Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natalia ,,

Pieczona karkówka na kanapki jak ją zrobić ?

Polecane posty

Gość Natalia ,,

Jakich przypraw użyć,żeby uzyskać wyśmienity smak ? Dziewczyny dajcie jakieś wskazówki,pierwszy raz będę to robiła. Z góry dziękuję 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baskabas
naszpikowac porzadnie czosnkiem, natrzec majerankiem, sola i pieprzem. taka jest najlepsza :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czosnek papryka ostra sos sojowy ziola prowansalskie pieprz kolorowy lub ziolowy sol czarna lub rozowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sa takie gotowe mieszanki do karkowki, a jak nie to ta jak kolezanka u gory pisala. a najlepiej jak wlozysz na dzien do marynaty - czosnek, listki laurowe, olej, ziola (romzaryn, majranek), pieprz i troche octu ktory skruszy mieso. zawinac w folie na noc. a potem piec bez folii, w trakcie pieczenia podlewac troszke i polewac mieso co kilkanascie minut. godzine na kilogram miesa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pieczona karkówka
A jak piec? W rękawie? Czy w brytfance? Odkrytą czy pod przykryciem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gotuje w folii spozywczej jest taka jak pieczona ale o wiele bardziej soczysta i lepsza :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja juz probowalam w rekawie, probowalam w folii ale jednak najlepsza bedzie pieczona bez przykrycia, opiekasz z jednej strony najpierw, potem drugiej i jak sie zarumieni to podlewasz i od wtedy uwazasz zeby polewac mieso co jakis czas. ocet zamknie wloka ze karkowka w srodku zostaje soczysta a na wierzchu bedzie super spieczona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Natalia ,,
Dzięki za fajne przepisy dziewczyny :-) Właśnie zastanawiam się czy piec ją w naczyniu żaroodp. z przykryciem, czy w rękawie. Nie chcę żeby mięso wyszło suche.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baskabas
moim zdaniem pieczona karkowka wychodzi strasznie sucha. moja mama zawsze ja dusi w garnku. najpierw obsmaz z kazdej strony, pozniej zalewa woda i dusi pod przykryciem obracajac co jakis czas. wychodzi zawsze(!!) rozplywajaca sie w ustach, w dodatku mozna sobie zjesc taka na cieplo na obiad, a reszte na kanapki. super jest. z piekarnika nie lubie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gotowana w folii jest the best i zdnia nie zmienie podobnie jak schab ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Natalia ,,
Nie, zrobię tak jak mi radzicie najpierw marynata a piec będę jutro lub nawet pojutrze lubię gdy mięso w środku jest aromatyczne a nie tylko skórka. Domowa żono ile tego octu na 25 cm kawałek mięsa (waga-półtora do dwóch kilo) ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakies 2 lyzki. najlepszy bedzie jakis aromatyczny ocet np winny albo balsamiczny. kazdy ma tam swoj sposob, mi nigdy karkowka nie wychodzi sucha, zawsze mam ja bardzo soczysta w srodku ze jak przekrajam to duzo wody z niej wycieka a skorke mam mega spieczona. i nie obsmazam na patelni tylko w piekarniku najpierw opiekam z dwoch stron a po pol godzinie polewam. po prostu mam juz wprawe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem wam drogie dziewczyny
ze najlepsza jest gotowana a nie pieczona !masz gwarancje ze nie bedzie w srodku surowa czy cos .Robisz zalewe z ziół ,soli ,majonezu ,cukru itd wkładasz w to mięso aby było zakryte i gotujesz 5 min !!! Pięć dokładnie . odstawiasz do wystygnięcia z garkiem i w tej zalewie ...jak juz bedzie chłodne ponownie gotujesz 5 min i po drugim ostygnieciu wyjmujesz osączasz i do jedzenia gotowe !Robie tak ze schabem,karkówką ,łopatką ! Oszczedność pradu, zdrowsze bo gotowane i jakas alternatywa dla obrzydliwych wedlin ....na chlebek kapitalne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baskabas
racja, kazdy ma swoj sposob. ja sama szczerze mwoiac nie robilam nigdy karkowki, podpatruje tylko jak robia ja moi rodzice, a oni wlasnie dusza - pewnie z sentymentu i przyzwyczajenia tak przyrzadzona smakuje mi najbardziej. :) no i uwielbiam ziemniaki z sosem, ktory sie wytwarza przy duszeniu takiego mieska ;) zaklepany maka...pycha :) milion kalorii, ale raz na miesiac mozna sobie pozwolic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem wam drogie dziewczyny
dokładnei taki przepis ....:D jak wyzej Mój maz ma problemy gastryczne i nie moze tych kupnych wedlin jesc i obrzydzenie mnie bierze jak otwieram folie a tam jakis śluz fuuu A do zalewy dodajemy co chcecie ja dodaje więcej ziół i czosnku 🖐️ a przepis krązy w necie od dawna i kiedys sie własnie skusiłam i robie tak do dzis juz chyba z 2 lata .mozna tak równiez zrobić pierś z kurczaka ale chyba krócej gotowac jakies 3 min 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i o takim pisalam ;) tylko ja robie inaczej znaczy inaczej przyprawiam i gotuje 3x ;) rewelacja na zimno i na goraco ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja marynuje ( sos sojowy majeranek majonez sol ziolowa pieprz kolorowy ziola prowansalskie papryka ostra ) przynajmniej 12 godzin a do wody w ktorej to sie bedzie gotowalo dorzycam jeszcze ziele angielskie i lisc laurowy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem wam drogie dziewczyny
no jasne !Kazdy ma swoje sposoby a zawsze jest gotowany pyszny ! Ja miałam jakies dziwne opory jak pierwszy raz gotowałam ale udał sie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skorka tez bedzie ;) wiadomo ze nie taka jak z piekarnika ale zawsze ;) ZONA SPROBUJ KONIECZNIE PRZEKONASZ SIE JAKA TO PYSZOTA ja na dzis mam zamarynowana poledwice w ziolach mnostwo ziol w winie i sosie grzybowym ;) do tego ziemniaczki opiekane z maslem czosnkowym i pomidor ze smietana ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wędlinę do kanapek zawsze robię wg poniższego przepisu: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/07/Expresowa-wedlina.html używam karczek, łopatkę, szynkę a pieczoną karkówkę to najczęściej podaję na gorąco, kroję w grube plastry i polewam sosem, a przygotowuję jak ZDŻona mięcho pieczone w piekarniku rozpada się (jest b.miękkie) i do kanapek nie pasuje bo gdy ukroisz cienki plasterek to się rozłazi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mumi --> jak dasz wystudzic w folii to potem nic ci sie nie rozpada, tluszcz w karkowce zastyga w lodowce i robi sie scisla. mozna kroic nawet cieniutkie plasterki spokojnie, pewnie nie probowalas po prostu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tyle ze ja gotuje to nieco inaczej zawijam kilkakrotnie w folie spozywcza ;) obwiazuje nitka do zimnej wody wsypuje garsc soli klikla lisci laurowych i ziele angielskie ok 4-6 sztuk mieso wsadzam doz imnej wody gotuje jak sie zacznie gotowac gotuje 5 minut z zegsarkiem w reku a potem na 30 minut wylaczam ;) taki proces 2 lub 3 razy pyyyycha jest ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×