłaca ci ja za te wszystkie lata

Gość daisy_daisy
serio? Zależy mi na tym bo jestem w delikatnym kryzysie finansowym, a jeśli wg prawa coś mi się należy to chętnie bym się o to upomniała. Gdzie powinnam się z tym udać?

Gość daisy_daisy
heh no racja w sumie tak mi do głowy przyszło więc zapytałam na forum :) zamierzam coś z tym zrobić ale wcześniej chciałam zasiągnąć informacji czy w ogóle mam na jakieś pieniądze szanse, czy tylko zmarnuje czas w kolejkach urzędowych

Gość nie szkodzi
ja musiałam pozbierać wszystkie świstki gdzie i jak długo pracował potem z tym do zusu sie udać złożyć i czekać na decyzję

Gość nie szkodzi
oni tam obliczą ile ci się należy i ci wypłacą

Gość daisy_daisy
do nie szkodzi: Jesteś pewien/pewna, że mimo zbyt małej ilości przepracowanych lat coś mi przysługuje? Bo wg tego co wyczytałam to nie bardzo: "Prawo do renty dla półsierot mają te osoby, które posiadają jeszcze jednego z rodziców odpowiedzialnego za utrzymanie, a zmarły rodzic spełnił ogólny czas oczekiwania na emeryturę. Renta dla półsierot opiewa na kwotę dziesięciu procent renty oraz dolicza się dodatek, który dotyczy okresów, na które przypada prawo do emerytury zmarłego."

Gość nie szkodzi
wiem bo tak samo sie starałam i nie było tyle lat przepracowanych należy ci się mniejsza ale należy się

Gość daisy_daisy
rozmawiałam właśnie z mama i powiedziała, ze od początku w mojej sytuacji było wiadomo, że lat przepracowanych nie było , i wniosek składany był o rentę specjalną a i tak nic nie dostałam...nie wiedzieć czemu... W dodatku nie mam w domu już dokumentów mówiących o zatrudnieniu mojego ojca( to było 18 lat temu). Teoretycznie w zusie takie informacje powinni mieć ale czy udostępnią? Jakieś rady, co powinnam zrobić?

Gość combined invoice
mojemu bratu tez niby by przyslugiwala renta ale ojciec w chwili smierci mial KILKA zaleglych zusow wiec renty nie ma i nie bedzie ojciec cale zycie zus placil i HOOYE za kilka zaleglych NIC NIE DADZA skandal i tyle po.pier.dolony kraj!!!

Gość nie szkodzi
słuchaj to nie do zusu idziesz i pytasz gdzie twój tato pracował dowiedz się od mamy gdzie pracował nie wim jakimis sposobami podowiaduj się i musisz sama połazić po tych zakładach pracy oni ci musza dac świstki że ojciec od wtedy do wtedy był tam zatrudniony i jak już nazbierasz jak największą ilość wtedy idziesz do zusu i składasz papiery nie popuszczaj oni tam w zusie lubią kłody pod nogi rzucać oni nie lubią dawać pieniędzy oj nie ale jak ty masz im coś zapłacić to ścigać będą nie popuszczą! ja długo zbierałam papiery aż nazbierałam pytałam wszystkich gdzie mógł jeszcze pracować i się dowiadywałam nawet praktyki szkole się liczyły

Gość daisy_daisy
dzięki za rady:0 mam nadzieję jednak ,ze gdzieś w domu znajdę te papiery ze starych wniosków... Przez 18 lat nie dostałam ani złotówki a przez cały ten czas uczę się w szkołach/ na uczelniach państwowych... Mam nadzieje, że się uda coś wskórać... a jesteś pewna, że renty takie wypłacane są również wstecz?

Gość nie szkodzi
tak sa wypłacane ale nie wiem teraz czy ci za całe 18 lat wypłacą mi wypłacili i nie popuszczaj w żadnym wypadku

Gość Elżbieta G.
Witam mąż umarł w 2009r córka jest niepełnosprawna a ja w 2011 otrzymałam znaczny stopień niepełnosprawności. Dwa razy renty po ojcu odmówił ZUS W-ski RPD odpowiedzial ze jesli nawet nie mial wypracowanych lat pracy to nalezy sie renta wyjatkowa. Sprawa trafila do glownego ZUS w Warszawie na ul.SZamocka tam tez 2 razy PREZES odmowil odpisal ze nie SPELNIAMY kryteriow .DALEJ poszlo do sadu administracyjnego, ktory znowu sprawę przekierował do w/w ZUS, ponieważ 2 razy odmowa była podpisana przez tą samą osobę- i znowu to samo. ZUS Szamocka odmowa- z powrotem do sądu. Czekam już 2 lata. Żyjemy z dzieckiem otrzymując 666zł. na nas obydwie z OPS-u. Nie mam rodziny, ani rodzeństwa. Jedynie to otrzymuję dodatek mieszkaniowy, bo już dawno byłybyśmy bezdomne. Nie wiem co dolej robić z tą sytuacją nie mam nawet na wykup dla dziecka leków. W chwili obecnej jestem po artroskopii kolana, czekam na rekonstrukcję ACL. Jestem unieruchomiona i bezradna.

Gość 321321321321
Elzbieta- a ty masz rente? Bo nawet jesli twoja córka nie jest niepełnoprawna znacznie, to powinnas miec jeszcze zasilek rodzinny, z dodatkiem do rehabilitacji dziecka niepełnosrpawnego, oraz zasiłek dla osób samotnie wychowujących dzieci- w przypadku niepełnosprawnosci jest to 250 zł

Gość 321321321321
no i jeśli masz znaczny stopień niepełnosprawnosci to na pewno mozesz miec zasiłek pielęgnacyjny, a na dzieci jeszcze łatwiej go uzyskac

Gość GabryśAAA
Osoby które, chcą uzyskać rentę lub zniżki na przejazdy mogą zapisać się do Szkoły Policealnej, dzięki której otrzymają status słuchacza oraz stosowne zaświadczenie, że uczą się i przysługują im zniżki. W Gdyni polecam placówkę NOVA Centrum Edukacyjne. Bardzo fajna szkoła.

Gość brokensaaajd89
czy ktos mi powie tak z ciekawosci.... ile renty otrzymuje 24 latka ktora wciaz sie uczy???? robi sobie co roku jakies badziewne policealne ,szkoly zeby tylko utrzymac tą rencine po tacie... jej ojciec pracował z 20 lat legalnie na budowach... ile ma kasy za niego???

Gość gosc

Taka renta to jakiś procent jego wynagrodzenia. Mój ojciec dostał rente po śmierci mamy w wysokości 80% jej wynagrodzenia, a zarabiała dobrze to zyje sobie teraz dostatnio.... 

Mnie bardziej w tym temacie zastanawia dlaczego 23 latka nie mysli o pójściu do pracy tylko o rencie? Powiecie szkołe ma. Ale wielu studentów godzi szkołę nawet dzienną z pracą. Zwłaszcza, że chyba nie zaczeła jej w tym wieku a na ostatnich latach zajęć tyle co kot napłakał. 

Gość Narkoman

nie masz na kosmetyki czy na co ?

Gość Narkoman

nie napisalas na co ci nie starcza 

Gość Narkoman

Nie masz renty bo twój ojciec nie pracuje renty nie dostaniesz musisz isc do pracy tobie pracować sie nie chce