Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zmartwionaa200

POTWIERDZENIE CIĄZY :)

Polecane posty

Witam wszystkich ! Byłam dzisiaj potwiedzić moje 2 kreseczki na teście i oto jest :) Moja maluteńka fasolka 5 tygodniowa 0,447cm ;D z widocznym biciem serduszka :) Strasznie się cieszę bo o ciązy dowiedziałam sie jakiś tydzien temu. Uff dobrze, ze wszystko w porządku :) Jednak Bóg miał mnie w swojej opiece :) Za tydzien idę na wizyte potwierdzającą w sensie mniej wiecej przewidywane termin porodu i z wynikami padan bo musze zrobic. Pozdrawiam Serdecznie !!

Gość No to gratuluję
i życzę zdrowego dzidziusia:) Trzymaj się cieplutko:)

Gość izia87
Powodzenia,to sa najfajniejsze chwile pierwsze usg itp:)

Gość misia1111111111111111111111
gratuluję

Super :) JA juz nie pamietam jak sie z brzuszkiem chodzilo ale wiem,ze fajnie..A teraz tylko zajecia i brak czasu...Wiec za brzuszkiem teskno ! Gratulacje wielkie !

Gość fasolka?
ja pier****

Dziękuje wszystkim za miłe słowa :)!! A mam pytanie czy jak ograniczylam palenie z paczki na 3-4 papierosy to dobrze? Nie potrafie narazie rzucic bo mnie z rana nerwy biora jak nie zapale.. Mylicie ze nie zaszkodzi to mojemu dzidziusiowi?? Pozdrawiam !

Nie palilabym wcale..ale wiem ze znajomej mojej lekarz nie kazal radykalnie rzucac tylko stopniowo,bo to moze jeszcze gorzej zaszkodzic podobno ..

Dla mnie to żadna wymówka, no ale to w sumie nie mój biznes, nie moja ciąża i nie moje dziecko. Palenie w ciąży = szczególna głupota i nieodpowiedzialność. Takie jest moje zdanie.

Gość No to gratuluję
Spróbuj przerzucić się na elektrycznego papierosa. Szkoda truć Maleństwa:( A właśnie dla Maleństwa skutki Twojego palenia mogą być tragiczne ...Pozdrawiam i trzymam kciuki za rzucenie papierosów !!!:)

Kobieta paląca tytoń w ciąży powoduje, że: jej dziecko nie otrzymuje wystarczającej ilości tlenu, który jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju, rozwijające się w jej łonie dziecko jest zmuszane do kontaktu z prawie 4.000 substancji chemicznych, w tym 40 rakotwórczymi, które są zawarte w dymie tytoniowym, dziecko rodzi się znacznie mniejsze i podatniejsze na choroby wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego w porównaniu z dziećmi, których mamy nie palą, zwiększa się ryzyko komplikacji w czasie ciąży: samoistnego poronienia, porodu przedwczesnego, krwawień z dróg rodnych, łożyska przodującego, przedwczesnego odklejenia łożyska lub pęknięcia błon płodowych, a także ciąży pozamacicznej. palenie przez matkę w ciąży znacznie zwiększa ryzyko urodzenia martwego dziecka, wczesnej śmierci noworodka lub zespołu nagłej śmierci niemowlęcia (tzw. śmierci łóżeczkowej). Najbardziej negatywnie na rozwój płodu wpływa zwłaszcza palenie w ostatnich 2 miesiącach ciąży. Korzyści wynikające z rzucenia palenia przez kobietę w ciąży: Jeśli kobieta paląca tytoń zrezygnuje z tego nałogu w pierwszej połowie ciąży, a najlepiej w pierwszym trymestrze ciąży (tzn. pierwszych 3 miesiącach), to ryzyko niskiej wagi urodzeniowej u dziecka, wcześniactwa, krwawień poczas ciąży lub martwego płodu będzie podobne jak u kobiet nigdy nie palących. Nawet jeśli rzucenie palenia przez matkę nastąpi w 30 tygodniu ciąży istnieje szansa na wyrównanie przez dziecko swojej wagi urodzeniowej. Zostawiam to Tobie do przemyślenia i podjęcia odpowiedniej decyzji...

Dobrze dziekuje wam bardzo. Postaram się rzucić dla dobra mojego maluszka. DZIEKUJE jeszcze raz !! a co do elektronicznego papierosa to nie szkodzilo by to dziecku??

Elektroniczny papieros zawiera nikokotyne która szkodzi dziecku. niestety ale wszystkie terapie zastępcze dla palaczy jak plastry, gumy czy e-papierosy są niewskazane dla kobiet w ciąży. Słuchaj jak będziesz naprawde chciała rzucić to dasz rade. Ja paliłam ponad 10 lat ponad połowe paczki dziennie, nie potrafiłam rzucić mimo kliku prób z plastrami i gumami. Gdy zobaczyłam na teście 2 kreski fajki wylądowały w koszu i już nie zapaliłam, bez używania wspomagaczy. Mogę truć siebie ale nie moje maleństwo....

Faktycznie dałas rade. Dobrze sproboje rzucic. Tzn MUSZE rzucic chce zeby moje malutkie bylo zdrowe !! jutro idę na badania krwi i moczu. W poniedzialek na kolejna kontrole :)

Gość No to gratuluję
E papierosy niekoniecznie muszą zawierać w sobie nikotynę. Ja paliłam bez nikotyny. Poza tym na dziecko nie tyle ma tragiczny w skutkach wpływ nikotyny, co substancji smolistych zawartych w papierosach. Pozdrawiam.

Gość No to gratuluję
Poszukaj na allegro, same e papierosy różnią się ceną i marką, to w tak zwanych ustnikach jest, albo nie ma nikotyny. Wybór należy do Ciebie;) Ja najpierw miałam z najniższą zawartością nikotyny, następne już były beznikotynowe. Co do melisy, to można ją pić w ciąży i owszem, ale nie więcej niż 2 razy dziennie ponieważ może wywołać biegunkę. A na wyciszenie nic tak dobrze nie robi ja spacer z dobra muzyką w uszach:) Pozdrawiam:)

Gość mamamamma26
pamiętaj że do 12 tyg wykształcają sie wszystkie narządy dziecka - potem tylko rosną i się udoskonalają - więc teraz trzeba bardzo dbać o maleństwo - czego większość nierobi bo sobie niezdają sprawy ze te tygodnie są najważniejsze i w zasadzie decydujące - dlatego niepal teraz już

Gość do maja kaja 34
e papieros też nie jest wskazany w ciąży!!!! czy tak trudno jest się poświecić dla swojego dziecka???? ja rzuciłam momentalnie jak sie dowiedziałam o ciąży i wcale nie uważam żeby to był jakiś wyczyn tylko mój obowiązek!!!! własne dziecko truć!!! ja bym sobie czegoś takiego do końca życia nie wybaczyła!!! papieros ważniejszy od zdrowia dziecka????? brak słów

Gość do do maja kaja
I co lżej Ci po tym jak wyrzuciłaś swoją frustrację?! Pochwalić heroizm:)

Gość do maja kaja 34
moją frustracje? nie sądze. wasza sprawa, palnie sobie jak chcecie, tylko później niech nikt nie marudzi że problem z dzieckiem, że astma itp. Po prostu napisałam co myśle o paleniu. tyle, dziękuje za uwagę:):)

Gość do maja kaja 34
powiem wam jeszcze że dobrze mi z tym nie paleniem. nie śmierdze przynajmniej. ciao

Ale tez odrazu nie wolno rzucic jak sie jest w ciazy bo to za duzy szok dla dziecka. Kazdy mądry gin Ci to powie... No mam zamiar nie truc wlasnego dziecka ale co mam zwariowac jak nie zapale chociaz 1 fajki??!! chyba lepiej niz zebym chodzila zdenerwowana bo stres GORZEJ wplywa na dziecko niz 1-2 papierosy !!

Każdy mądry gin ci to powie? :O Tak to sobie tłumacz, ja bym więcej do takiego "lekarza" nie poszła. Idiotyczne szukanie wymówek, że lepiej palić, bo mniejszy stres dla dziecka, niż w przypadku natychmiastowego odstawienia. Dziewczyno, dorośnij. Wyobraź sobie, że ciebie na siłę ktoś podłącza do wdychania jakiejś toksycznej substancji, głaszcze cię po głowie i mówi: "no i nic się nie stanie, to mnie uspokaja, ale jutro... no jutro na pewno rzucę!" Żałosne.

Wiesz jakbys chciala wiedziec to z paczki rzucilam najpierw na 5 potem na 4-5 a teraz juz pale po 1-2 fajki. Wiec duuuzo ograniczylam i staram sie rzucic. Wiem ze to niebezepieczne ALE od razu sie nie da. !

da się od razu rzucić palenie. Zarodek nie poczuje moim zdaniem tego tak, jak Ty gdy przestaniesz palić. Nie staraj się wytłumaczyć siebie z palenia. Ja paliłam 6 lat i wiem co piszę. Jak nie rzucisz od razu, będzie Ci trudno. Zrób to dla siebie i przede wszystkim dla dziecka! Życzę dużo wytrwałości i trzymam mocno kciuki abyś szybko doszła do wniosku że lepiej rzucić jak najszybciej.. :) Pozdrawiam

Gość majeczka1987777
Zmartwiona po kiego czorta zapytałaś się na macierzyńskim czy mozna palić 3-4 papierosy dziennie???whyyyyy?????przeciez normalne ze to niezdrowe itp szkodzi...ale kurna teraz bedzisz tu nekana wiesz o tym/.bo matki polki atakuja ten portal heheheh Tak to prawda ze nagłe rzucenie jest stresem i jest tez nie zdrowe poniewaz organizm się odtruwa i masz takie same reakcje jak rzucaasz no nie wiem np narkotyki(tak tylko napisałam)Autorko stopniowo rzucaj a matki polki to wiesz...kazdy potrafi byc mocny po drugiej stronie.Ale nie pal wiecej niz 3 potem całkim zakonczysz.Powodzenia.