Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość udupcona na amen

Jest tu jakis prawnik? Mam problem!

Polecane posty

Gość udupcona na amen

Mam problem. Moj ojciec alkocholik (zmarl teraz) zgubil pare lat temu dowod osobisty. Zglosil to 28 czerwca na policji a 30 czerwca ktos na jego dowod podpisal uwowe z Oriflame,nabral kosmetykow i mojego ojca potem sadem straszyli ci z Oriflame'u jak nie zaplaci. Litosci,moj ojciec to istny menel. Kto podpisalby z nim uwowe? On byl w tej siedzibie w ktorej rzekomo ktos z nim to podpisywal i zrobil zadyme ze ma przyjsc ta co to z nim niby podpisywala. Nic tam z tego nie wyniklo. Poszedl poradzic sie na policje. Do Oriflame dostarczyl zaswiadczenie ze 2 dni wczesniej przed rzekomym podpisaniem umowy zglaszal zaginiecie dowodu. Policja powiedziala ze nie powinien juz miec problemow. Tymczasem pewnego dnia ojciec dostal pismo z sadu,ze odbyla sie rozprawa i ma zaplacic. Ojciec sie wkurzyl i olal ich. Kwoty przychodzily coraz wieksze. 2 mies temu ojciec umarl a oni dalej wysylaja mimo ze siostra poslala im akt zgonu. I ze moja matka ma zaplacic! Jakim prawem jak z nim nie zyla i byli w separacji! Niech ktos pomoze. Moga od nas zadac splaty tego?

Gość studentka IV r
pismo na 100 % było z sądu ?

Gość udupcona na amen
Tak.Byla pieczatka sadu.

Gość susanaSu
Dla Waszej rodziny wystarczającym dowodem jest zaświadczenie z policji o zagubieniu dowodu.Pozatym powinniście po otrzymaniu zawiadomienia z sądu ,odwołać sie i dostarczyć sądowi owe zaświadczenie.Wygrana jest po Waszej stronie ,ale trzeba coś z tym robić , a nie czekać na kolejne wezwania. Pozdrawiam.

Gość Jeżeli jest wyrok sądu,że twój
ojciec ma płacić to oczywiście,że jest to dług obciążający spadek po nim.

Gość Jeżeli jest wyrok sądu,że twój
Jeżeli wyrok jest prawomocny,to należność nim zasądzona należy do długów spadkowych.

Gość wajolaskadwiesz
Generalnie sprawa jest taka. Jesli Twój ojciec dostał pismo z sądu dot wyroku powinien sie odwolac. Jesli tego nie zrobil sprawa jest pozamiatana. Ja miałam podobny przypadek ze swoim % ojcem.

Gość molinda c.
Do pół roku musicie odrzucić spadek po ojcu przed sądem. Inaczej płacicie bo długi są dziedziczne :(

Gość dokladnietak
dokladnie tak jak pisze wyzej. Odrzucic spadek, albo przyjac albo przyjac z dobrodziejstwem inwentarza tzn, ze odpowiadasz taka kwotą za długi jaka jest wartosc majatku twojego ojca, ktory przyjelas.Ale podejrzewam, ze jest to kwota niewielka, i ze wartosc majatku ja przewyzsza. Mozna tez zaplacic, a odsetki sobie moga naliczac i tak w dniu smierci odsetki przestaja byc naliczane, bo typ nie zyje.

Gość dokladnietak
no to luz macie. myslalam, ze jakies mieszkanie czy cos. w takim razie zmien nickname bo wcale nie jestes udupcona, a pismami mozesz wycierac sobie pupę!

Gość dokladnietak
no jak nie ma spadku to sprawy spadkowej nie bedzie przeciez.

Gość dokladnietak
wiem o czym piszesz, miałam to samo w domu... i mnostwo problemów przez dlugi itd... tylko ze ja spadek przyjac musialam... ale długi nadal wisza a ja sobie czekam...

Spadek jest, tyle że stanowi go ten dług (oraz ewentualnie inne). Najlepszym wyjściem jest, tak jak pisali wyżej, jego odrzucenie. Przez każdego ze spadkobierców, czyli żonę i wszystkie dzieci. Napiszcie wspólne pismo do sądu właściwego ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania ojca, że odrzucacie spadek po nim. Macie na to 6 miesięcy od śmierci ojca. Koszt to bodajże 50 zł od osoby. Możecie wnieść o zwolnienie od kosztów sądowych w całości, załączając specjalny formularz z opisem swojego stanu majątkowego (każdy z osobna), to może nie będzie trzeba nic płacić.

Gość Oczywiście,że sprawa spadkowa
będzie,bo spadek to nie tylko aktywa i pasywa,musi matka ten spadek jak najszybciej odrzucić

Gość dokladnietak
tak tak. bedzie sprawa. W ciągu pół roku od śmierci męża musi zrzec się spadku. Dzieci też również muszą odmówić przyjęcia spadku. Ale czas jest ograniczony.. jak pisaliscie

art.1015 kodeksu cywilnego,na mocy tego przepisu jeżeli nie odrzuci spadku w ciągu sześciu miesięcy od chwili dowiedzenia się o ojca,będzie uważana za osobę,która przyjęła go wprost,czyli będzie za długi spadkowe odpowiadać całym swoim majątkiem

zrzeknij sie spadku po ojcu, masz czas do 3 miesiacy od smierci jak sie nie myle, bo dlugi to tez spadek, tak ci radze i mamie twojej tez bo inaczej splacicie za ojca dlugi ,czyli podzieli sad was jego spadkiem dlugami, gratulacje

jak się oszczędza na paru złotych dla prawnika,można się naprawdę niezle wkopać

w ramach dobrego uczynku wskażę ci art.1015 kodeksu cywilnego,który określa na czym stoisz i co powinnaś zrobić

Gość dokladnietak
to działaj działaj, jak najszybciej!

ze spadkobierców,z kogo się da

coraz więcej prawników pracuje za grosze,a ludziom paru złotych na poradę,i wkopują się w sytuacje takie jak autorka,

Gość ruanda
Spadek to aktywa (majątek) ale tez i długi - jak nie odrzucicie - to je przyjmiecie! więc trzeba złożyć w sądzie oświadczenia o odrzuceniu spadku - w przeciwnym razie wszystkie długi ojca przejdą na was. Do tego - jeśli któraś z was ma dzieci - to jeśli ty i siostra odrzucicie spadek - to przejdzie on na wnuki i trzeba również odrzucić spadek w ich imieniu.