Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ku mać

PORÓD SN - spadek tętna dziecka, niedotlenienie a

Polecane posty

w konsekwencji opóźnienie w rozwoju. czy was to spotkało, jesli moge wiedziec chciałabym wiedziec ile zdarza sie takich przypadków przepraszam was za szczerosc, ale musze zapytac, co prawda do porodu mam 5 mies, ale myśle o formie porodu. od porodu sn odstrasza mnie ze moze byc długi ( wiem jak boli bo niestety roniłam skurcze miałam co 6 sek, myslałam ze sie wykoncze).... coż boje sie ze dziecku podczas porodu cos sie stanie, typu niedotlenienie, złamania, naderwania.......

prosze o opinie mamy ktore rodziły sn jest to b.wazne dla mnie

Gość PIT z ZUS-u
u mnie spadało tętno jak siadałam, ale nie miało to żadnych konsekwencji dla dziecka( póki co jest zdrowe. Nie był też niedotleniony. Rodziłam 18h.

Gość cp prawda
mój poród właśnie z tych powodów przeszedł w cesarkę bo mały miał już prawie zerowe tętno.Dostał 6 ptk.Był pod tlenem,ale teraz rozwija się normalnie:).Jest 3-letnim rozrabiaką:).

ja sie dolacze do pytania ja znam osobiscie jedna dziewczyne ktora wlasnie jest inwalidka niepelnosprawna ruchowo (na wozku) wlasnie z powodu niedotlenienia podczas porodu, sama zastanawiam sie nad rozwiazaniem czy sn czy cc zawsze bylam w wiekszej mierze natawiona na cc ale im blizej porodu tym bardziej zastanawiam sie za sn choc narazie dziecko jest ulozone posladkowo ... no i sama nie wiem :)

Gość milky way09
Ja miałam cesarke (z.w. na brak postępu porodu) i właśnie po cesarce moje dziecko miało niedotlenienie mózgu,wylew krwi do mózgu, za dużo płynów rdzeniowo-kręgowych i torbiele na mózgu ale na szczęście stopniu delikatnym,nie wymagającym rehabilitacji.

Gość milky way09
A dowiedziałam się o tym dopiero jak córka skończyła 13msc. Więc póżno ale ja jestem tego zdania,że nie warto sie martwić na zapas.

Gość a skąd wiesz że przez cc
a nie przez brak postępu przy porodzie? wątpie, żeby oipisane przez ciebie urazy powstały przez cc

no ja tez mysle ze to nie przez cc tylko z powodu braku postepu dlatego wykonano cc by wiekszych komplikacji nie bylo wiec mysle ze to bylo zagrozenie

Moje dziecko urodziło się niedotlenione, z brakiem reakcji na bodźce, z sina skórą, zakażeniem. Dostał 4/5 punktów Abgar. Cieszę się, że urodził się na tyle silny, że nie miało to żadnych konsekwencji i mam wielką nadzieję, że tak zostanie. Teraz ma 15 miesięcy i rozwija się prawidłowo.

Gość milky way09
Rozmawiałam z neurologiem na ten temat i wyraznie mi powiedział,że to się stało przez to,że cc nie jest naturalne i dziecko nie przechodzi po kolei przez etapy porodowe tylko wyszarpują je z łona matki na I raz musi złapać oddech,roszeżyć płuca-zrobić wszystko na raz! Przy porodzie naturalnym robi to po kolei i nie ma skoku ciśnienia tak dużego jak przy cc.Po co miała bym kłamać i zmyślać??? Pisze to cop powiedział mi specjalista i tyle,nie chcecie-nie wierzcie.

Gość jakos nie chce mi
sie wierzyc ze przez cc dziecko niedotlenione urodzilo sie przez wlasnie takie cc ratuje sie zycie noworodkowi badz jesli wystepuja powiklania by nie bylo kaleka do konca zycia wiec ten lekarz to jakis konowal ja nie pisze ze klamiesz ale ten lekarz chyba mial cos nie ten tego przeciez wiekszosci dzieci ur.sn maja powiklania jak ktos tu wspomnial wyzej twoje dziecko mialo zagrozenie i dlatego wykonali cesarke brak postepu porodu - rozne powiklania rowna sie : cc

Gość dorzucę swoje trzy grosze
mój brat urodził się z zamartwicą rozwijał się dobrze ale nigdy nie umiał się koncentrować,miał problemy z nauką.Dziś ma 24 lata i takie dziwne podejście do życia,ze masakra dla mnie ewidentne objawy ADHD. Mój syn ma 14 lat z kolei był trochę nie dotleniony.Źle oddychałam podczas porodu a na porodówce leżałam sama , dopiero 20 min.przed przyszły pielęgniarki i mnie skrzyczały co ja wyprawiam.Nie chodziłam do szkoły rodzenia i nie było wtedy internetu byłam zielona. Mój syn też ma kłopoty z koncentracją i nauką.Zrobiłam mu ostatnio EEG głowy i wyszły mikrouszkodzenia mózgu .Powiedziała ,ze to mogą być uszkodzenia okołoporodowe. Rozwijał się świetnie.Szybko siedział,chodził,mówił,Był zwinny ale przełożyło się to na szkołę. Także nie wszystko wychodzi zaraz po porodzie,są rzezcy które ujawniają się długo długo po więc się nie zamartwiaj na zapas.

Gość PIT z ZUS-u
"przeciez wiekszosci dzieci ur.sn maja powiklania " a to ciekawe, bo nie znam takich dzieci. A z tych co znam tylko jedno ur cc

Gość jakos nie chce mi
to jeszcze malo wiesz ile rodzi sie dzieci z komplikacjami w tym niedotlenienie oraz porazenie ale coz lekarz rozlozy rece i powie : tak sie zdarza

Gość jakos nie chce mi
wszczegolnie w Pl praktykuje sie "weszlodolem dolem wyjsc musi" kobieta moze rodzic z 20 h , nawet bez postepu ale coz tam ... malo wiecie ile lekarzy okaleczyli dzieci i to w jakim stopniu

Gość jakos nie chce mi
sorry za bledy ale jestem w pracy i pisze na szybko

Gość strzyga__
ja rodziłam sn, pojechałam do szpitala ze skurczami co 3 min, które miałam większość dnia, w drodze zrobiły się bolesne, w szpitalu długo zwlekali z położeniem mnie na łóżko (brak miejsc), potem byłam podłączona do ktg, cały czas ktoś przy mnie był (w sensie min. 1 położna), gdy dziecku zaczęło lecieć tętno, nagle zrobiło się wokół mnóstwo osób, dostałam oksytocynę i było ok. mały dostał 9 pkt. :) z drugiej strony szwagierka mojej koleżanki pojechała ze skurczami do szpitala, ale akcja jakoś wyhamowała (?) położyli ją na oddział i następnego dnia dziecko już nie żyło :(

Gość PIT z ZUS-u
rodziłam 18 h, przez 16 brak postępu porodu. A nie podobało mi sie w tym zadaniu "większość dzieci" bo to nie prawda. Wiem oczywiście ze powikłania sie zdarzają, nieraz przez brak postępu, ale ja sie z tym nie spotkałam ani w rodzinie( w przeciągu roku 6 dzieci urodzonych) ani wśród znajomych( 5 dzieci w roku). Dlatego to zadnie uważam za niepoprawne.

Gość jakos nie chce mi
ja tez uzylam falszywego slowa jak "wiekszosc" ale watpie u osoby by jej dziecko wlasnie poprzez cc mialo te komplikacje milego dnia papa

moja kuzynka ponad 20 lat żyje z porażeniem mózgowym przedłużajacy sie poród i palenie papierosków w ciąży przez mamusię do końca nie wiadomo czy powodem było palenie czy komplikacje okołoporodowe

Gość PIT z ZUS-u
wokół palenia jest wiele mitów niepotwierdzonych opinii, więc jak cos jest źle to na pewno przez palenie... trzymajmy sie faktów a nie domysłów...

Gość zgadzam sie z Pit-zusu
z ta wiekszoscia moze chodzilo o to ze dzieci urodzone z porazeniem , niedotlenione i w pozniejszym zyciu jakos odbija sie na zyciu /zdrowiu to raczej w wiekszosci skutki porodu sn powiedzmy sobie prawde ile lekarzy konowalow mamy?czytalam kiedys kilka art. o dzieciach ktore zostaly niemilosiernie wypchne na chama na swiat przez lekarza ktory prawie ze skakal po brzuchu rodzacej, temu lekarzowi nie odebrano prawa do wyk.zawodu , a wiele dzieci tak wlasnie "uszkodzil?" ze sa roslinkami . Kazdy porod jest inny, to ze jedna po 16 h i braku postepu urodzi zdrowe dziecko nie znaczy ze inna urodzi ale ...w najgorzsym wypadku martwe dziecko powinni do kazdego porodu podchodzic indywidualnie bo wiele nieszczescia mogloby uniknac wten oto sposob

Gość izia87
ja sie długo meczyłam zrobiłam 2 parcia i dziecku tetno zanikło i szybko cc narazie ma 2 miesiace ale nic mu sie nie dzieje:)

Ja rodziłam przez 6h, doszłam do 4cm, cały czas zapis ktg, bo to był 34tc, a akcji nie udało sie zatrzymać. Tętno dziecka z 150 spadło do 60 i mój M pobiegł po lekarza i natychmiast zrobili cc. Podano mi tlen, ale mały dłuższą chwilę miał obniżone tetno. W karcie mam zapisane' zagrażająca zamartwica płodu', ale wszystko jest ok. Mimo tego ,że wcześniak, zdrowy, duży chłopiec. Obserwuj ktg, najlepiej jakby był ktoś przy Tobie i w razie takiej sytuacji pobiegł po lekarza. Nic sie nie bój, dobrze będzie:)

Gość 43287482748
mnie to spotkało, pozabijałabym tych ludzi.... przymuszali mnie do porodu metoda SN, ciaża przebiegała prawidłowo i wszystko było ok. Ale ja niska jestem- mmam152 cm tylko... byłam już po jednym CC, i to z blizną pionowa. Ktoś stwierdził oczywiście , że nie ma zagrożenia, itp. II okres porodu trwał 2 godziny, było to nie do wytrzymania. W końcu podjęli decyzję o CC. Wydawało sie że wszystko jest w porządku, Apgar 10. Jak sym miał 8 mcy nie siadał, poszliśy do neurologa, EEG, i diagnoza Zespół Westa. Rezonans wykazał rozległe obszary niedokrwienne w mózgu. Teraz syn ma niecałe 9 lat, znaczne opóznienie- jest na etapie ok. 1,5- max, 2 lat, tyle nic prawie nie mówi...

43287... Masakra, ja też bym ich pozabijała. A czy Twój synek do tych 8 miesiecy rozwijał sie normalnie? Aż ciarki mnie przeszły, mój ma 7 miesięcy i też sam jeszcze nie siada:(

Gość marusiowa<
Ja sie urodzilam bez tetna i bez oddechu- mialam apgar 2. Do jakiegokolwiek uposledzenia mi daleko- skonczylam medycyne, zawsze bylam najlepsza uczennica w klasie/szkole

Gość Moniaa100891
DziewCZYNY mam pytanie. Moja córcia urodziła się z niedotlenieniem. Rozwija się prawidłowo:-) , teraz mamy kontrolę w Łodzi. Czy ktoś wie w którym to szpitalu? I co trzeba ze sobą zabrać?? Jakieś usg jest potrzebne, a wyleciało mi z głowy jakie? Proszę o pomoc:-)