Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania prada

Odciąganie pokarmu proszę o poradę

Polecane posty

Gość ania prada

Mam pytanko do mam doświadczonych w temacie Za tydzień będę musiała wyjść na 8-9 godzin i chciałabym już zacząć odciągać mleko na ten dzień. Jak najlepiej to robić? Po karmieniu? Między karmieniami ? W co pakować te odciągnięte mleko, jeśli chcę je zamrozić ? Jak długo może być zamrożone ? Pozdrawiam

Gość ania prada
podnosze

obojętne kiedy odciągniesz . Ja mogłam odciągnąć przed karmieniem, ae bałam się że mała się nie naje. Po karmieniu znowu dużo nie odciągniesz, najlepiej między karmieniami. W temperaturze -18C można przechowywać mleko nawet przez pół roku. Odciągnięte mleko najlepiej przechowywać w specjalnych pojemnikach do przechowywania żywności.Najlepiej mrozić porcje różnych rozmiarów, aby w przyszłości nie rozmrażać niepotrzebnie dużej porcji. Raz rozmrożonej i podgrzanej porcji nie można ponownie podgrzewać. Warto wiedzieć :P aha w lodówce możesz trzymać tylko 24 godziny w zamrażalniku 6 misięcy tylko musi być -18 tak jak napisałam wyżej. Takie pojemniki na mleko kupisz w aptece i w sklepach dla dzieci , nie są drogie

Gość jjjjj jjjjjjj
Jezeli Twoj maluch czesto je w nocy to rob tak jak ja robilam- cala noc karmilam mala tylko z jednej piersi nawet jesli dluzej tp trwalo bo nie bylo dla niej wystarczajaco duzo szybko plynacego mleczka;p ale w efekcie rano moglam sciagnac duzo pokarmu z tej przepelnionej piersi. W dzien tez mozesz sprobowac karmic tylko z jednej piersi a druga 'przepelniac', najlepiej i najszybciej sciaga sie wlasnie jak piers jest bardzo pelna. Ja mrozilam w takich specjalnych woreczkach do mrozenia pokarmu z baby ono a czasem w butelkach wysterylizowanych i zamknietych szczelnie zaworkiem (ale musisz wtedy pamietac zeby nie bylo do pelna bo mleko pecznieje. ). No i sprawdz czy Twoje butelki nadaja sie do mrozenia, ja mialam lovi

Pokarm powinien zostać odciągnięty do czystego wygotowanego pojemnika/butelki. Pokarm zamrożony należy rozmrozić pozostawiając w temp. pokojowej, a następnie ogrzać wstawiając do pojemnika z ciepłą wodą. Nie wolno go ponownie zamrażać. Nie wolno również mieszać rozmrożonego pokarmu ze świeżym. Tak rozmrożony pokarm można jeszcze przechowywać do 8 godzin. Odciąnięty pokarm można przechowywać: * w temperaturze pokojowej do 12 godzin * w lodówce do 18 godzin * w zamrażarniku wewnątrz lodówki do 7 dni * w zamrażarce (-18st) 6 m-cy Inny czas przechowywania stosuje sie dla wcześniaków: * w temperaturze pokojowej do 4 godzin * w lodówce do 12 godzin * w zamrażarniku wewnątrz lodówki do 7 dni * w zamrażarce nie należy przechowywać mleka dla wcześniaka Google rządzi ;]

Gość denniswaw21
moge ci odciagnac? ja ci odciagne, a ty mi obciagniesz ;)

Gość ania prada
dzięki dziewczyny, wlasnie o takie porady mi chodzilo ! :))