Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młoda Mamaa

Jak to jest z rozliczeniem za dziecko??

Polecane posty

Nie mam ślubu, ojciec uznał dziecko , słyszałam coś że można dostać zwrot podatku za dziecko nawet ok 1000 zł. Z tym że ja jak zaszłam w ciążę to pracowałam jako praktykantka nie jako pracownik więc inaczej byłam wypłacana. Po 170zł . urodziłam w czerwcu 2010 a we wrześniu stałam się już pracownikiem praktyki zakończyłam. Ale oczywiście nie pracowałam tylko byłam na macierzyńskim, teraz 2 lata wychowawczego. Jak będzie z tym zwrotem podatku na dziecko ? Ile mogę mniej więcej dostać? Aha od września jestem na umowie na czas nieokreślony .

Wiem ze jak ja nie pracowalam to moj eks sobie odliczal :O...Nie jestem pewna ale chyba trzeba mievc rok przepracowany zeby moc sie rozliczacv z dzieckiem..ale sprawdz to w urzedzie moze ?

Z dzieckiem rozliczasz się od miesiąca, w którym się urodziło.

Gość matka x 2
z tego co wiem to Ty mozesz ta ulge odliczac za kazdy miesiac od urodzenia dziecka a ojciec tylko w przypadku gdyby dziecko zostawalo pod jego opieka. np moj syn jest 11 m-cy ze mna a 1 m-c wakacji u ojca i wlasnie ten 1 m-c ojciec bedzie odliczac. Nie wiem niestety jak to bedzie dokladnie w waszym przypadku- urzad skarbowy sie klania i dzial informacji...

Gość bukaa
Odliczyc możesz za każdy miesiąc od urodzenia dziecka - czyli od maja. Przypuszczam jednak, ze to nie będzie za wiele, bo ogranicza cię podatek - nie możesz odliczyć więcej niz podatku zapłaciłaś. Spójrz na pit - tam będzie podana kwota zapłaconego podatku.

chyba nie dostaniesz za wiele, jak sama nazwa wskazuje jest to zwrot podatku, zarabiałaś po 170 zł to policz ile mogłas w ciągu roku odprowadzić podatku... dostaniesz marne grosze.

zwrot za dziecko bedziesz miała ale nie bedzie więcej niż miałaś odprowadzonego podatku wiec zobacz sobie na pit co z pracy dostałaś ile na nim pisze ze zabrali więc i tyle najwiecej Ci oddadza. Możesz sie w takim razie rozliczyć jako samotna matka skoro nie macie slubu z ojcem dziecka wtedy masz +500złotych no ale zależy wszystko od tego co wyzej napisałam